Isoisän kirje

Isoisäni Karl (Kalle) Evert Mattila syntyi ja kuoli Sahalahdella 3.9.1875 – 29.10.1950. Hän isännöi Iso-Mattilan silloin lähes 300 vuotta vanhaa sukutilaa ja oli talon 11. isäntä.

 

Helmi tyttäreni,

 Kirjoitan sinulle täältä Tilkan sairaalasta. Kaulastani leikattiin eilen iso mukula, joka lähetettiin tutkittavaksi. Mainio mies tuo tohtori, kotoisin Luopioisista. ”Oho”, sanoi hän vain kun verta roiskahti paidalleni. Tehän olette oikea hämäläinen! Täällä sängyssä maatessa on aikaa miettiä elämänsä kulkua. Äitis se nyt tällä aikaa pitää tilaa pystyssä. Minua oikein nauratti, lämmitti ja liikuttikin ne äidin puuhat, kun hän niistä kertoi.

     Sydämestäni olen tosiaan hämäläinen. Kun August-isäni kuoli jouluaamuna 1901 kello viisi ja kannoin hänet olkapäilläni tupaan, sain harteilleni vanhan sukutilan isännyyden. Lähes 50 vuotta oli isäni hoitanut Iso-Mattilan sukutilaa – ja hyvin oli hoitanutkin. Isä uudisti kovasti taloa. Hän aloitti jopa heinän viljelyn karjalle, vaikka naapurit hänelle irvistelivät: ”Mistäs ny Mattilaan leipää saaraan, kun pellot heinää kasvaa? Meinaakos Mattilakir ruveta väkkeensäh heinillä ruakkiin.”

     Iso tila tämä oli, kun sain sen hoitaakseni, 270 hehtaaria metsää ja 50 peltoa. Kyllä minä silloin päätin hoitaa oman osuuteni isäntäketjussa kunnialla. Hankin paikkakunnalla ensimmäisen höyrykäyttöisen puimakoneen ja kehitin maanviljelystä. Kun me äitis kanssa sitten mentiin naimisiin 1908, oli meitä kaksi viemässä taloa eteenpäin. Elsa oli naapurista Haapaniemen kartanon tyttäriä ja siitä tuli minulle lisää paineita. Elsan äiti ja isä olivat molemmat peräisin suurista kartanoista, äitikin Wuolijoen kartanosta. Yritin laittaa meidän kotia hienommaksi, etteivät Elsan sukulaiset meitä ylenkatsoisi.

     Asiat sujuivat ihan hyvin parikymmentä vuotta. Tietenkin rahasta oli tiukkaa, kun jouduin lunastamaan sisarosuudet pois Aukustilta Justiinalta ja Marialta. Vuonna 1878 tuli nimittäin laki, että tyttäret perivät yhtä paljon kuin pojat. Joten pitkä penni siitä minulle tuli maksettavaksi. Mutta eihän maalla siihen aikaan muutenkaan rahaa ollut. Omatarvetaloutta sitä eleltiin, Mattilassakin oli väkeä parikolmekymmentä henkeä.

     Laitoin kuitenkin koko ajan syrjään rahaa, sillä olin päättänyt rakentaa uuden hienon kartanotyyppisen päärakennuksen Elsalle, jotta hän saisi elää säätynsä mukaisesti. Mutta sitten kuului huuto yöllä 1920:  ”Tuli on irti!”. Tätä olimme aina pelänneet. Nyt salama oli iskenyt navettaan ja se paloi roihuna. Iso-Mattilan pihapiirin talousrakennukset paloivat kaikki maan tasalle. Onneksi saimme edes lehmät ja hevoset turvaan. Päärakennus säästyi, vaikka ihan vieressä olikin. Näin jälkeenpäin katsottuna, siitä se alamäki alkoi. Jouduin rakentamaan kaikki talousrakennukset uudelleen. Siihen hupeni uuden talon säästövarat. Olemme aina asuneet yli satavuotiaassa jatkuvasti rapistuvassa talossa ja nyt ei ollut toivoakaan muutoksesta.

     Minä päätin kuitenkin jo silloin, että teidät kaikki neljä lasta koulutan, vaikka mikä olisi. Saisitte minua paremmat eväät elämään. Kyllä se kalliiksi tuli, kun jouduitte asumaan talvet koulukortteerissa Tampereella. Minua vieläkin surettaa, kun 17-vuotiaana koululaisena pyysit minulta rahaa opettajan järjestämään ulkomaan matkaan ja jouduin vastaamaan sinulle:

          Kirjeessäsi puhut, et vähemmästä kuin vallan ulkomaan matkasta. Et nähtävästi käsitä mitä sellainen merkitsee. Jo puvut, passit ja kaikenlaiset hotellit y.m. kulut tekevät paljon enempi kun nuo lapsille ilmoitetut pilettien hinnat. Ja nekin on jo ylivoimaiset näinä erittäin raskaina aikoina. Ajatteles, että meitä vanhempia ihmisiä on tuhansia ja taas tuhansia, joiden ei kannata matkustaa edes paljon kotiporttia ulommaksi, vielä vähemmin ulkomaille. Ja sinä olet vasta koulutyttö. Ei ne ulkomaan matkat tule kuin joidenkin harvojen valittujen osaksi.

     Kyläläisille en halunnut köyhyyttämme näyttää. Pukeuduin aina huolellisesti, pidin pääni pystyssä Tiedän kyllä, että minua pidettiin hienostelevana ja ylpeänä ja selkäni takana minua haukuttiin ”Mattilan paroniksi”. Älä sinäkään viitsi siellä puhua kenellekään köyhyydestäsi. Ei sellainen mitään auta. Se vaan voi synnyttää kummastusta takanapäin. Ja voivat ruveta ihmettelemään ja ajattelemattomat puheet rupeavat helposti kiertelemään.

Yöllä kotona Iso-Mattilassa 9.4.1949.

     Jatkan tätä kirjettä kotona päästyäni sairaalasta: Sitten kun 1929 talouslama iski Suomeen, katkaisi minunkin kuormani kamelin selän. Masennuin niin, etten jaksanut hoitaa mitään töitä ja askareita. Oli se kovaa, kun 17-vuotiaan Jaakon piti keskeyttää koulunsa pariksi vuodeksi ja tulla hoitamaan Iso-Mattilaa puolestani. Se oli keskenkasvuiselle pojalle vaikeaa aikaa, kun rengit oikein uhallaan mittelivät, miten poika pysyy töissä miesten tahdissa. Onneksi sitten siitä vähitellen toivuin ja Jaakko pääsi jatkamaan koulujaan. Nythän tuo on jo tuomarismies. Mutta talonjatkajaa ei hänestä tullut Liekö saanut sairauteni aikana rehkimisestä tarpeekseen! Onneksi Irja-sisaresi meni naimisiin kunnon miehen kanssa ja he ovat luvanneet jatkaa tilan pitoa.

     Sinulle, Helmi, voin tunnustaa, että olen monella tapaa pettynyt mies. Koko elämäni olen koettanut tehdä kaikkeni tämän ihanan kodin ja sukutilan hyväksi. Silti tila on rappeutunut koko ajan, epäonni tuntuu minua ihan vainoavan. Siirtolaisillekin jouduin luovuttamaan 20 hehtaaria peltoa, eikä korvausten maksamisesta ole mitään tietoa. Eivät taida rahat minun elinaikanani tullakaan. Tunnen olevani kuin loppuun asti ajettu hevoskaakki. Öisin minua valvottavat rahahuolet. Yritän itseäni lääkitä pulvereilla ja joskus viinallakin, jota sinäkin olet joutunut minulle Tampereelta hankkimaan.

     Nyt juuri tällä hetkellä on yö. Kello osoittaa yli puolikolmea. Siis kohta on aamu, ainakin minun aamuni. Heräsin kello yksi. Luulin voivani vielä nukkua edes pari tuntia. Mutta tyhjäksi ne jäi toivomukset. Kun kello lähenee puoliviittä, menen talliin. Siellä hörähtää hevoset iloisesti läpiväsyneelle ja monessa asiassa salaa pettyneelle yksinäiselle erakolle. Useasti nojaan hetken aikaa pilttuuntolppaan, kun rupeaa ahdistamaan ja jatkan sitten taas ruuan jakamista. Sitten tulen tänne takaisin ja lepäilen keinutuolissa siksi, kun toisetkin jaksavat nousta moniin päivän puuhiinsa.

     On jo myöhä, hyvää yötä Helmi!
     Isä

 

Pian tämän jälkeen Kalle halvaantui ja kuoli lokakuussa 1950. Kalle oli isoisäni, Jaakko isäni ja Helmi kummitätini.
Marketta Isotalo o.s. Mattila 2024


Takaisin tarinoihin