Kansakoulussa seinätkin paukkuvat


                           
Laaja pihamaa kahden kookkaan rakennuksen välissä on täynnä lapsia, juoksun vilinää, huutoja ja kiljahduksia. Miten tuonne oikein mahtuu ja mihin siellä olisi mentävä”, mietin huolestuneessa mielessäni. Päätän jäädä tien varteen seisomaan ja seuraamaan, mitä täällä tapahtuu. Korjaan repun asentoa. Maitopullo painaa toisen viilekkeen olkapään yli käsivarrelle.

Isomahainen mies nousee uudemman, tiilirakenteisen koulutalon rappusille ja huutaa jotakin. En kuule tänne asti, mitä asiaa sillä on. Piha alkaa tyhjentyä. Lapset kerääntyvät jonoiksi ovien eteen ja meteli vaimenee vähitellen. En tiedä, minne minun olisi lähdettävä.

Äkkään laihemman miehen lähimmän oven pielestä ja menen kysymään häneltä, mihin kakkosluokkalaiset kuuluvat. Tämä ei vastaa kysymykseeni, vaan alkaa inttää, etten minä ole ollut vielä ykköselläkään. Selitän, että kävin ekaluokan Valtimolla ja että muutimme kesällä perheen kanssa tänne Pielavedelle. Saan neuvon kiirehtiä vanhan puurakennuksen perimmäiseen jonoon.

Kolmekymmentä ikäistäni lasta seisoo kiemurtelevassa parijonossa pitkän ja laihan naisopettajan edessä. Asetun lauman takimmaiseksi. Jonot pitää vielä oikaista ennen kuin pääsemme sisälle. Etsin pulpetin niin takaa kuin saan. Vieressäni istuu pulska ja vilkas poika, joka selittää jotakin karjalan sekaisella savolla. Toisella puolellani on naapurin Lennu, johon olen jo tutustunut kotitalon pihalla.

Opettaja esittelee itsensä. Sillä on sama sukunimi kuin ortodoksipapilla ja muistan nähneenikin sen jossakin illanvietossa. Vaikka olemme luterilaisia, uudet perhetuttavat uudella paikkakunnalla ovat enimmäkseen Karjalan siirtolaisia. On jo kyläiltykin ja käyty viikottain tiistaiseurassa.

Saamme uudet lukukirjat. Se on sama kirja, jota luimme jo keväällä Valtimolla, mutta omaani en ole vielä löytänyt muuton jälkeen. Opettaja jakaa seuraavaksi kynän, kumin ja ruutuvihon jokaiselle.

Lukuvuoden aikana on tulossa kultturikilpailut ja raittiuskilpakirjoitus, opettaja kertoo. Aiheen innoittamana hän pyytää jokaista, jonka isä on alkoholisti, nostamaan käden ylös. Muutamia käsiä nousee, myös naapurin Lennun. Nosta vaan Antero sinäkin kätes, Lennu sanoo. En ole pitänyt isääni alkoholistina. Hänhän juo muutaman päivän ajan vain silloin, kun on käynyt kaupungissa. Eikä niitä kaupunkireissuja kovin usein ole.

Välitunnilla koko koulupiha tyhjenee yhtäkkiä, kun lapset ryntäävät suurena laumana uuden koulun alaikkunoille. Veistosalissa kaksi aamulla näkemääni miesopettajaa moksii toisiaan nyrkillä ja käy sylipainia keskenään. Ikkunaan jää kymmenittäin pieniä nenänpään jälkiä ennen kuin miehet ymmärtävät lopettaa ja poistua takahuoneeseen yleisölleen kumartamatta.

Iltapäivällä olemme karjalaispojan kanssa tutustuneet toisiimme sen verran, että päädymme mekin keskenään tappeluun koulun pihalla. Se kisa ei kestä kauan. Minä olen hetkessä selälläni pihamaalla ja Jussi, se pulska vieruskaveri, istuu minun mahani päällä. Vieras naisopettaja tulee meitä komentamaan ja sanoo, ettei pidä ottaa mallia itseään typerämmistä miehistä.

Siitä se lähti, koulunkäynti ja muukin elämä uudella paikkakunnalla, kultaisella 60-luvulla. Johtajaopettaja Veikko ja varajohtaja Tauno eivät enää sen koommin tapelleet, ainakaan julkisesti. Eikä mekään Jussin kanssa. Meistä tuli parhaat ystävät lapsuuden ja nuoruuden ajaksi, ja vieläkin soittelemme samoissa bändeissä. Lennusta tuli aikuisena ruumisarkkukauppias, Jussista leipuri ja minusta minusta tuli harrastajakirjoittaja.

Antero Heikkinen
12.11.2019


Takaisin