Hyvä ruoka – parempi mieli

               

Ammattimatrikkeliin olen vuodesta 1982 alkaen merkinnyt harrastuksekseni ruuanvalmistuksen. Alkusysäyksenä harrastukselle saattoi olla koululaisten ruuanvalmistuskurssi 1960-luvun alkupuolella Varkaudessa Könönpellon kansakoululla. Leivoimme kauraneliöitä, joiden valmistus oli yksinkertaista. Valmis leivonnainen oli herkku, rasvainen ja makea.

Kun perhe kasvoi viisihenkiseksi, valmistin ruokaa parikymmentä vuotta seitsemänä päivänä viikossa. Välillä rakkaudella, välillä velvollisuudesta.

Lapsuuden kodissani oli yksi keittokirja, Kotiruoka, vuoden 1956 painoksena. Minulla on noin kuusikymmentä keittokirjaa ja melkoinen määrä ruokalehtiä ja lehdistä leikattuja ruokaohjeita. Harrastan niiden selaamista ja joskus käytän ohjeita. Maukasta mutkattomasti-keittokirjassa on keittiömestari Jaakko Kolmosen 26.10.74 päiväämä omistuskirjoitus minulle! ” Laita ruokaa edelleen huolella ja rakkaudella.”

 Kukaan ei rakasta vilpittömämmin kuin hän, joka rakastaa ruokaa. (G.B.Shaw)

 Hyllyssäni on Lakimiehen keittokirjat; Juristi liemessä ja Juristi veitsen terällä. Olen perinyt isotätini jouluna 1945 saaman Keittotaito-kirjan seitsemännen painoksen. Sen alkulauseessa todetaan seuraavaa: Viime vuosina on ruokatalouden alalla tullut paljon uusia ruoka-aineita kauppoihin. Tällaisia ovat esim. vihannessikuri, paprikahedelmät, munahedelmät ym. Mikä on munahedelmä? Munakoiso tietysti. Niitä saa nykyään lähikaupasta.  

Uusien ruoka-aineiden tulo kauppoihin on jatkunut. Vuonna 1971 ostin, talouskoulun opettajan suosituksesta, ensimmäisen kerran yhden kiivin Helsingistä Kalevankadun Siirtomaatavarakaupasta. Se oli kallis, maksoi viisi markkaa! Ja oli kova kuin kivi. Avokadoihin tutustuin vuoden 1990 tienoilla. Kasvisjauhispyörykät ovat jo tulleet tutuiksi nekin.  

Lähes viisikymmentä vuotta sitten oli muodikasta tehdä lämpimiä voileipiä. Pala paahtoleipää, päälle tomaattisardiinia, tomaattia, juustoa ja leipä Acosta-merkkiseen, DDR:ssä valmistettuun alumiinigrilliin. Palanpainikkeeksi ehkä lasillinen Egri Bikaveria.

Ruokapäiväkirjoistani luen, että olen välillä kirjannut huolellisesti vieraat, ajat ja ruokatarjoilun. Osa vieraista on ollut vain kahvivieraita, joille olen tarjonnut suolaista ja makeaa. Lounas- tai päivällisvieraille olen tarjonnut alku- ja pääruuan sekä jälkiruuan. Pian esikoisen syntymän jälkeen helmikuussa 1983 olen kirjoittanut: ruokatalous on muuttunut arkisiksi kotiruuiksi, jotka valmistuvat mutkattomasti uunissa tai muuten nopeasti. Sellaista se on taas nykyään, kahden eläkeläisen taloudessa. Otan esille Valion julkaiseman Meillä kokataan-kirjasen ja valitsen sieltä jotain helppoa ja maukasta. Tai sitten googlaan kännykästä mielessä olevan ruokalajin ohjeen.

Onnea ovat ne hetket, kun perhe on koossa, lapset, puolisot, lapsenlapset. Saan ottaa käyttöön yhdeksän litran kattilan! Arjen ilo on käydä ostamassa hallista Hiltuselta tuoretta kalaa ja kesällä torilta Myllyseltä tuoreita vihanneksia.

Ravinnon tuoreus on keittotaidon sielu. Hyvä kokki, joka ylpeilee työstään, kuluttaa yhtä paljon aikaa ruuan ostamiseen kuin sen valmistamiseenkin. (Lin Jutang)     


Helena Lindgren
15.3.2022


Takaisin tarinoihin