Toivo


Kuinka voi toivoa, vaikkei olis toivoa ollenkaan. Siltä nyt tuntuu. Jo viime kesästä lähtien toivoin ja iloitsin, tänä kesänä on Karjala-juhlat Helsingissä.

Toivo loppui muutama viikko sitten tullessa ilmoitus juhlien lakkautuksesta. Melkein itkin silloin. Matiaskin oli luvannut olla  mukana jopa kulkueessa. Etukäteen iloitsin kaikesta, juhlasta Finlandiatalolla, jossa juhlapuheen olisi pitänyt Sauli Niinistö. Oleskelusta Karjala-talolla. Kulkueesta kaupungin keskustasta Aleksanterintorilta Finlandiatalolle. Ajattelin, että seuraavana kesänä, mutta sitten ollaan Raumalla.

Karjalaisena minun pitäisi iloita, vaikka sydän märkänisi. Kyselen vain miksi. Kun ei saa tavata edes ketään karjalaisista. Ryhmät on peruttu. Ainoa toivo on, että kesä on tulossa. Mitä pettymyksiä vielä on tulossa?

Tietysti täytyy toivoa, että pysyisi terveenä. Kiittää, että on terve, saa ajaa pyörällä kovasti, vaikka tuuli yrittääkin kaataa. Kiittää siitä, että voi itse syödä ja pukea päälle, näin ei ole kaikilla.
Muistella nousemisia Haltille ja muille tuntureille. Toivoa, että syksyllä pääsisi Äkäslompoloon.

On hyvä lukea, lukea, sekään ei ole kaikille mahdollista. Joitakin kaihileikkauksia on peruttu ties miten pitkäksi aikaa, kun olisi toivoa päästä lukemaan muutenkin kuin suurennuslasin avulla.
Toivottavasti ei kukaan ole kateellinen minulle lukumahdollisuudesta.

Mieli tekisi panna nuora kaulaan, ei niin kuitenkaan huoli haastaa. Mielihyvää täytyy kantaa koprassa ja telmiä lattialla kuin lapsena. Maaria Leinosen runossa ”Vielä on toivoa” toivo on olemassa. Niin kauan kuin on lapsia, jotka uskovat unensa tosiksi ja leikkinsä työksi.
Toivon istuvani kesällä "laiturin päässä veden sinistä ihmetellen."

Uhkailu "et mene kauppaan, jos aiot elää satavuotiaaksi". Toivossa on hyvä elää, vaikka kapina mielessä narajaa. Toivoa pidän koprassa, en lähde terveyttä tärvelemään.

Joskus ennen töissä kirjoitin ystävälle hänen eläkkeelle lähtiessä: - Kun katsot taaksesi, kiitä kun katsot ylöspäin, niin usko kun katsot sivulle, niin rakasta kun katsot eteesi, toivo."
Näinkö pitäisi tehdä? Jossakin Maria nimen Maijasta on sanottu nimen merkitsevän "toivottu lapsi", siksikin täytyisi pitää yllä toivoa.

Yli kaksikymmentä vuotta vanhan päivyrin löysin, johon olin useana päivänä kirjoittanut runonpätkän tai ajatelman. Jossakin vaiheessa kirjoitin otteita Kaarisilta-runosta. Sain kommentteja työkavereilta, myönteisiä ja negatiivisia. Kavereistä kaksi olivat kiinnostuneimpia kirjoituksista. Nimitin heidät "omatunto" ja "taivaskelpoisuus". Hienoa tuntea toverihenkisyys noista lauseista. Toivon, että olisin kirjoittanut päiväkirjaa silloin. Toivossa on hyvää elää, vaikka muistoissa.


Maija Silmärinen
14.4.2020 


Takaisin