Evakko


Hei, minä ole suojelusenkeli Hanael. Talvisodan aikana minulla oli kaitsettavana eräs Iida-niminen nuori emäntä Ylä-Valtimolta. Iida oli aika tomera ja omatoiminen nainen, joten kovin paljon minulla ei ollut töitä rauhan aikana. Toisin oli sitten, kun sota alkoi.

Joulukuun puolivälissä valtimolaisia komennettiin evakkojunaan. Iidalla oli ennestään kolme alle kouluikäistä poikaa ja mahassa kaksoset, joiden laskettu aika oli melkein käsillä. Eihän se yksin olisi selvinnyt millään, mutta minä pidin huolen siitä, että sisko-Tyyne ja Hilma-mummo tulivat samaan härkävaunuun. Melkoista nyhjäämistä se junailu oli sodan aikana, ratapihoilla seisomista ja odottamista enimmäkseen. Sotilasjunilla oli aina etuajo-oikeus. Pientä iloa evakoille sain järjestettyä lottien avulla. He tarjosivat matkalaisille pysähdyspaikoilla leipää ja lämmintä keittoa.

Kolmantena päivänä juna tuli Kannukseen ja matka jatkui sieltä hevosilla Tohmajärvelle. Keskimmäisen pojan, Heimon jalat paleltuivat pahasti rekikyydissä eikä hän pystynyt muutamaan viikkoon kävelemään. Ei pidä ihmetellä, että tällaista tapahtuu. Sota ja kaikki siihen liittyvät asiat ovat kyllä ihmiselle raskaita, mutta kärsimystäkin ihminen tarvitsee elämässään.

Tälle seurueelle oli tiedossa vielä muitakin koettelemuksia ja se merkitsi lisäpuuhaa minulle. Ensinnäkin majapaikka oli 10 vuotta käyttämättömänä ollut mökki, jossa ei ollut minkäänlaista varaavaa tulisijaa, vain suoraan ulos vetävä takka. Yöllä oli niin kylmä, että vesi jäätyi ämpärissä mökin penkillä. Naiset tekivät kaikkensa, jotta seurue pysyi hengissä. Jouluaatoksi järjestin heille sentään jotakin lohdutusta, lottien hankkimia jouluruokia ja lapsille pieniä lahjoja.

Tapaninpäivänä Iidan synnytys alkoi. Vanhin poika Kalevi lähti saunaa ja vettä lämmittämään ja sisko-Tyyne tarpoi kylälle kätilöä hakemaan. Mummo jäi mökkiin pienempien poikien kanssa. Ensimmäinen tyttö syntyi nopeasti ja oli oikein virkeä ja kiukkuinen. Toisen tytön tulo kesti ja kesti ja kun vauva vihdoin oli ihmisten ilmoilla, kätilö totesi hänen valitettavasti kuolleen. Hämmästyin melkoisesti, kun Iida ilmoitti, ettei hyväksy lapsensa kuolemaa. Hän tarttui vastasyntyneen jalkoihin, roikotti lasta ylösalaisin, ravisteli ja hakkasi kädellä sen selkää. Ja niin vain kävi, että tyttö ensin korahteli muutaman kerran ja alkoi sitten hengittää ja inistä vaivaisen kuuloisesti.

Tarkoitushan oli, että vain toinen tyttö jäisi eloon, mutta Iida oli yllättävän sinnikäs. Ei sitä oikein voinut tietää etukäteen, että siinä niin kävisi. Mutta ihmisen määräysvalta on kuitenkin rajallinen. Maaliskuussa sodan loputtua, ennen kuin Valtimon evakkoja oli ehditty rahdata takaisin kotiin, se terveempänä syntynyt vauva sairastui ja kuoli.

Ihmiset ovat kärkkäitä arvostelemaan Jumalaa silloin, kun joutuvat vastoinkäymisiin. Se johtuu tietysti ymmärtämättömyydestä eikä heitä siitä oikein voi moittia. Mutta vastoinkäymiset nyt vaan yksinkertaisesti ovat tarpeellisia. On sitäkin kokeiltu, että ihminen saisi elää höllötellä mielensä mukaan kaikkia huolia vailla. Ja senhän tietää, mitä siitä seuraa.

Nenä vuosi jokaisella koko ajan kolean kosteassa mökissä ja kevättalvella lapset sairastelivat vuorotellen. Iida sai keuhkokuumeen ja oli kolme viikkoa sairaalassa ihan kuoleman kielissä, mutta sitten lopulta sain hänet terveeksi ja onnistuin toimittamaan kaikki turvallisesti kotiin. Jonkin ajan kuluttua myös Iidan mies, Niilo palasi sodasta, mutta se on ihan eri juttu ja sen saa kertoa joku muu.

Antero Heikkinen
14.5.2019


Takaisin