Jormuan mummo ja ukki


Heikkisie enin helevetissäe

Tolosie toenen moen

Yksi kimppu Kinnusie

Juuttaan paljon Juntusie

(sanonta Kainuusta, laina Tolosten

sukukirjasta)

Johan Artturi Tolonen ja Jenny Kustaava os. Kemppainen olivat isäni vanhemmat. He syntyivät Kajaanin maalaiskunnassa Jormualla, ukki v.1888 ja mummo v.1884. He saivat kolme lasta, kaksi poikaa ja tyttären. Jenny-mummo sai lapset vanhalla iällä, vanhimman 42-vuotiaana ja nuorimmaisen, eli isäni 46-vuotiaana.

Artturin vanhemmat, Paavali Tolonen ja Skolastika os. Mäkäräinen olivat muuttaneet Jormualle Ristijärveltä, mikä oli vakiintunut suvun elinpaikaksi jo 1500-1600-lukujen vaihteessa. Ristijärvellä suvun pääpaikka on ollut Tololan tila, jossa minäkin sain vierailla muutamia vuosia sitten sukukokousmatkan yhteydessä. Maaseudulla laajalti Ristijärven ympärillä löytyy runsaasti Tolosen mäkiä ja Tolosen jokia.

1500-luvulla kruunu alkoi asuttaa Suomen pohjoisia erämaa-alueita. Toloset kuten useimmat Kainuun suvut ovat lähtöisin Savosta. Ensimmäinen suuri muutto tapahtui v.1552, jolloin myös ensimmäinen Tolonen saapui Oulujärven erämaahan. Houkutuksena muuttoon oli kolmen vuoden verovapaus uudisasukkaille.  Nils Toloin saapui v.1552 suuressa muutossa Savosta 140 talonpojan kanssa. Toloset asettuivat aluksi Paltamon Koutaniemelle, mutta aika pian suku vakiintui Ristijärvelle. Pehr ja Nils Toloin olivat ilmeisesti sukua. He molemmat tulivat Rantasalmen seudulta. Nils Tolosen sukuhaara katkeaa 1700-luvulla, mutta Pehr Tolosen sukuhaara on seurattavissa tähän päivään saakka.

Nyt hyppään 50-luvulle, jolloin perheemme kävi ukin ja mummon luona Jormualla. Pieni maatila oli Jormuanlahden rannalla, Saviniemellä. Matkustimme junalla Jormuan seisakkeelle ja siitä kävelimme perille pientä hiekkatietä tai talvella järven jäätä pitkin. Minun mielestäni matka oli pitkä. Myöhemmin, kun meillä oli auto, ikivanha kuplavolkkari, sattui joskus, että autosta rikkoontui rengas huonokuntoisella soratiellä. Muistan, että minua pelotti kovasti, kun jouduttiin keskellä korpea pimeässä illassa vaihtamaan rengasta.

Mummolan pihapiiri oli avaraa niittyä. Se laskeutui loivasti rantaan ja niityllä kasvoi marjapensaita. Punaiset viinimarjat olivat liian väkeviä, niitä saattoi maistella vain muutaman. Rannassa oli pieni sauna ja mummon pyykkikota, kahdesta mustasta veneen puolikkaasta tehty. Sen sisällä oli iso muuripata, jossa mummo keitti pyykit ja huuhteli sitten järvessä. Ranta ei ollut mieluisa uimiseen. Siinä kasvoi paljon kutittavaa heinää ja pohjan löllö muta tursui epämiellyttävästi pikkuvarpaiden välistä. Kyllä siellä haluttiin kuitenkin lämpöisenä kesäpäivänä uida ryplätä, houkutus oli suuri.

Pihassa oli pieni navetta. Mummolla oli siellä pari lehmää, muita eläimiä en muista tavanneeni. Mummon mielestä oli tärkeää, että lapset saivat tuoretta, lämmintä maitoa. Myöhemmin, kun omia lehmiä ei enää ollut mummolassa, mummo haki meille lapsenlapsille lämmintä tinkimaitoa naapurista. Kiltisti se juotiin vaikka se haisi ja maistui meidän mielestä navetalle. Tykkäsimme enemmän kaupunkilaislehmien maidosta.

Itse talo oli maalaamaton, harmaa hirsimökki. Vain ikkunoiden pielet oli maalattu vaaleanvihreiksi. Ensin astuttiin porstuaan, josta mentiin konttuuriin. Konttuurissa säilytettiin separaattoria ja ruokatavaroita. Taisi siellä jotain vaatetavaraakin roikkua ja joku työkalu. Tupa oli avara, mutta ei suurensuuri. Seinustoja kiersi pitkät kapeat puupenkit. Mummolla ja ukilla oli oma pikkuinen kamari. Tuvassa oli kaksi päästä jatkettavaa sänkyä. Kun vuoteet lyhennettiin päiväksi, tuli patjoista ja peitoista niin korkeat vuoret, että me lapset ei onnistuttu kiipeämään niiden poppanaisille  peitteille. Uuni liesineen ja pankkoineen oli valkoinen ja valtava, kuin linna.

Ukki kasvatti talon aurinkoisella seinustalla kessua. Sain istua ukin sylissä, kun hän seinänvieruspenkillä istuen kääri sätkää itselleen. Ihailin ukin taitavia sormia ja pistin tarkoin mieleen tuon homman kaikki vaiheet. Tosin en ole koskaan tuota taitoa tarvinnut. Ukilla oli vaaleat hiukset ja karkea parta. Hän haisi hyvälle tupakalle. Ukki jutteli paljon, kuten isänikin.

Mummo oli laiha ja vikkelä kintuistaan. Hän toimitti kaikki askareet puolijuoksua. Hän oli hyvin ryppyinen, mutta silti iho tuntui hienoimmalta silkiltä. Mummo oli hiljaisempi kuin ukki.

50-luvun saimme ukkia ja mummoa tavata Jormualla. Ukki menehtyi sydänkohtaukseen 50-luvun lopussa. Pian Arttu-ukin kuoleman jälkeen lapset huomasivat, että Jenny-mummo ei enää pärjännyt yksikseen mökillään. Hänellä todettiin Alzheimerin tauti ja hän siirtyi Kuluntalahden vanhainkotiin. Siellä mummo elikin pitkälle yli 90-vuotiaaksi. Fyysinen kunto oli hyvä. Hän auttoi vanhainkodin töissä sisällä ja ulkona puutarhassa. Kävi marjassakin muiden asukkaiden ja henkilökunnan kanssa. Mutta mieli harhaili milloin missäkin. Välillä hän karkasi entiselle kotipaikalleen tarkistamaan, etteivät lapset mene luvatta rantaan ja järvelle. Joskus käveli 20 km tyttärensä perheen luokse tarkistamaan, joko olisi Veeran synnytyksen aika.

Valokuvia isovanhemmista ja mummolasta ei ole montaa. Silti muistot ja tunnelmat, tuoksut ja kosketukset säilyvät elävinä muistoissani.  


Riitta Kärkkäinen
2024


Takaisin tarinoihin