Jalkineet

Aamutossut, avokkaat, balleriinat, crocs-kengät,

korkokengät, kumikengät, matalat kengät, monot,

mokkasiinit, nilkkurit, pistokkaat, saappaat, saapikkaat,

sisäkengät, talvisaappaaat, tanssikengät,

ulkoilukengät, urheilukengät, virsut

Jalkineita on monenlaisia ja on ihan sama, millaisilla jalkineilla kävelet. Vai onko? Siltä tuntuu, niin kauan kun ei ole ongelmia jaloissa ja koko kehossa. Jalkojen hyvinvointi nimittäin vaikuttaa koko kehoon. Olen kokenut, että alaraajojen virheasento vaikutta jalkojen lisäksi selän ja koko vartalon hyvinvointiin. Jalkineiden pitää tukea jalkaa ja tarvittaessa virheasentoa voi korjata yksilöllisesti tehdyillä pohjallisilla.

Olen aina kiinnittänyt huomiota sopivien jalkineiden käyttöön, koska olen kävellyt paljon  ja  kärsinyt jalkakivuista. Lapsena sanottiin, että ne ovat niinsanottuja kasvukipuja. Mummoni hieroi jalkojani ja voiteli niitä lamppuöljyllä. Aikuisena aloin ihmetellä, etteivät jalkani varmaan enää kasva. Se ei voi olla selitys jalkasärylle. Työelämäni viimeisinä vuosina jalkojani särki usein. Makasin toimintakyvyttömänä lattialla. Jalat olivat kohotettuna ja nojasivat sohvaan. Särky tuntui pohkeissa ja reisissä. Tuntui, että se hallitsi minua sillä hetkellä. Teki mieli huutaa.  Olin täysin avuton. Unitutkimuksessa selvisi, että minulla on levottomat jalat oireyhtymä ja siihen on myös lääkitys. Ikääntyessäni olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota sopivien jalkineiden valintaan.

Jalkineiden merkitystä elämässämme kuvaa se, että monissa sanonnoissa ne kuvaavat ikäänkuin koko elämämme tai ainakin jotakin tärkeää tehtävää. Monesti sanomme, että joltakin huomattavassa asemassa olleelta ihmiseltä jää liian suuret saappaat täytettäviksi. Tai  jos tarkoitamme, ettei ulkoisten seikkojen perusteella pitäisi tehdä johtopäätöksiä jonkun lähimmäisen elämästä sanomme, että ymmärtääksemme hänen valintojansa pitäisi ensin kulkea hänen mokkasiineissansa. Halutessamme kiirehtiä jotakuta toimintaan kehotamme häntä panemaan monoa toisen eteen. Askeliimme toivomme kepeyttä elämässämme, mutta kevytkenkäinen ei kuitenkaan ole positiivinen ilmaus.

Itse olin eläkeikään saakka työelämässä saamatta kenkää ja nyt eläkkeellä ollessani toivon lähteväni saappaat jalassa.

  

Sisko Rutanen 
16.9.23


 Takaisin tarinoihin