Vaelluskertomus



Leiri herää uuteen aamuun vähitellen. Ensimmäiset vaeltajat kömpivät ulos yömajoista ja niiden ympärille pystytetyistä teltoista jo ennen auringonnousua ja suuntaavat otsalamppuineen pesupaikoille ja pihapöytiin. Enemmistö odottaa, kunnes ensimmäiset auringonsäteet osuvat telttoihin. Silloin lähimetsikön lintujen sirkutukseen alkaa sekoittua teltoista kuuluvaa makuupussien kahinaa, vetoketjujen rahinaa ja hiljaisia hyvän huomenen toivotuksia. Pian on kuhinaa pesualtaiden äärellä. Eri kielet sekoittuvat vaikeasti tunnistettavaksi porinaksi. Paahdettu leipä ja käristetty pekoni tuoksuvat keittokatoksessa. Viimeiset heräävät vasta tunteja myöhemmin. Heihin leirin henkilökunta kiinnittää enemmän huomiota ja yrittää vaivihkaa arvioida heidän vaelluskuntoaan.

Oma ryhmämme lähtee liikkeelle pääjoukon hännillä. Vaellussuunnitelma on tehty jo kotimaassa ennen matkaa. Päämäärästä kaikki tuntuivat olevan yksimielisiä. Eri reittivaihtoehtoja sen sijaan oli esillä useita ja myös aikatauluista sopiminen vei aikaa. Keskustelu kävi välillä melko kiivaana. Eräs meistä tiivisti sattuvasti: ”Tässä ryhmässä on oikeus riidellä.” Suunnittelukokouksia jouduttiin pitämään useampia ennen kuin yhteinen vaellussuunnitelma voitiin hyväksyä. Sittenkin jäi vielä muutamia, jotka halusivat välttämättä poikeata sovitulta reitiltä parissa kohdassa kuuluisien nähtävyyksien vuoksi.

Keskusteltavaa riittää vielä vaelluksen aikanakin. Jokaista lepotaukoa ei ole voitu päättää etukäteen, joten vaeltajien erilainen kunto, päivärytmi ja mieltymykset aiheuttavat välillä jopa sanaharkkaa. Jo toisena vaelluspäivänä eräs matkalainen koki, ettei hänen mielipiteitään huomioida ryhmässä ja kääntyi suuttuneena yksin palaamaan lähtöpaikalle. Jouduimme istuskelemaan tunnin verran polun reunamilla ennen kuin ryhmän sovittelijaksi valikoitunut nuorisotyöntekijä sai hänet kääntymään takaisin menosuuntaan.

Poluilla on enimmäkseen rauhallista, vaikka vaeltajia on paljon. Alkukesän linnunlaulu ja hiljainen tuulen suhina saavat välillä lisäväriä purojen solinasta. Metsämaa tuoksuu väkevästi kostealle mullalle. Ohitamme muutaman hitaammin liikkuvan ryhmän ja jokin nuorisojoukko sujahtaa meidän ohitsemme kapealla kohdalla jyrkästi viettävän rinteen reunalla. Otamme tukea kylmästä kallioseinästä eikä kukaan onneksi keikahda reunan yli.

On mielenkiintoista tarkkailla toisia vaellusryhmiä. Joissakin kuri näyttää olevan todella ankaraa. Matkanjohtaja ohjaa ryhmäänsä lyhyillä käskyillä ja ryhmä tottelee johtajaansa kuin hyvin koulutettu sotilasosasto. Eriäviä mielipiteitä tai edes kysymyksiä ei kuulu. Esimerkki toisesta ääripäästä on ryhmä – tai lauma, joka aina päiväsaikaan levittäytyy kilometrien pituiselle matkalle ja saapuu leiripaikalle omaa tahtia illan kuluessa. Parina iltana matkanjohtaja on vielä pimeän tultua huudellut ja etsinyt ryhmän jäseniä varmistaakseen, että kaikki ovat selviytyneet perille.

Reitin puolivälissä eräs vaeltaja ryhmästämme haluaa oikaista lohkareista polkua pitkin. Päivämatka lyhenisi sillä tavalla melkein puoleen suunnitellusta. Hän jättäytyy ryhmän hännille ja pujahtaa vaivihkaa kalliopolulle. Onneksi hän kertoo suunnitelmastaan ystävälleen, joten osaamme jäädä odottamaan oikaisijaa polun toiseen päähän. Kun häntä ei kuulu tuntiin, valitsemme kaksi ryhmäläistä, jotka lähtevät häntä vastaan. Puolen tunnin kuluttua näemme hakijoiden taluttavan oikaisijaa vaivalloisesti epätasaisella, kapealla polulla. Nilkka on niukahtanut pahasti eikä oikaisija pysty kävelemään ilman tukea. Lopun päivämatkaa toimimme vuorotellen hänen kainalosauvanaan ja pääsemme perille seuraavaan leiriin juuri ennen pimeää. Leirin henkilöstö auttaa loukkaantuneen tutkimusten, hoidon ja ennenaikaisen kotiinpaluun järjestelyissä.

Me muut tulemme perille päämäärään melkein ennakkoaikataulun mukaisesti, väsyneinä ja hiestä nihkeinä, rakkoinemme ja kaikki lihakset kipeinä, mutta tyytyväisinä itseemme.

Antero Heikkinen 
13.11.2018

Takaisin