Alkuvuosia Diakonissalaitoksella


Olin tosi onnellinen päästessäni opiskelemaan Helsingin Diakonissalaitokselle.
Laitos oli kaunis ja juhlava rakennuskokonaisuus. Se perustettiin ensi 1867 Katajanokalle. Sen toiminta oli silloin hyvin vaatimaton. Sieltä laitos siirtyi parinkymmenen vuoden jälkeen Töölönlahden rannalle, Helsingin keskustan tuntumaan. Vihkiäiset olivat 1898.

Opiskellessamme asuimme B- rapun kolmannessa kerroksessa. Se muodostui kodiksemme kolmen ja puolenvuoden ajaksi.
Maisteri Ruth Palmroth asui samassa kerroksessa omassa huoneessaan. Hän oli vaatimaton, vaikka oli laitoksen entisen johtajan tytär. Maisteri keitti keittiömme kaasuhellalla aamuisin yhden munan pienessä kattilassa ja kahvia vanhanaikaisella pannulla. Hän arvosti kaikkia opiskelijoita yksilöinä. Pidimme häntä turvallisena ja hyvänä opettajana. .
Arja suihki keittiön läpi usein pyyheliina ympärillään, sillä pesuhuone oli keittiön takana. Hän oli ottanut tavakseen kolme kertaa päivässä käydä suihkussa.

Ensimmäinen puoli vuotta olimme koeoppilaita. Pukeuduimme vielä omiin vaatteisiimme ja jouduimme siivoamaan laitoksen tiloja pareittain. Yksi pari siivosi luokkahuoneet joku kirkon, joidenkin osaksi tuli siivota johtajattaren ja Palmrothin huoneet. Koulun kansliakin kuului siivouksemme piiriin. Lean ja minun tehtäväksi tuli maisteri Palmrothin huone.

Puolen vuoden kuluttua meidät otettiin sisaroppilaiksi Pukeuduimme pieneen oppilasmyssyyn ja siniruutuiseen sairaalapukuun sekä valkoiseen esiliinaan sairaalajaksoilla. Saimme myös tummansinisen diakonissan puvun, joka oli aina päällämme teoriatunneilla ja muutenkin diakonissalaitoksen tilaisuuksissa.

Mirjami oli kurssimme numero yksi. Hän edusti meitä, vaikka välttämättä kaikki eivät sitä hyväksyneetkään. Hän oli kova nauramaan ja kokeilemaan rajoja, mutta olemuksellaan hän sai opettajat ja vanhemmat sisaret puolelleen. Mirjami oli hengellisestikin paljon kokeneempi kuin moni meistä. Hän perusti kurssillemme raamattupiirin ja johti sitä. Hän kertoi, että ihminen tulee kerran elämässään uskoon, mutta hänen täytyy uudistua joka päivä.

Kerran Mirjamille tuli mieleen, että koko kurssi pukee päälleen mustan kepsipuvun, vanhojen sisarten juhla-asun ja valmiin sisaren rusettimyssyn ja lähtee raitiotievaunuilla ajelemaan pitkin Helsinkiä. No, mukaansa hän sai vain Lean ja Siljan. Jotkut vanhat sisaret olivat antaneet pukunsa ja myssynsä ja tytöt lähtivät. Onnetonta oli se, että he meinasivat kuolla nauruun matkalla. Yksi lapsi oli sanonut raitsikassa äidilleen, että äiti, katso kuinka nuoria mummoja!

Kerran lomalta palattuani panin uuden, kauniin puseron päälleni ja menin Lean ja Siljan huoneeseen. Mirjami tuli sinne ja sanoi, että koska minulla on niin kaunis pusero, hän haluaa nyt kuvata. Hän napsi kuvan, otti toisenkin, aina vain. Koetin hymyillä ja olla vakava. Minulta putosi kynä lattialle ja Mirjami kuvasi. ”Eihän tuossa kuvassa edes puseroa näy”, sanoin, kun konttasin sängyn alta. Mirjami oli vähän nolo, kun kyselin viikkojen kuluttua kuvia. Ei kamerassa ollut filmirullaa, hän sanoi vähän nolona.

Lea oli myös monessa mukana. Hänen huonetoverinsa Silja oli iltavuorossa naisten sisätautiosasto kolmella, kun Lea tuli sinne ja sanoi, että hänellä on hirveän nälkä. Hän etsi jääkaapista ruokaa, eikä löytänyt muuta syötävää kuin munia, joita alkoi panna tuulitakin taskuihin, kun yhtäkkiä Silja huomasi, että vastaava hoitaja, sisar Raija oli tulossa.

” Mene minne vain, mutta pois keittiöstä”, Silja huusi. Lea hyppäsi ikkunasta ulkopuolelle roikkumaan, matkaa maahan oli kolme kerrosta. Siljalla oli suuri työ saada Raija nopeasti keittiöstä.
Lea oli päättänyt lähteä tasapainottelemaan kerrosten välissä olevaa kapeaa lippaa pitkin, tiiliseinästä kiinni pitäen päämääränä parveke. Oli se huimaa touhua! Kun Lea pääsi perille, oli näky surkea. Taskuista pursusi kananmunien sisältöä joka paikkaan. Oppilaiden kesken tapauksesta puhuttiin ihaillen ja ihmetellen.

Henkilökohtainen skandaali tuli aivan yllättäen minun elämään, sillä kotipitäjäni poika ja opiskelijatoverini Seija alkoivat seurustella. Kerran pyysin Seijaa mukaani pojan luokse iltakahveille. Seija ja poika alkoivatkin jutella innokkaasti kaikesta mahdollisesta, maanviljelyksestä, opiskelusta Diakonissalaitoksella, oikeustieteistä. Vähitellen huomasin olevani sivussa.
Pian valmistuttuamme he menivät naimisiin. Eivät kutsuneet häihin. 

Liisa Voutilainen
24.12.-19

Takaisin