Kuinka te kehtaatte?


Kahdeskymmenes elokuuta 2018 ruotsalainen koululainen Greta Thunberg ajoi polkupyörällään itse askartelemansa kyltin kanssa Ruotsin valtiopäivätalon eteen, istuutui pahvilaatikon päälle ja aloitti ilmastolakkoilun. Hänen suunnitelmanaan oli istua samalla paikalla joka päivä kolmen viikon ajan ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja. Tytön äiti, tunnettu oopperalaulaja Malena Ernman, oli muutaman päivän kuluttua julkaisemassa yhdessä miehensä, näyttelijä Svante Thunbergin sekä tyttäriensä Gretan ja Beaten kanssa kirjoittamansa kirjan Scener ur hjärtat (suom. Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä) perheen kamppailusta tyttärien autismi- ja ADHD-diagnoosien kanssa.

Greta Thunberg on kertonut kuulleensa ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksesta 8-vuotiaana. Hän sanoo nähneensä koulussa dokumentin ilmastokriisistä ja järkyttynyt: ”Miksi tästä ei puhuta, vaikka tämä on ainoa tärkeä asia? ”. Alakouluikäisenä Thunberg vajosi masennukseen ja luopui 12-vuotiaana lihansyönnistä ja lentämisestä sekä aloitti ostolakon. Kertomansa mukaan lopullisen sysäyksen lakkoliikkeen käynnistämiseen 2018 antoi kesä, joka oli yksi mittaushistorian kuumimmista Ruotsissa. Esikuvakseen vaikuttamistyössä hän mainitsee Rosa Parksin, joka kieltäytyi luovuttamasta paikkaansa valkoiselle miehelle bussissa Alabamassa vuonna 1955.

Jo vuonna 2015 joukko riippumattomia opiskelijoita oli kutsunut koululaisia eri puolilta maailmaa olemaan poissa koulusta Pariisin ilmastokokouksen ensimmäisenä päivänä, 30.10.2015. Ilmastolakko järjestettiin yli sadassa maassa ja osallistujia oli yli 50 000. Lakkoliikkeellä oli kolme vaatimusta: 100-prosenttisesti puhdas energia, fossiilisista polttoaineista luopuminen ja ilmastonmuutosten takia pakolaiseksi joutuneiden auttaminen.

Lakot laajenivat nopeasti. Suurimpia ilmastolakkoja pidettiin 15. maaliskuuta 2019, jolloin niihin osallistui noin 1,4 miljoonaa koululaista ja opiskelijaa 125 eri maassa, Suomessa koululaiset lakkoilivat ensimmäistä kertaa Helsingissä Eduskuntatalon edessä 11. tammikuuta 2019.

Jo vuoden kuluttua siitä, kun Greta Thunberg oli aloittanut ilmastolakkonsa Ruotsin valtiopäivätalon edessä, tämä autistinen tyttö piti 23.9.2019 irvistellen ja rumasti tunteikkaan puheensa YK:n ilmastokokouksessa. ”How dare you?”, kuinka te kehtaatte?
.
”Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä puheillanne. Ja silti olen yksi onnekkaista. Ihmisiä kärsii. Ihmisiä kuolee. Kokonaisia ekosysteemejä romahtaa. Joukkosukupuutot ovat alkaneet, ja te pystytte puhumaan vain rahasta ja haihattelemaan loputtomasta talouskasvusta. Kuinka te kehtaatte?!”

Kaikki maailman poliittiset johtajat kuuntelivat tätä lettipää tyttöä. Puheen kuulivat sadat miljoonat kansalaiset. Jonkun mielestä puhe oli historiallinen, mahdollinen käännekohta, verrattavissa Mahatma Gandhin, Nelson Mandelan tai Martin Luther Kingin puheisiin.
Kiivaimmat Thunbergin vastustajat tuntuvat olevan kitkeriä vanhoja miehiä, jotka eivät todennäköisesti näe omana elinaikanaan ilmastonmuutoksen rajuimpia vaikutuksia, Heidän mielestään julkisuuden puhetila on varattu miehille – vanhoille miehille. Sen sijaan Greta Thunberg ja hänen ikätoverinsa joutuvat elämään niiden läpi. Taistelu näyttää olevan suureksi osaksi sukupolvien välinen.

Millä oikeudella tyttö puhuu? Ettäs kehtaa!" "Millä oikeudella tämä 16-vuotias tyttö vaatii..." "Miksi hänet on päästetty tuonne tuollaisia höpöttämään".

Trump tölväisi Thunbergiä "onnelliseksi tytöksi, joka katsoo eteenpäin valoisaan ja mahtavaan tulevaisuuteen", ja Putin kutsui Gretaa ”tietämättömäksi teiniksi”. "Tuon asperger-pennun pitäisi olla koulussa oppimassa lukemaan ja laskemaan".
Vastustajien joukossa ja keltaisessa lehdistössä on tarve löytää hänen taustaltaan hämäryyttä ja kytköksiä. Hänen puhtautensa ja riippumattomuutensa halutaan kyseenalaistaa. Mm. Angela Merkel on epäillyt ilmastoprotestien olevan ulkopuolisen vaikuttajan käynnistämiä ja lietsomia.

Kun Unkarin valtiollisen median tiedottajat velvoitettiin hankkimaan erityisen luvan uutisoidakseen mm. ilmastonmuutoksesta ja Greta Thunbergista, tämä tviittasi sanoen, että  tällaisia listoja ei pitäisi olla olemassakaan, mutta kun sellaiselle oli päätynyt, se pitänee ottaa kunnianosoituksena”. Vastaavasti ruotsalainen Despotz Records julkaisi Molluskin biisin How Dare You -sinkkuna ja nimesi musiikkityylin green metaliksi. Kaikki sinkun tuotot menevät lyhentämättöminä Greenpeacelle.
Thunbergin YK:n puheen ydin oli tutkitusti tunteisiin vetoava: pelko, suuttumus ja empatia, mutta se sisälsi myös tutkittua tietoa: ”Tiede on ollut kristallinkirkasta yli 30 vuoden ajan”. 

”Te petätte meidät, mutta nuoret ovat alkaneet ymmärtää petturuutenne. Kaikkien tulevien sukupolvien silmät kohdistuvat teihin. Ja jos te päätätte pettää meidät, minä sanon, että emme anna teille ikinä anteeksi. Me emme päästä teitä kuin koira veräjästä. Juuri täällä, juuri nyt, on hetki kun vedämme rajan. Maailma alkaa herätä ja muutos on tulossa. Halusittepa te sitä tai ette. Kiitos”.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Korona-virus on ilmastoaktivistien puolella. Se on pysäyttänyt tehtaita ja jarruttanut liikennettä niin, että Pekingissäkin näkyy jo sinistä taivasta.

Greta Thunbergin maailmanvalloitus jatkuu. EU-komissio kutsui hänet äskettäin istuntoonsa alustamaan keskustelua ilmastotoimista.

"Joka noin heti kunnian saavuttaa, mihin ehtii vielä, jos elää saa?"




Lähteet:

Hirvasnoro, Kai (suomennos) 2019: ”Kuinka te kehtaatte?” – Näin puhui Greta Thunberghttps://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4141726-kuinka-te-kehtaatte-nain-puhui-greta-thunberg Juntti, Pekka 2019: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa, https://yle.fi/uutiset/3-10986825
Juuti, Mikko 2019: Greta Thunbergin YK-puheesta tehtiin death metal -versio, https://www.is.fi/musiikki/art-2000006259120.html
Lahtinen, Anu 2006: Skandaali
Nykänen, Valtteri 2019: Trump ivasi Greta Thunbergin voimakasta ilmastopuhetta: "Vaikuttaa hyvin onnelliselta tytöltä", https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/trump-ivasi-greta-thunbergin-voimakasta-ilmastopuhetta-vaikuttaa-hyvin-onnelliselta-tytolta/7560828#gs.yypdht
Paananen, Karoliina 2019: Greta, 16, alkoi pitää koululakkoja ilmastonmuutoksen vuoksi ja hänestä tuli kuuluisa ympäri maailmaa – näin koko perheen elämä on muuttunut, https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006024628.html
Runeberg Johan Ludvig 1883, Wilhelm von Swerin, Vänrikki Stoolin tarinat
Seuri Olli 2020: Algoritmien kuninkaallinen, Suomen Kuvalehti 8



 Aino Tapaninen, 8.3.2020


Takaisin