Hornettien hurja jyrinä

Kesäinen taivas Onkiveden yllä jylisee. On vaikeaa tavoittaa katseella metelin aiheuttajaa. Kun suuntaan katseeni kohti kovinta ääntä, on hävittäjä jo mennyt menojaan. Rissalan pojat taas harjoittelevat ja se on hyvä asia, tuumin mielessäni.  Nykyään harjoittelevat enemmän kuin ennen. Yleensä lentävät niin korkealla, ettei silmä erota taivaan sinestä. Välillä jylinä kuuluu paksujen pilvien seasta. Joskus syöksyvät niin matalalla yli pään, että tukka nousee pystyyn. Ainakin kuvaannollisesti. Nykyään Rissalan pojilla on usein vieraana muiden maiden hävittäjiä. Niiden muodot ja äänet olen oppinut erottamaan savolaisista suihkareista.

Olen saanut elää koko elämäni ajan rauhan vallitessa kotimaassani. Muissa maissa sotia kyllä riittää. Sodat syttyvät milloin minnekin, milloin mistäkin syystä. Harva se päivä kuulemme jostain uudesta tai kytemään jääneestä konfliktista. Sotauutiset saavat meidät tiukasti televisioruudun ääreen, kunnes sodan pitkittyessä unohtuvat ja tulee uusia ”sotilaallisia erikoisoperaatioita” ja sotia, jotka vievät huomiomme.

Vasta aikuisena havahduin huomaamaan, kuinka vähän aikaa ennen syntymääni, Suomessakin oli ollut pitkä sota. Synnyin seitsemän vuotta jatkosodan päättymisen jälkeen.

Lapsuusvuosina sanalla sota oli kaukainen, paha kaiku. Aikuiset puhuivat ajasta ennen sotaa, sota-aikana ja sodan jälkeen. Sota oli muistiin painuva merkkipaalu, jonka äärellä tapahtui paljon. Moni menetti rakkaitaan, joku löysi elämäänsä kumppanin. Monet joutuivat lähtemään tutuilta kotikonnuiltaan ja aloittamaan uuden elämän oudoilla seuduilla. En osaa oikein kuvitella, että suomalaiset olisivat juhlineet ja tuulettaneet sodan päättymistä, rauhaa viiden sotavuoden jälkeen. Jatkoivat vain elämäänsä, miten parhaiten taisivat, niin kuin sotavuosienkin ajan.

Sotien jälkeen rauhankin aikaa kutsuttiin kylmäksi sodaksi ja kansojen välillä kummittelivat epäluulot ja pelot. Puheet ydinaseista, joiden tuhoja kukaan ei pääsisi karkuun, saavuttivat lapsenkin korvat ja nakersivat lapsen rauhaa. Mies pyssyineen toista miestä ja pyssyä vastaan tuntui reilummalta kuin valtavien ihmisjoukkojen tuhoaminen atomiaseella. Joskus ukkosen riehuessa istuin kotona ruokapöydän alla salamoilta suojassa. Samaan turvalliseen paikkaan suunnittelin piiloutuvani myös silloin, jos joku viskaisi atomipommin Suomeen.

Näinä päivinä joudumme taas seuraamaan raportteja lukemattomilta sotatantereilta. Sotilaita ja siviilejä menehtyy. Ihmiset menettävät kotinsa ja joutuvat lähtemään tyhjin käsin kohti tuntematonta. Jos osaamme asettua noiden pakolaisten asemaan, tulee halu auttaa. Toivotamme sotaa pakenevat tervetulleeksi Suomeen ja yritämme auttaa heitä kukin mahdollisuuksiemme mukaan. Voimme auttaa heitä täällä kotimaassa ja myös erilaisten avustusjärjestöjen ja kampanjoiden kautta omissa maissaan ja pakolaisleireissä.

En jaksa uskoa siihen, että ihmiskunta koskaan oppisi elämään sovussa. Rauhansopimuksia laaditaan ja ystävyyttä vannotaan kansojen kesken. Ja asevarustelu saa entistä huikeammat mittasuhteet. Tahdon kuitenkin toivottaa rauhaa kaikille ihmisille koko maailmaan.


Riitta Kärkkäinen
10.10.2023


Takaisin tarinoihin