Ennustaminen on vaikeaa

 …erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Nobel palkitun tanskalaisfyysikon Niels Bohrin lausuman teki suomalaisille tutuksi poliitikko Ahti Karjalainen. Nykyään on kuitenkin olemassa ammattihenkilöitä, joiden työnä on ennustaa tulevaisuutta.

Voit googlata sanan tulevaisuudentutkija ja ruudulle ponnahtaa lista henkilöistä, jotka luokitellaan tulevaisuudentutkijoiksi ja futuristeiksi. Heidät voi tilata puhumaan tilaisuuksiin siitä, mikä on tulevaisuudessa mahdollista, mikä todennäköistä ja toivottavaa tai ei-toivottavaa.

Tiistaina 4.4.2023 meille annettiin tehtäväksi kirjoittaa jotain/jostain Sitran Megatrendit 2023-korteista. Sunnuntaina 9.4.2023 vietettävä suomen kielen päivä antoi minulle aiheen miettiä käytettyä ilmaisua Megatrendit. Eikö Suomen itsenäisyyden rahaston Sitran tulisi vaalia suomen kieltä? Eikö sanan trendit asemesta olisi voinut käyttää sanaa suuntaukset tai kehityssuuntaukset?

Sana mega tuo mieleeni megahampurilaisen tai megatavun. Mega tarkoittanee tässä yhteydessä suurta.

Silmäilin Sitran uusia kortteja. Olo on kuin ylioppilaskirjoituksissa reaalikokeessa; mihin ihmeessä pystyn vastaamaan. Mistä nyt pystyn kirjoittamaan lyhyen, sovitun merkkimäärän pituisen omaelämänkerrallisen tekstin? Korttien trendit ovat lähinnä pelkkiä uhkia, jotain ei-toivottavaa. Maaperä köyhtyy, jätteiden määrä kasvaa, vauraus keskittyy ja eriarvoisuus kasvaa, mielenterveysongelmat lisääntyvät, pandemiat ja epidemiat yleistyvät, demokratian heikentyminen jatkuu…Pelottava tulevaisuus lastemme, lastenlastemme, koko maapallon kannalta. Nostan kaksi korttia, joita pidän tulevaisuuden kannalta mahdollisuuksina, jopa toivottavina. Toisen mukaan jatkuva osaamisen kehittäminen korostuu ja toisen mukaan hyvinvointikäsitys laajenee.

Sitran kortissa vanha viisaus elinikäisestä oppimisesta on saatettu muotoon ¨ jatkuva osaamisen kehittäminen korostuu¨. Elinikäinen oppiminen on välttämätöntä, sillä yhteiskunta muuttuu ja kehittyy nopeaa vauhtia. Suomalaisen yliopiston käyneen lakimiehen on yritysjuristina hyväksyttävä englanti työkielekseen, aivokirurgin on pyrittävä löytämään uusia, leikkauksettomia hoitotapoja, sosiaalityöntekijän on kohdattava S2-kieliset asiakkaat. Minuakaan, jolla työura on jo takana, ei ole vapautettu osaamisen kehittämisestä, uuden oppimisesta. Minun on pitänyt oppia lataamaan matkapuhelimeen monenlaisia appeja eli sovelluksia. Yhden avulla selviydyn muun muassa matkalipun ostamisesta pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä, toisen avulla voin seurata päivittäisen liikkumiseni määrää. Ah, enkö ma hautahan asti myös koululainen lie, toteaa runoilija.

Kun eläke takaa minulle toimeentulon, elämänlaatuun liittyvä hyvinvointi on minulle merkityksellistä. Suomalaisena minulle hyvinvointia on asuminen sopivan kokoisessa kaupungissa ja luonnon läheisyys. Hyvinvointiani lisää perhe, ystävät, terveys ja sopiva määrä harrastuksia. Kuopiolaisena koen hyvinvointia, kun kävelen mieheni kanssa aurinkoisena talvipäivänä jäätä pitkin Puijonsarven nenään ja nautin retkellä kupilliset kuumaa kaakaota. Suan kiertee Puijonsarven nennee, josta Kallavesj – laulun sanoittaja aikanaan haikaili.


Helena Lindgren
11.4.2023


Takaisin tarinoihin