Hyvä sydän ja lempeys

”Aurinko nosti juuri päätään yön peitteen alta, kun Linnan korkeimmasta tornista kajahti torventoitotus”, aloitti Veikko-enon puoliso kirjani lukemisen.

Kyhjötin Lahjan kainalossa. Joulupukki oli tuonut minulle kirjan, jonka kannessa oli kuva Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä. Tunsin Lumikin, kääpiöt ja pahan äitipuolen, joka oli valeasussa ja antoi Lumikille myrkkyomenan.

Uudessa kirjassa kerrottiin Sydänkuninkaasta ja Hymykuningattaresta sekä heidän pojastaan Päivänprinssistä, joka sai 20-vuotiaana valita puolison. Etsintämatkallaan hän näki lasiarkussa hengettömänä lepäävän Lumikin, rakastui tähän ja herätti hänet suudelmalla henkiin ja toi hänet Linnaan. Siellä oli prinssiä odottamassa myös kymmenen prinsessaa. Puolisoehdokkaiden piti näyttää taitonsa siivoamisessa, ruuanlaitossa ja vauvan unilaulun laulamisessa. Lumikki oli selvä voittaja, mutta prinsessa Tuittupää ei hyväksynyt tulosta ja hän ilmoittikin kostavansa.

Olin hyvilläni, että Lumikki pääsi Linnaan prinsessaksi. Minua alkoi kuitenkin pelottaa,                kylmä värisytti ja hivuttauduin lähemmäs Lahjaa.

Lähes kolmensadan vuoden ikäisten kääpiöiden elämä oli huonolla tolalla: työ louhoksella oli raskasta, ruoka oli vähissä ja heillä oli jatkuvasti ikävä Lumikkia. Lumikki lähetti peruukkipäisen pikalähetin neljän valkoisen hevosen vetämillä vaunuilla hakemaan kääpiöitä kaksostensa ristiäisiin. Tyttö kastettiin Kultakutriksi ja poika Mustahapseksi. Yhtenä iltana Lumikki vei kääpiöt ihailemaan nukkuvia lapsiaan, mutta kuningas Vihuripään ja hänen sisarensa Tuittupään henkivartijat olivat juuri ryöstäneet pienokaiset. Kaksi unijauheella tainnutettua lastenhoitajatarta nukkui lattialla helmillä ja kullalla koristeltujen tyhjien vuoteiden vieressä.

          Pidättelin itkua, posket tuntuivat kuumilta. Lahja silitteli selkääni.

Sydänkuningas julisti sodan Myrskylinnan valtakunnalle. Hän seurasi taistelujen etenemistä kaukoputkellaan Linnansa tornista. Kun kumpikaan joukko ei saanut yliotetta toisesta, kuningas Vihuripää halusi kaksintaisteluun Päivänprinssin kanssa. 

                      Narskutin hampaita ja itkin ääneen.

Kääpiötkin olivat hävinneet. Hovinarri Nypykkänenä lauleskeli Linnassa pilkallisesti:

                      ”Hi-hi-hi, ha-ha-ha!
                      Kääpiöitten armeija
                      jopa taisi paeta,
                      jäljettömiin kadota...”

 Sota ratkesi ja Vihuripää lupasi pyhästi, että Lumikki ja Päivänprinssi saavat lapsensa takaisin. Tuittupää nousi kuitenkin uhkaillen linnantornin parvekkeelle riiputtamaan kaksosia reunan yli: ”Menköön prinssi matkoihinsa, muuten heitän lapset rotkoon”.

                       Hengitin juuri ja juuri.

 ”Poistukaa tai minä...”, huuteli Tuittupää. Kääpiöt kuulivat prinsessan sanat. He iskivät kaivoskuokillaan linnantorniin aukon ja kuokat korkealle kohotettuina syöksyivät kohti Tuittupäätä, sieppasivat lapset tämän käsistä ja katosivat äkkiä. Kääpiöt palasivat linnojen välillä olevaa osittain sortunutta salakäytävää pitkin ja kantoivat sylissään lapset takaisin Lumikille.

 ”Kuningas Vihuripää oli valmis sulkemaan sisarensa Myrskylinnan pimeimpään vankikomeroon. Sydänkuninkaan linnassa ei toivottu tällaista rangaistusta, sillä siellä oli kostontunne täysin tuntematon. Siellä hallitsivat vain hyvä sydän ja lempeys”.

 Lumikki ja kääpiöt lauloivat lopuksi yhdessä unilaulun lapsille:

                      ”Täyttyköön myös monet toiveet
                       pienen sydämesi.
                      Äidin kädet kurkottuvat
                      yli kätkyesi”.

Silmistäni valui suolalle maistuvia kyyneleitä. Selasin vielä kirjan sivut tarkasti ja katselin kaikki kuvat. Minua puistatti katsoa kaiteen yli roikkuvia lapsia. Huokasin syvään ja kiireesti käänsin esille onnelliset sivut. Vein kirjan kammarin  kaappiin. Aina kun Lahja tuli käymään meillä, pyysin häntä lukemaan Lumikki-sadun. Joka kerralla pelkäsin, itkin ja lopulta hyvän voitto antoi helpotuksen.

                                                                           ***

Jossakin vaiheessa kirja hävisi. Ostin mummona uuden antikvariaatista.

Zolta´n Losonczy: Lumikki, Kultakutri ja Mustahapsi, 1947

 

Raili Miettinen

2021


Takaisin tarinoihin