En ottanut evakkotalon emännnän sormuksia


                                                                                                           
Olin ollut äidin kanssa jo talvisodan jälkeen sjoitettuna Vampulan pappilan seurakuntataloon monen perheen kanssa yhdessä. Isä oli ensin sotasairaalassa Turussa ja sitten armeijan palveluksessa. Meille oli jo silloin lohkottu toistakymmentä hehtaaria viljelysmaata ja metsää ison Jonkan kartanon maista.

Välirauhan ajan olimme Kurkijoella. Jatkosodan evakkoina tulimme muiden yli kymmenentuhannen kurkijokelaisen kanssa takaisin Loimijokilaaksoon. Meidän sijoitustalomme oli Viljamaa Vampulan Punolan kylässä. Talo oli iso ja saimme asuttavaksi pirtin ja isännän työhuoneen takaisen kamarin. Talossa oli hyvin iäkäs vanhaemäntä Fanni ja vanhapoika isäntä Yrjö. He asuivat talon toisella puolella ja keittiö oli yhteinen. Äidilläni oli varmasti hankalaa juuri liikkumaan oppineiden pikkusisarieni ja minun viisivuotiaan kanssa asua vieraassa talossa. Isä oli paljon töissä noin kahden kilometrin päässä olevalla tilallamme.

Naapurissa oli Isomaa niminen talo. Siellä oli hyvin lapsirakkaat Kalle isäntä ja Aino taloudenhoitaja. Se oli kuin mummola meille.Ainolla oli aina suuria piparkakkuja tai jotain muuta leivonnaista ja makeaa mansikkamehua jollaista en ollut ikinä ennen saanut. Kuljimme hänen mukanaan vasikoita juottamassa ja muissa talon töissä. Äiti ei eräänä päivänä päästänyt meitä Isomaahan. Hän ajatteli että olimme ainainen riesa siellä. Iltapäivällä Kalle isäntä tuli meille ja kysyi äidiltä: "Onks flikat kippeitä ku ne ei oo lainka tänä pänä meirän iloks tullee". Siinähän selvisi evakkoäidin turha huoli.

Ei meillä Viljamaan väenkään kanssa paha ollut olla. Kerran Yrjö isäntä  tuli kylältä humalassa ja alkoi inttää jotain. Hän oli iso ja humalaisena pelottava. Olimme juuri iltapalaa syömässä pirtin pitkän pöydän ääressä. Meskatessaan hän löi lujaa pöydän päähän ja silloin yksi pöytälauta irtosi ja kippasi mustikkasoppakupin nurin, SIlloin me lapset olimme parahtaneet oikein itkuun. Yrjö luikki omalle puolelleen. Aamulla hän tuli nolona pyytämään käytöstään anteeki ja sanoi. "Kui mää olinki niin humalassa ja menin tommottia tekemään. Flikakki poras täyttä parkuu ja peljästyvät. Ei niiren tartte mua peljätä".

Muistan kuinka Fanni-emäntä usein lauloi virsiä kimeällä väräjävällä äänellä. Minua ihmetytti hänen laulaessa "Taivaassa ratki taivaassa on ilo verraton.." mikä se sellainen ratki oikein on. Emäntä oli jo     muistisairas ja aina oli jotain tavaraa hukassa. Hän sai päähänsä että minä olin ne vienyt. Kerran hänen paksuja kultaisia vihkisormuksia ei löytynyt mistään ,vaikka monta henkeä etsi niitä. Tietysti hän syytti taas minua. Ne kyllä löytyivät aikojen päästä hänen omilta jäljiltään. Minua oli alkanut vaivata se  ainainen syyttely. Se tuli jo uniinkin. 

Vanhempani olivat huolissaan ja sitten tilanne vain paheni. Kävi niin että lemmikkilampaani oli navetan takana liekanarussa, ja kerran taas kun menin sitä katsomaan se oli kiertänyt narun niin että oli hirttäytynyt. Sen pullistuneet silmät tulevat joskus vieläkin uniini.

Tilanne oli hankala. sillä vanhempani olivat alkaneet rakentaa navettaa. Rakennuksesta tehtiin sellainen,  että päädyssä oli navetta, sitten tehtiin keittiö joka myöhemmin muutettiin karjakeittiöksi ja kamari josta tuli myöhemmin talli ja vasikkakarsina kun asuintalo saatiin valmiiksi. Tätini hoiti meitä ja kolme vilkasta lasta  oli hänelle vähän liikaa. Kaiken lisäksi minä oireilin emännän syyttelyiden takia. Ehkä siinä oli syytä myös liian suurista muutoksista ja sota-ajasta.

Vanhempani tekivät viisaan päätöksen ja päättivät että ennen koulun alkua olisin koko kesän mummon luona Parikkalassa. Se oli lapsuuteni paras kesä. Olin siellä Annamari mummon. äidin nuoremman siskon ja enon lemmikkinä  ja kukaan ei syytellyt mistään.     

Kerttu Miettinen 
9.11.2019   

Takaisin