Virheistä oppii ?


"Oppia ikä kaikki". Miten opimme ? Lapsi oppii matkimalla, sekä yrityksen ja erehdyksen kautta. On sanontoja jotka kuvaavat tätä. Oppia kantapään kautta, ottaa opikseen, ottaa onkeensa, ottaa vaari asiasta, opissa se on variksenpoika tuulessa, tee työ ja opi pelaamaan On viisasta oppia virheistään, ettei enää toista kertaa tee samoin. Nuori ihminen ei usko neuvoja, vaan tekee omat virheensä eli iskee päätään seinään. 
"Kuka tahansa voi tehdä vrheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään.(Cicero)
Virheistä on sanottu,että jokainen päätös jonka teemme voi olla virhe, mutta ihminen joka ei tee virheitä ei tee yleensä mitään. Virheiden pelko sitoo kädet ja silloin ei uskalla tehdä mitään. "Jos suljet ovet kaikilta virheiltä totuus jää ulkopuolelle (Tagore)
Jos ihminen ei opi enää mitään uutta on hän henkisesti sairas. Jokainen päivä on oppimisen paikka meille kaikille. Pelko, jääräpäisyys tai uppiniskaisuus, ettei mukamas opi enää  ikääntyneenä käyttämään tietotekniikkaa on hölmöyttä. Voi oppia hitaasti tai unohtaa oppimansa, mutta kertaus on oppimisen äiti. Pitää olla sisukas ja utelias eikä saa jämähtää paikalleen. On vältettävä syrjäytyminen.
Joskus tulee tehtyä isojakin virheitä, eikä tehtyä enää saa tekemättömäksi. Tavallisen ihmisen tekemät virheet kolahtavat yleensä vain omaan nilkkaan, mutta ihmiset joiden on tehtävä isoja päätöksiä joilla on suuri vaikutus on iso vastuu. Näistä virhearvioista on seurauksena sotia, talouden romahtamisia ja vääriä tuomioita.
Opin sauna autuas aina.. Niinkö?
"Ei ole virheetöntä ihmistä, eikä ruodotonta kalaa": Sananlaskun viisaus.
 
Kerttu Miettinen 
24.4.2020

Takaisin