Radio

Ensimmäinen kuva minusta, äiti ja isä istuvat parhaimpiinsa pukeutuneina kulmikkain toisiinsa nähden olevissa nojatuoleissa. Äiti pitelee kastemekkoista minua sylissään hieman epävarmana, mutta onnellisena. Hänellä on yllään tummanruskea villakankainen mekko, jonka pääntietä koristaa vaalea, alas poimuisena laskeutuva keinokuituinen kaulus. Äiti on itse ommellut kastemekkoni omasta vihkipuvustaan ja koristanut sen vaaleanpunaisin satiininauhoin. Isä hymyilee meille mustassa puvussaan, todennäköisesti parin vuoden takaisessa vihkipuvussaan.  Nurkasta isän ja äidin takaa minua tarkkailee myös uutuuttaan kiiltelevä kantikas pitkän mallinen radio.

Radio on aseteltu matalan kaksihyllyisen tummaksi petsatun ja vinottain nurkkaan sijoitetun kirjahyllyn päälle. Radion vieressä seinällä radion korkeudella on pistorasia. Pistorasian yläpuolelle on kahdella nastalla kiinnitetty ’kuuntelulupa’ ja sen yläpuolelle on naulattu Viipurin linnan värikäs kipsikuva. Siitä näkyy vain kolmasosa, mutta tunnistan sen tuosta alalaidastaankin. Radion päälle on laitettu juhlan kunniaksi pieni liina ja sille maljakko kukkineen – vai onko siinä kuitenkin jokin kukkiva ruukkukasvi.

Nyt näytän tarkkailevan vain isääni, mutta parin vuoden kuluttua radio nappuloineen, vihreine merkkivaloineen ja äänineen alkaa kiinnostaa minua. Sen vaalean kermanvärisiä nappuloita on mukavaa pyöritellä edestakaisin ja tarkkailla samalla, kuinka pitkä kanavavalitsin liikkuu valaistun lasi-ikkunan takana, kuinka vihreä valosilmä alkaa vilkkua ja kuinka radiosta alkaa kuulua milloin ihmisääniä, milloin erikorkuisia ujelluksia, suhinoita tai vihellyksiä ja musiikkia. Teputtelen innoissani radion äärellä sormet nappuloilla.

Mutta nopeasti äiti minut siitä nappaa muihin leikkeihin ja nostaa lopulta radion vielä korkeammalle paikalle sormieni ulottumattomiin. Eikä auta, vaikka kuinka seison radion juurella ja osoittelen sen nappuloita, hypin ja teputtelen. En pääse itse etsimään ääniä, vaan joudun tyytymään äidin ja isän valintoihin.

Sitten alan oppia, että Mirri-tädin tarinatuokio ja Markus-Sedän lastentunti ovat minulle tarkoitettuja hauskoja ohjelmia. Niistä kuuluu myös lasten ääniä. Kerään nukkeni ja nallenikin niistä nauttimaan. Lauluja kuunnellessani keinuttelen takapuoltani tanssin ja yritän laulaa mukana.

Kun muutamme uuteen kotiin, alkaa radiomme hyytyä. Siitä on yhä vaikeampi löytää selkeästi kuuluvaa asemaa. Radio korvataan uudella, pienemmällä, pyöreälinjaisemmalla. Tästä uudesta radiosta alan kuunnella vanhempieni kanssa kuunnelmia ja kouluradiolähetyksiä. Kuuluttaja Kaisu Puuska-Joki sanoo: Kouluradiolähetys kello kymmenen kymmenen, kymmenen neljäkymmentäviisi. Se kuulostaa suorastaan noitaloitsulta!

Kerran saamme koulussa osallistua kouluradion toivekonserttiin. Minä toivon sitä hirveää Hottentotti-laulua, jota varmaan ei enää saa missään soittaakaan. Kun tuo toivekonsertti alkoi kuulua koulun keskusradion kautta luokkamme kovaäänisestä, lähetti opettaja minut taas kerran asioilleen. Ehkä kipaisin postista hakemassa opettajalle postimerkkejä, ehkä koulun varastosta luokalle piirustuspapereita ja vihkoja – aivan sama. Sillä kun palasin luokkaan, opettaja kertoi, että toivomani Hottentotti-laulu oli soitettu. Se oli ainoa meidän luokaltamme toteutettu toive! Enkä saanut sitä kuulla!

En ole sen koomin mihinkään toivekonserttiin toiveitani lähettänyt.


Sirpa Suntioinen
2022


Takaisin tarinoihin