Elämysmatka

Olin aina suhtautunut Israel-matkailuun epäluuloisesti. Minulla oli uskovainen täti, joka oli Israel-fanaatikko. Siellä kaikki oli hyvää ja oikeata. Vaikka matkustelimme paljon, Israel ei ollut kuulunut matkaohjelmaamme.

Sitten meille tarjottiin peruutuspaikkaa kahden piispan johtamalle pappien opintomatkalle Israeliin ja Jordaniaan kesällä 1999. Koska tällaista tilaisuutta ei tulisi toista kertaa, päätimme lähteä mukaan.

Luin koko talven ennen matkaa Raamatun historiaa ja se osoittautuikin viisaaksi. Oli hienoa nähdä historialliset paikat omin silmin, kun tunsi jonkin verran niiden taustaa. Kun istuimme bussissa ajaen halki Negevin autiomaan, näin silmissäni Israelin kansan vaeltamassa samaa tietä 3000 vuotta sitten paetessaan Egyptistä. Hekin katselivat kaunista erämaata, okrankeltaisia hiekkadyynejä ja kirkkaansinistä taivasta.

Ajoimme pitkin Kuninkaantietä, 8000 vuotta vanhaa kauppatietä, joka kulki Egyptistä Persiaan ja aina Kiinaan asti. Samaa tietä vaelsivat ristiretkeläisetkin 1000-luvulla ja ryöstivät paikallisia asukkaita. Eräskin ristiretkeläislinnoituksen päällikkö pudotteli muureilta alas muslimivankejaan. Pitiväthän he niin somaa ääntä alas pudotessaan… Tänään tiellä jyräävät jordanialaisrekat tavaralastissa.

Pääsimme suomalaisen professorin Jaakko Frösenin laboratorioon Ammanissa, jossa hän availee Petrasta ja Qumranin luolasta vuonna 1947 löytyneitä hiiltyneitä paperikääröjä. Niiden joukosta paljastui kaikki Vanhan testamentin kirjat vuosilta 50 - 100 jKr, kun edelliset löydöt olivat vuodelta 900 jKr.

Israelissa kuljimme Jeesuksen synnyinseudulla Galileassa, istuimme Autuuden vuorella ja kuulimme Vuorisaarnasta: ”Autuaita ne, jotka toisia armahtavat, sillä heidät armahdetaan.” Genesaretinjärven rannalla näimme silmissämme Jeesuksen iltanuotiolla hiillostamassa kalaa opetuslapsilleen ja sanomassa Pietarille: ”Kaitse minun lampaitani.” Näin Pietarista tuli ensimmäinen paavi.

Jerusalemissa Via Dolorosalla kuljimme Jeesuksen kärsimystien ristille. Meitä häiritsi kapean kujan markkinahulina, kauppiaiden huudot ja väentungos. Kunnes oppaamme kertoi, että kuja oli ollut samanlainen jo 2000 vuotta sitten. Kauppiaat ja kansa katsoivat, että taas yhtä rikollista viedään tuomittavaksi…

Historia on Lähi-idässä läsnä kaikkialla. Joka puolella on raunioita ja nähtävyyksiä. Tell-kumpujen, raunio-kukkuloiden sisältämistä historian aarteista vain 10 % on pystytty kaivamaan esiin. Jeesuksenaikaiset rakennelmat ovat kaikki monta metriä nykyistä maanpintaa alempana.

Israeliin tultuani tunsin saapuneeni länsimaisen historian alkukotiin. Täällä kaikki oli 1000 – 6000 vuotta vanhaa. Lepikon torppa alkoi tuntua sangen nuorelta tähän verrattuna! Matkasta tuli meille molemmille elämys, joka kannatteli monta vuotta. Palestiinassa tunsin todeksi sanat: ”Sinun Jumalasi on ikiaikojen Jumala ja sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret”.  Seisoessani Nebo-vuoren huipulla, josta Herra näytti Moosekselle Kanaanin maan, luvatun maan, puhkesi esiin alla oleva runo:

 

KANAANIN MAAN ETSIJÄ

Tämän maan minä sinulle annan
asua ja elää
kyntää ja rakastaa
kehdosta hautaan.

Tämä on se luvattu maa
palanen elämää
rahtunen aikaa
minulle annettu.

Tämä on se luvattu elämä
tässä ja nyt
ottaa tai jättää
löytää tai kadottaa.

Marketta Isotalo, Kirjoitettu Nebo-vuorella 1999


Marketta Isotalo
2024


Takaisin tarinoihin