Miehen ja vaimon viimeinen keskustelu


Vaimo: Tule viereeni, haluan maata kainalossasi vielä tämän kerran. Täällä on kylmäkin.
Mies: On niin paljon mietittävää, onkohan paperini kaikki järjestyksessä. Minun täytyy mennä
Norjan kautta, koska Euroopassa on sota. Sitten Norjasta New Yorkiin laivalla, niin kuin tiedät.

Vaimo: Tule nyt. En tiedä, milloin seuraavan kerran saan kainalossasi lämmitellä.
Mies: - Olethan maannut kainalossani jo kymmenen vuotta.

Vaimo: Et ole meidän kymmenen avioliittovuotemme aikana vierelläni ollut aina.
Mies: Tiedän, että olet kauhuissasi, kun joudut jäämään tänne Lapualle taloa asumaan. Ja onhan meillä pojatkin. Mutta kyllä sinä pystyt pitämään ne Herran kurissa ja nuhteessa.

Vaimo: Jään sinua valtavasti kaipaamaan. Ja pojat ainakin aluksi kyselevät, missä isä on.
Mies: No tulen viereesi, kun niin haluat. Mutta kyllä sinä tiedät, että minun on vaikea löytää paikkaa täällä Suomessa.

Vaimo: Niin, Amerikkaanhan sinä aina olet haaveillut pääseväsi. Mutta nyt menet Kanadaan kuparikaivokselle, jonne myös olet halunnut päästä.
Mies: Sieltä minä saan sellaiset rahat, että pääsemme asumaan oikein taloa täällä Suomessa.

Vaimo; Ota minut lujasti syliisi.
Mies: No joo!


Vaimo: Minulla tulee usein sellainen tunne, ettet välitä perheestämme vähääkään.
Mies: Välitänhän minä. Lähden tienaamaan meille asumarahaa.

Vaimo: Juuri niin. Kun lähdit ensimmäisen kerran Amerikkaan, oliko se vuonna 1903, olit kaksikym-mentäyksivuotias poikamies. Halusit lähteä metsätyömaalle isäsi perään. Minulle piti sinun kihlat ostaa. Heti menomatkalla Englannin Hull:n satamassa sinulta ryöstettiin matkalippu ja kaikki rahat.
Mies: Mutta minäpä olin kekseliäs. Sain laivassa olla koneistonhoitajan paikalla.

Vaimo: Lähtiessäsi takaisin Suomeen, satamassa sormukset ja kultakello varastettiin. Jouduit tienaamaan kihloja vielä kaksi vuotta metsätyömaalla, missä sinä monien muiden suomalaisten kanssa työskentelit.
Mies: Eikö me voitaisi olla ihan hiljaa. Voi, miten sileä poski sinulla on. Sinä olet komea nainen ja monella tapaa vahva, joka kykenet kaikkeen.

Vaimo: Kun sinä vihdoin tulit, meillä oli häät joulun jälkeen kolme vuotta ensimmäisen matkasi alkamisesta. Minä rakastuin sinun lainehtivaan mustaan tukkaan, silmiesi paloon, kaikkeen.
Mies: Olit niin hehkeä, kun lähdimme yhdessä sitten kesällä Amerikkaan, Minnesotaan. Raskautesi oli edennyt kuudennelle kuukaudelle. Reinohan syntyi sitten Amerikassa lokakuussa.

Vaimo: Koko se neljä vuotta oli vaikeaa. Vuoden päästä syntyi Väinö ja kahden vuoden päästä Juho. Sinä halusit jatkuvasti muuttaa uudelle paikkakunnalle asumaan. Et ajatellut, kuinka hankalaa perheellesi kaikki tämä oli.
Mies: Perustithan sinä poortihaussin, jota hoidit tarmokkaasti apulaistesi kanssa.

Vaimo: Niin, se paloi poroksi, eikä meillä tietenkään ollut vakuutuksia. Silloin päätin, että nyt Amerikka saa riittää. Ajattele, jos pystyt! Reino oli neljän - ja Väinö kolmen vuoden vanha. Juho oli seitsemän kuukauden ikäinen. Reino ja Väinö olivat laivassa hakaneuloilla hameessani kiinni ja Juho sylissäni. Oli se paluumatka!
Mies: Tulin vuoden päästä takaisin ja sitten syntyi Vieno, mutta hänen piti kuolla kolmen viikon vanhana. Miksi, sitä en ymmärrä! Olisi ollut yksi tyttö meillä

Vaimo: Tauno on nyt vuoden ikäinen ja vielä niin pieni ja tarvitseva. Minä en haluaisi laskea sinua menemään. Tulee väkisinkin mieleen, että pystytköhän koskaan asettumaan paikoilleen. Jotenkin tuntuu niin pahalta. Kunpa kaikki menisi hyvin, ja että pitkä matkakin onnistuisi.
Mies: Taidan tästä nyt lähteä asemalle. Siellä voin maata penkillä ennen junan lähtöä.

Vaimo: Jumalan siunausta vaikealle matkallesi!


Isoisäni, Juho Kustaa Harju kuoli melkein heti Kanadan Sudburyiin saavuttuaan 28.2.1916 kolmekymmentäneljävuotiaana Hän hyppäsi liikkuvasta junasta työmaansa kohdalla, löi päänsä raidetankoon niin, että kalloon tuli avomurtuma.

Isoäitini, oma mummuni, Liisa Harju muutti Nivalaan ja eli Juhon jälkeen vielä kolmekymmentäseitsemän vuotta. Hän asui nuorimman poikansa, Taunon isossa perheessä kuolemaansa saakka. Hän ei enää mennyt naimisiin, eikä koskaan puhunut Amerikan matkasta.


Liisa Voutilainen
14.3.-19

Takaisin