Hiirien jouluyö


Jouluaattoiltana emäntä viipyi viimeisenä tuvassa ja tarkisti vielä, että pöydässä on riittävästi jouluruokaa ja -juomaa yökyöpeleille. Kumman levottomasti väki nukkui juuri jouluyönä, vaikka tavallisesti uni tuntui maittavan ja kuorsaus kajahteli kammareista läpi yön. Jos ei nukuta, on mukava käydä nappaamassa vähän suolaista yöpalaa, kinkkua, joululeipää, silliä ... ja huuhtaista ne alas lasillisella kotona pantua jouluolutta. Emäntä sammutti huolellisesti soihdut ja päreet ja jätti vain pari talikynttilää valaisemaan suurta tupaa.

Heti kun talossa oli tullut hiljaista, ilmestyi ensimmäinen suipponokka lattialankun ja seinähirren raosta arvioimaan tilannetta. Nokannipukka nuokahteli sievästi sivulta toiselle ja viiksikarvat värähtelivät vikkelään. Ei näkynyt liikettä, ei kuulunut askeleita eikä tuoksunut ihmiselle. Varovasti pieni yövieras siirtyi sisemmälle ja hänen perässään koko joukko kotihiiriä.

Herkulliset tuoksut täyttivät tuvan. Vanha viisas tiesi, että kerran vuodessa talonväki järjestää kunnon karkelot kaikille talon asukeille. Ja siihen joukkoon hiiret mielellään laskivat myös itsensä. Seinänraoista se oli jo nähty ja tuoksut tunnettu: tänään on se päivä!

Joukon etummaisena kulkeva vanha viisas vinkkasi perässä tuleville, että reitti on selvä ja turvallinen. Koko hiirilauma ampaisi rajuun ryntäykseen kohti joulupöytää toisiaan tuuppien ja innokkaasti vingahdellen. Sukkelasti selvitettiin nousu pöydänjalkaa pitkin herkkuja notkuvalle pöydänkannelle. Etummaiset ehättivät paistiastian kulmalle ja kaulaansa kurkotellen nappasivat paistista maistiaiset pienillä, sievillä hampaillaan. Paistiliemi meni sujuvasti suppusuulla imien.

Kaikilla oli kiire maistamaan joulupöydän herkkuja. Melkoinen kuhina kävi ruoka-astioiden ympärillä, kun jouluvieraat säntäilivät kulholta ja vadilta toiselle, naukkailivat pieniä suupaloja ja mutustelivat niitä suussaan arvioivan näköisenä. Kohteliaasti kyseltiin vieruskaverilta: ”Viu, viu, viiiuu?” Se on tietysti hiirien kieltä ja tarkoittaa suurinpiirtein: ”Miltä ruoka maistaa?”

Suolaiset herkut alkoivat nopeasti janottaa, mutta juomista ei ollutkaan niin helposti tarjolla kuin syötävää. Pari lasia oli puolillaan oljenkeltaista joulujuomaa ja sama tuoksu tuntui tulevan myös isosta kaatokannusta. Tarvittiin kuuden hiiren yhteisponnistus, ennen kuin toinen juomalaseista saatiin vivuttua nurin. Juhlaväki ryntäsi ryystämään särvintä pöydänkannelta.

Pikku vatsa alkoi pian täyttyä jokaisella. Tunnelma oli oikein juhlava ja kohta kuului hiljaista hyräilyä sieltä täältä. Sittenpä tuvassa jo raikui rytmikkäästi hiirien hilpeä joululaulu. Ensimmäiset kipaisivat pöydänjalkaa pitkin lattialle ja siitä joutuin joulukuusen alle. Alkoi riemukas joulukarkelo tuvan permannolla kuusenhavujen katveessa. Hiiret lauloivat yhteen ääneen ja pyörähtelivät, leikittelivät ja tanssahtelivat pareittain, kolmisin ja välillä suuressa piirissä kuusenjalan ympärillä.

Eipä pikku veitikoita tuntunut väsymys vaivaavan. Karkelot kestivät ja kestivät. Välillä oli käytävä pöydällä kaatamassa toinenkin olutlasi. Virkistyneenä voitiin jatkaa hilpeitä jouluhyppelyitä. Aamuyöllä kaatui sitten hiirijoukon yhteisvoimin koko kannukin ja kaikilla oli kiire pelastaamaan pöydänkannelle ja lankkulattialle valunut jalo joulujuoma.

Jossakin vaiheessa vanha viisas huomasi tuvan ikkunassa jouluaamun kajon. Hän alkoi hoputella juhlijoita kotia ja omia petipaikkoja kohti. Suurin osa hiiristä kyllä makasikin jo kyljellään tuvan lattialla, kuka kuusen, kuka pöydän alla. Viimeiset valvojat herättelivät uupuneita tovereitaan. Niitä, joita ei saatu hereille, raahattiin yhdessä lattiaa pitkin hännästä vetäen. Hiljaa hiipien joukko varpasteli kotikoloihinsa alle sillan.

Antero Heikkinen 
27.11.2018 

Takaisin