Elsan kanat

Helmi-kana, se vaaleanruskea valkotäpläinen kaunotar, 2 vuotta, on nyt päättänyt ryhtyä hautomaan navetalle, siihen ikkunaseinälle Olavin kanssa rakentamaani pesärivistöön. Hain kellarista kuiviin heiniin tallentamani kahdeksan beesin väristä munaa tämänpäiväisen lisäksi. (Jostain luin, että pariton määrä munia on parempi kuin parillinen. Miksiköhän? Mutta en siis halua riskeerata mitään!) Helmi pörhisteli höyhenensä ja asettui tyyriisti pesäkuoppaansa itseään keinutellen koko puolenkilon munajoukkueen päälle, sulki silmänsä ja näytti vaipuvan horrokseen.

Onneksi se tyytyi hautomaan tuossa kanalan viileässä pesässä eikä yrittänyt piiloutua jonnekin riihen alle tai nokkospusikkoon. Nyt voin huolehtia siitä, että se saa joka päivä puhdasta vettä ja riittävästi ruokaa, ohraa ja kauraa. Toiset kanat, punaruskeat Käpy, Ruusa ja Ruska sekä mustat Maikku ja Miina kuopsuttelivat Helmin pesän alla ja kotkottelivat verkkaisesti keskenään. Kaipa ne juorusivat Helmistä ja sen tulevasta isosta perheestä. Ehkä ne ovat kateellisia, mutta ensi kesänä voi olla sitten niiden vuoro. Nyt ne ovat vielä liian nuoria. Niiden pitää nyt munia, että saan kasaan koulurahaa ensi talveksi.

Kukko levitteli mustanhohtoisia siipiään ja pyöritteli vihertävälle kimaltavaa pyrstöään, terhakoitti helttaansa ja yritti olla mielin kielin Kävylle ja Maikulle, mutta nämä eivät olleet huomaavinaankaan. Nokkivat vain kuorenpalasia ja karkeaa hiekkaa kupistaan ja livahtivat sitten kulkuaukosta ulos verkkoaitaukseen matoja ja toukkia etsimään. Siinähän niiden kynnetkin sitten kuluvat, kun ruopsuttavat maata. Tarhassa ne voivat myös ottaa kuivakylpyjä, sillä olen perannut yhteen nurkkaukseen heinättömän alueen ja tuonut sinne hienoa hiekkaa venerannasta. Kyllä ne kaikki sitten yöksi taas tulevat kukon paimentamina orrelleen nukkumaan.

Minä haluan paljon kanoja, kyllä tänne mahtuu! Tilaa on noin 8 neliötä, joten voin pitää melkein 40 kanaa. Jaksaakohan yksi kukko hoidella ne kaikki, vai pitäisikö ostaa Vuorisalon Hovista toinen kukko. Mutta jospa tuolta Helmin alta tulisikin sopiva kukkopoika. Se kävisi halvemmaksi. Toivottavasti kukkopoikia ei tule liikaa, minä haluan niitä munarahoja. Jos tulee monta kukkopoikaa, niin voisinkohan myydä niitä jonnekin taloon – vai tekeekö äiti niistä meille viillokkia.

Viime syksynä Hämeenlinnan Siipikarjanhoitokoululta tilaamassani kanankasvatusoppaassa kerrottiin, että tuollainen Helmin värinen kana on hyvin harvinainen. Toivottavasti edes yhdestä tipasta tulee äitinsä värinen.

Ehkä minulla on vielä mahdollisuus lähteä talouskoulun jälkeen Siipikarjanhoitokouluun – Kanakouluun, niin kuin monet sitä vähän pilkallaan kutsuvat – oppilaaksi, tai ainakin päästä käymään siellä maatalouskerholaisten kanssa. Voisin sitten perustaa oikein ison kanalan. Toisaalta on mukavaa, että kanoja ei ole kovin paljoa, sillä silloin tunnen ne kaikki nimeltä ja ne tuntevat minut. Nyt kaikki kanani ovat tottuneet minuun, tulevat luottavaisesti luokseni ja nokkivat kädestäni. Ne antavat myös ottaa itsensä syliin ja minusta on mukavaa tuntea niiden lämmin höyhenpeite ja nopeat sydämenlyönnit kämmenissäni.

Mutta nyt minun pitää lopettaa ja alkaa miettiä nimiä tuleville yhdeksälle tipalle. Pitäisikö ottaa Hevostalouskoulun mukaisesti käyttöön ’vuosi ja aakkonen’-menetelmä ja nimetä kaikki samana vuonna syntyneet tipat samalla kirjaimella alkaviksi. Silloin tänä ensimmäisenä vuonna kuoriutuisi ehkä Amalia, Alfhild…

 

Sirpa Suntioinen/ Elsa Voutilaisen päiväkirja heinäkuu 1939

 

 

Takaisin tarinoihin