Ajauksia lähestyessäni kahdeksankymppisiäni


                                                                                                                         
                                                                                                                 
Sadepäivänä tulee sellaisia ajatuksia mieleen ja olo kun mikään ei tunnu enää oikein miltään. Ennen kun lapset sanoivat pitkästyessään,ettei ole mitään tekemistä. Vastasin aina, että maailmahan on tekemistä täynnä, pitää vain tietää mitä haluaa tehdä.Se oli mielestäni hyvin pätevä vastaus.

Niin, pitäisi tietää mitä tehdä tässä ja nyt. Tulee mieleen Eeva Kilven jossain haastatte-lussa sanoma ajatus: "Enää ei tarvitse tehdä muuta kuin pitää huolta tästä vanhene vasta ihmisestä - itsestään". Totta. Mutta kun rupeaa ajattelemaan mitä tämä vanha tarvitsee, niin onhan siinä tekemistä ihan tarpeeksi. On omahoito,ettei joutuisi ihan kohta muiden hoidettavaksi. Mitä se sitten on. On liikuttava, syötävä terveellisesti, tarkkailtava verenpainetta ja painoa, rasvattava kuivuvaa ihoa,seurattava yhä lisääntyviä luomia, käytävä parturissa, hierojalla, jalkahodossa, hammaslääkärillä ja terveystarkastuksessa (jos tuntee ettei kaikki ole oikein kunnossa), rokotuksissa. Ja tietysty on osallistuttava keräyksiin ja käytävä äänestämässä,(vaikka ei oikein tiedäkään kuka sen ainokaisen ääneni ansaitsisi).

Tähän asti olen matkustellut aika paljon.Varsinkin talvisin olen ollut kuukauden aina etelässän. Käyn kylpylöissä ja ystäviäni tapaamassa eri puolilla Suomea. Ensi keväännä tekisi mieli lähteä matkalle Kiinaan.  

Pitäisi keksiä vielä millä konstilla mieli pysyisi virkeänä ja olla kiitollinen  elämästä.  Entäs se kaikki muu? On muistettava omaa perhettä, sukulaisia ja ystäviä .Kerrottava heille kuinka paljon he minulle merkitsevät ja ovat minulle rakkaita.  Pitää harrastaa jotakin ettei aivan mökkihöperöidy. Riittänee kun kerran viikossa käyn kirjoituspiirissä ja teen kiltisti kotitehtävän. Osallistun sairaalaystävätoimintaa, ulkoilen Spr-ystävän kanssa ja käyn joskus kirkkokahvin keitossa. Olen Hopeatähti-elokuvakerhossa Savonetin ja Ikääntyvien yliopiston luennoilla satunnaisesti.Joskus käyn teatterissa ja konserteissä. Luen  päivän sanomalehdet ja kuuntelen ainakin kerran uutiset. Teen ristisanatehtäviä joskus ihan liikaakin. Viikkolehtiä olen tilannut ihan turhan paljon.(Tilaukset pitäisi perua ja käydä kirjastossa lukemassa mikä niissä kiinnostaa). Kirjoja luen ainakin yhden viikossa joskus useammankin. Oikein mielenkiintoisen kirjan voin lukea päivässä. Televisiota katson paljon, vaikkakin valikoiden. En katso hömppää, enkä väkivaltaa. Yleensä neulon villasukkia katsoessa.

Kesäisin kudon riepumattoja hoitelen omakotitalon puutarhaa ja otan rennosti Olen koiranhoitajana tyttärieni perheissä heidän matkojensa aikana ja autan muutenkin tarvittaessa. On tärkeää tehdä hoitotahto ajoissa, samoin testamentti. Se on ihan velvollisuus lapsia ja lapsenlapsia kohtaan säästää heitä vaikeissa tilanteissa.

Sitten tulee se juttu mikä tarttis tehrä, eikä vain meinata,(ystäväni nimittämä kuolinsiivous). Poistaa rankasti kaikki turha pois mitä on elämän aikana kerääntynyt nurkkiin, ettei ne jää toisten riesaksi. Olen vähän aloittanut vaatteista,kirjoista ja pikku-tavaroista. Irralliset valokuvat olen pussittanut ja tehnyt alkua jokaiselle lapsenlapselle omaa kansiota. Työ on vielä pahasti keskeneräinen ja vaivaa mieltä. Samoin on alkutekijöissään muistelot elämästäni. Olen jonkun verran kirjoittanut lapsuudesta ja suvusta, mutta paljon olisi vielä kirjotettavaa. Haluaisin, että jälkipolvi tietäisi millaista oli heidän mummonsa elämäntaival viime vuosituhannen loppupuolella aivn erilaisessa maailmassa kuin tämä mitä nyt. Siinähän olisi tehtävää kerrakseen. Loppuun saattamista, sillä koskaan ei tiedä onko aikaa paljonkaan ja pystyykö miten pitkään tekemään mitä on suunnitellut. Se jää nähtäväksi ja on niin sanotusti korkeemmassa kädessä.           

Kerttu Miettinen 
9.10,2019   

Takaisin