Sodasta sovintoon

Suomen Tasavallan lippu hulmuaa ylpeänä sadannen kerran tulevana itsenäisyyspäivänä. Eduskunta hyväksyi sinivalkoisen ristilipun 28.5.1918 monien neuvottelujen tuloksena. Lippu haluttiin samankaltaiseksi kuin muissakin pohjoismaissa. Risti merkitsee lipussa kristillisyyttä, Suomen lipun valkoinen väri esittää lunta ja sininen on veden ja taivaan väri.

Suomessa oli ankara sisällissota 27.1 - 15.5.1918. Sota syvensi entisestään olevaa kahtiajakoa.

Senaattori Kyösti Kallio puhui kotipitäjänsä Nivalan kirkossa 5.5.1918: ” Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä”. Arkistoon ei ole jäänyt hänen puheestaan juuri mitään, ainoastaan tämä lause ja muutama lehtiartikkeli.

Päivälleen sadan vuoden kuluttua viime toukokuussa, Nivalassa oli suuri sovinnonjuhla. Muun muassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja piispa Samuel Salmi puhuivat. Puheissa käsiteltiin sovinnon tärkeyttä itsenäiselle Suomelle, mutta tuotiin esille myös sovinnon merkitys nykyisessäkin ajassa.
.
Vuonna 1918 Suomen tilanne oli repaleinen ja ihmiset huokailivat pelokkaina. Ei ollut yhtenäistä hallitusta, vaan Suomilaiva keinui aallokossa ja etsi epätoivoisesti tasapainoa ja lujuutta.

Hallituksia oli kolme, Vaasassa Svinhufvudin, Helsingissä ensin senaattori Kyösti Kallion myöhemmin Setälän ja Viipurissa Mannisen. Pian kuitenkin Helsingin ja Vaasan hallitukset löivät sovinnon kättä ja saatiin yksi yhteinen senaatti.

Nivala oli valkoista aluetta, eivätkä siellä tuhon jäljet juuri näkyneet. Sieltä oli kuitenkin lähdetty taisteluihin ja moni oli vammautunut. Ei ymmärretty Kallion puhetta. Sanottiin jopa, että ”junan tuoma mies, mahtoiko se olla sosialisti? Nivalalainen mies, se puhui outoja”.
Lehdet eivät juurikaan noteeranneet Kallion puhetta. Pitäjäläiset tuumailivat: ”Ei ollut kissan korkuisia otsikoita”. Kyösti Kalliosta elämänkertakirjan tehnyt professori Kari Hotakka totesi, että ”totta kai hän oli valkoinen ja tuomitsi kapinan, mutta piti kuitenkin sopua parempana vaihtoehtona kuin rajuja rangaistuksia, joihin sitten kuitenkin ryhdyttiin”.

Muutama päivä puheen jälkeen, Kallio lähetti Nivalaan vaimolleen Kaisa Kalliolle kirjeen ja kysyi, miten nivalalaiset olivat puheen ottaneet. Hän yllättyi ihmisten, takakireästä, suorastaan vihamielisestä asenteesta. Yleisö odotti ”tuomihtevampaa kantaa”. Vaimolta kysyttiin, onko mies muuttunut punaiseksi sosialistiksi.

Vasta myöhemmin ymmärrettiin, että Kyösti Kallion puhe oli ensimmäinen sovintopuhe, vaikkei näillä hänen sopua etsivillä sanoilla ollutkaan välitöntä vaikutusta.

Valkoinen senaatti oli hyvin oikeistolainen. Kapinan toistumista haluttiin poistaa uhkailemalla ankarilla rangaistuksilla ja peruuttamalla ”liian pitkälle” edenneitä uudistuksia.

Mutta lopulta lähdettiin kulkemaan kohti eheytymistä. Näin Kallion puhe sai merkityksen.

Sovintoa yritetään etsittää juhlapuheissa, mutta miten on sydänten tasolla. Monilla suvuilla on henkilökohtaisia kokemuksia, tarinoita isoisistä, ja isoäideistä. Ne ovat kovia muistoja.
 
Liisa Voutilainen
8.11.-18

Takaisin