Ensi askelia maailmalla


Minua alkoi ahdistaa kodin seinät ja Nivalan lakeudet. Halusin lähteä katsomaan maailmaa, löytyisikö sieltä mitään mielenkiintoista, mitään uutta. Äidin kanssa pohdin, mitä pitäisi tehdä. Selailimme Kotimaa-lehden sivuja ja löysimme pikkuriikkisen ilmoituksen työtä tarjolla olevalta palstalta. Ilmoituksessa etsittiin Helsingin Diakonissalaitoksen Tallkullan lastenkotiin harjoittelijaa. Sinne, sinne laitan hakemukseni.

Seisoin Helsingin rautatieasemalla ikivanha matkulaukku kädessäni. Matkalaukku oli sidottu narulla kaiken varalta. Odotin ystävääni viemään minut lastenkotiin. Katselin kaupunkia ja koin, että Helsingin keskusta oli aivan erillainen kuin Kotikyläni raitti. Kaupungit ovat aivan erilaisia kuin maalaispitäjät, totesin. Raitiotievanut mennä kolkkasivat ja autoja oli kaduilla paljon. Tuntui epäuskottavalta, että täällä voi kukaan asua, vaikka olihan minulla jonkinlainen käsitys Helsingistä vuosia sitten tehdyltä kouluretkeltä.

Majoituin Pitäjänmäen vanhan kirkon ullakolle, jossa oli muitakin nuoria naisia asumassa.
Tallkullan hoitolapset olivat alle kouluiän. Minulle tulivat kodin vanhimmat lapset.
Ihailin Tallkullan lastenhoitajia siististä ja rauhallisesta hoitotavasta. Heille kuuluivat vauvalan vastasyntyneet vuoden ikäiseen saakka. Lastenhoitajien hommia olivat myös vauvojen maitojuomat, joita he sterilisti maskit suun edessä ja valkoiset suojatakit yllään laittoivat maitokeittiössä tuttipulloihin. He olivat minulle esimerkkinä monella tapaa. Kaupungilla käydessäni näin Lastenlinnan ja ajattelin, että tuolla haluan kouluttautua lastenhoitajaksi.
.
Kolme diakonissaopiskelijaa oli harjoittelemassa samaan aikaan Tallkullassa. He kyselivät minun suunnitelmiani. Kerroin, että minulle on virinnyt halu hakea Lastenlinnaan. He sanoivat, että nyt on parasta aikaa Diakonissakouluun hakuaika. - Hae sinne, he kehoittivat ja lupasivat viedä minut katsomaan laitosta.

Oli marraskuinen alkuilta -60- luvun puolessa välissä. Seison Helsingin Diakonissalaitoksen pihamaalla katsellen lumoutuneena.rakennusten siluetteja pimenvää taivasta vasten. Erotin kirkon ristin, joka nousi korkealle. Koin olevani kuin Luostarin puutarhassa ja ihailin rauhaa ja hiljaisuutta, vaikka oltiin kaupungin keskustan tuntumassa. Valot paloivat melkein kaikissa ikkunoissa, tiesin että niitten takana oli elämää, millaista, mietin uteliaana.

Käyntini Diakonissalaitoksella muutti kertaheitolla kaikki muut suunnitelmat.
Työt jatkuivat lastenkodissa, eikä aina ollut helppoa. Olin välillä iltaisin väsynyt ja koti-ikävä vaivasi. Vaikka haku Diakonissakouluun toteutui, pohdiskelin, mitä kotona nyt tehdään. Kirjoitin äidille monta kertaa, että tulen kotiin. Äiti vastasi, että ole nyt vielä viikko ja sitten mietitään. Mentiin viikko kerrallaan.

Pääsykokeet olivat marras- joulukuun vaihteessa ja niitä jännitin kovasti. Meitä oli melko iso lauma, kun kokoonnuimme Diakonissakoulun alakertaan, isoon tilaan ja huomasin helpottuneena, että olimme varmaan kaikki alle kaksikymmentä vuotiaita. Neljä tyttöä melusi ja heillä oli hauskaa, näyttivät tuntevan toisensa. Minä koin itseni yksinäiseksi ja olin aivan varma, ettei minua valita. Saimme muunmuassa tehtävän : ”Sokeainkoulun henkilökunnan tulee järjestää lapsille retki luontoon”. Aina, kun joku alotti puhua, kaikki purskahdimme hillittömään nauruun. Ei kertakaikkiaan meinannut tulla mitään.

Testaajia oli ympärillämme merkitsemässä havaintojaan muistipaperille. Silloin minä uskalsin ottaa kokoojan roolin ja aloin järjestää retkeä. Ajattelin, että nyt on koko elämä kysymyksessä.
Naurulla tätä ei saa pilata.Tilanne rauhoittui ja niin saimme mielestämme hauskan retken sokeille koululaisille. Pääsykokeet kestivät pari päivää kaikkine haastatteluineen ja erillaisine testeineen ja kokeineen.

Ennen joulua tulemme saamaan tiedon kouluunpäässeistä.

Liisa Voutilainen
15.11.-19

Takaisin