Loska



Panen naisen seisomaan ikkunan ääreen, olkoon hän Iiris. Tai Martta, nöyrä palvelija! Martta katsoo ulos kammarin ikkunasta, pihatielle. Lumi peittää alleen kaiken, syksyn maatuvat kasvit, roinan ja sälän. Maailma näyttää puhtaalta ja kauniilta.

Kiikkustuolissa, kakluunin vieressä, voisi istua Martan anoppi, talon emäntä.
-Suotta sinä sinne ulos tähyät. Ei se tule vielä kuukauteen, hän sanoo.

Myöhemmin Martta kävelee ympäri tupaa, vääntelee käsiään ja hautoo asioita mielessään. Muuttuuko mikään? Vai onko mies entisensä vielä kotiin palattuaan?

Martta hukuttaa huolensa ja murheensa työhön. Nyt voisikin olla iltalypsyn aika. Martta pukee ovensuunaulasta navettamekon päälleen ja vetää jalkaansa paskaiset kumisaappaat. Paskaiset nimenomaan, saadaan tarinaan arkirealismia.

Navetassa haisee navetalle. Lämpimälle, hautuneelle, heinille ja karjanlannalle. Mies on taas humalassa, tulee navettaan ja alkaa tivata, miksi vaimo viipyy siellä koko illan. Onko hänellä täällä joku sulhanen? Lymyääkö se nyt piilossa jossakin? Mies potkii heiniä ja heittelee niitä ympäriinsä. Käy käsiksi vaimoonsa, vetää tukasta ja vaatii tunnustusta. Sysää vaimon lattialle, niin että pää osuu pystyhirteen ja takaraivosta alkaa pulputa verta.

Martta ei paljon muista pahoinpitelystä, mutta muistaa hyvin seuraavan päivän. Lääkäri oli ilmoittanut asian poliisille ja mies haettiin aikaisin aamulla mustallamaijalla. Martta kokeilee kädellä takaraivoaan. Haava on parantunut jo aikoja sitten. Mies on istunut tuomiostaan puolet ja pääsee kotiin kuukauden kuluttua.

Kevättalvi. Ilmat ovat lauhtuneet. Pihatie on loskainen ja lumi on sulanut puista. Edellisen kesän heinät ja maatuvat lehdet tulevat esiin ja musta multa pilkottaa ojanpenkalla. Martta tarpoo sohjossa.

-Tervetuloa teille molemmille. Minä olen psykologi se ja se. Meillä on nyt alkamassa tämä teidän terapianne, tai sovittelu tai itse asiassa tulevaisuutenne suunnittelu.

Illalla kotona Martta itkee anopilta salaa. Asioiden selvittely oli kovin raskasta. Miksi hänestäkin etsittiin vikoja ja syitä, vaikka mies oli se, joka häntä pahoinpiteli? Miksi se psykologi sanoi moneen kertaan ymmärtävänsä miestä? Muuttuuko mikään sillä tavalla? Jatkuuko vain entinen perhehelvetti?

Lopetan kirjoittamisen. Vedän paperin pois koneesta, rutistan sen ja heitän lattialle muiden samanlaisten paperimyttyjen joukkoon. Ei tule valmista. Onnetonta, miten vaikeaa kirjoittaminen on. Ainakin minulle. Ja varsinkin, jos aihe on vaikea ja tarinan pitäisi vielä kulkea tietyn kaavan mukaan.

Nousen, kiristän saunatakin nyöriä ja läpsyttelen keittiöön. Leikkaan kalakukosta isoja viipuloita lautaselle, otan piimäpurkin mukaani jääkaapista ja palaan eväineni alkoviin työpöydän ääreen. Kaivelen rypistettyjä papereita lattialta ja yritän löytää viimeisimmän version.

-Pitäisi opetella kirjoittamaan tietokoneella, ajattelen ja mietin, mikä tarinassa oikein mättää. En osaa päättää, käsittelisinkö alkoholismia, mustasukkaisuutta vai perheväkivaltaa, joten ne ovat kaikki mukana. Lisäksi pariterapiaa pitäisi kuvata perusteellisemmin. Saisin kunnolla esille hakemani metaforan: loska välttämättömänä välivaiheena talven ja odotetun kevään välillä raskaat keskustelut johtamassa peittellyistä ongelmista kesäisen auvoiseen yhteiseloon. Ja tietysti pitäisi keksiä tarinalle kunnollinen loppu.

Antero Heikkinen
26.3.2019


Takaisin