Arvokas taulu

Albumiani selatessani katseeni pysähtyy tauluun, jossa on arvokkaan näköisiä naisia ja miehiä. Tunnistan heidät ensimmäisen urheiluseurani juhliin kutsutuiksi henkilöiksi.

Ensimmäisen rivin kunniavieraat ovat kaikki joko urheilullisesti tai järjestötoiminnassa  mukana olleita henkilöitä. Nuorin rivissä oleva Heikki Klemola oli hyvä seiväshyppääjä ja myöhemmin valtakunnallisesti tunnettu urheiluvaikuttaja. Isäni Lauri Hovi (ent. Ståhlberg) saavutti molempien sukunimien aikana menestystä useissa lajeissa, joista mainittakoon ampumahiihto, hiihto, suunnistus ja yleisurheilu. Hän kuului myöhemmin Vanhoihin Hiihtoveikkoihin. Heistä en löydä muita valtakunnallisesti menestyneitä ihmisiä. Anteeksi jos muistini pettää siinä mielipiteessä.

Mistä johtui minun ja sisarteni kutsumattomuus tilaisuuteen. Osoitteeni ei ainakaan ollut tietämättömyydessä, sillä onhan mukana isäni lisäksi  kolme serkkuani sekä joukko muita sukulaisiamme.

Hiihdossa edustin Metsäkylän Kurssia parhaimpana hiihdon menestysvuotenani 1954. Silloin toin tilaston mukaan seuralle ainoat kahdeksan pistettä ja se oli sijalla 88 kaikista suomen seuroista. SVUL:n piirien välinen kilpailu SM-kilpailuissa v. 1954 tilasto osoittaa Kymenlaakson olevan kuudennella sijalla. Jos saavuttamani kahdeksan pistettä olisivat puuttuneet, niin sijoitus olisi ollut yhden huonompi. Olin myös Hiihtoliiton nuorten valmennusryhmässä.  Suunnistuksessa edustin myös aluksi tätä kotikyläni seuraa. Myöhemmin saavutin SM hopeaa ja olin maaottelusuunnistaja niin kuin kaksi sisartanikin. Tilaisuuteen ei myöskään kutsuttu sisariani. Onkohan maassamme muita  kolmea naista, jotka ovat olleet maaotteluissa ja saavuttanut menestystä erikoisesti suunnistuksessa?

Taulua katsellessa tulee monta hauskaa muistoa mieleen. Kaksi serkkupoikani olivat suunnistuskisoissa ja heistä eräs nainen kilpailun jälkeen hävittyään sisarelleni sanoi: "Ja vielä nuo Paavolan valkeapäät juoksivat perässäsi. " Jaakko on jo kuvaa otettaessa tukkansa menettänyt, mutta Jussi seisoo arvokkaana silmälaseissaan ja tukkakin on päässä, niin kuin hänellä oli viime syksyiseen kuolemaansa saakka.

Monta edesmennyttä on jo taulussa. Onkohan heistä tehty nimiluetteloa, sillä aikaa vierii kuvan otosta, eikä kukaan tiedä keitä siinä on. Tämä nimien puute tilaisuuksista yleistä. Miten tärkeää on nimet tallentaa.

Minun ja sisarteni kohdalla taulussa on unohduksen utu ympäröinyt meidät.


Reetta Väänänen
Kevät 2016


Takaisin tarinoihin