Juhlissa

 

Elin Hyttinen seisoi tuoreen puun hajuisen luokkahuoneensa edessä, tuhtina ja vakaana. Hän katseli rauhallisesti edessään istuvia koululaisten pyhäpukuihinsa sonnustautuneita vanhempia ja muita kyläläisiä sekä etummaisessa rivissä pönöttäviä kirkkoherra Kinnusta ja kansakoulutarkastaja Saarelmaa, kunnan virkamiehiä ja koululautakunnan jäseniä – tummapukuisia miehiä kaikki. Välillä hän kurtisti hieman kulmiaan, kun näki muutaman pojanviikarin vääntelehtivän levottomana tilapäisellä seinustapenkillään ja tönivän edessään istuvia tyttöjä. Kurtistelu rauhoitti pojat välittömästi.

Hän oli tyytyväinen. Juhlat olivat sujuneet hyvin – ja mikäs, hän itsehän ne oli suunnitellut ja ohjannut. Hänen takanaan taululla oli hänen väriliiduilla luonnostelema kuvansa Kohman uudesta koulurakennuksesta ja sen vieressä liehuvasta Suomen lipusta. ONNEA KOHMAN KOULU 8.10.1939 luki kuvan yllä kuin sateenkaarena. Koulusta oli tullut ihan näköinen, olihan hän käynyt huolellisesti sen mittasuhteita ja värejä ulkopuolelta tarkistamassa. Lopultakin oli oma koulurakennus. kaksitoista vuotta oli koulua pidetty ison talon tuvan nurkassa. Nyt oli oikea koulu!

Ikkunasta ulos vilkaistessaan hän huomasi hämärän jo alkavan hiipimään maiseman ympärille, mutta vielä se ei kätkenyt hevospuomiin kytkettyjä hevosia ja kärryjä näkyvistä. Siellä ne torkkuivat aatoksissaan välillä painoa jalalta toiselle siirrellen tai liian uteliasta turpaa vähän kauemmaksi hätistellen. Ja ikkunanpielissä komeilivat oppilaiden askartelemat kreppi- ja silkkipaperiset kukkaset. Niihin oli kyllä jouduttu uhraamaan osa joulukoristeluunkin tarkoitetuista materiaaleista. Mutta jouluksi voisi leikellä lumihiutaleita valkoisesta paperista, jos ei kovin paljoa tonttuja voisikaan muotoilla.

Kylän emäntien järjestämä kahvitarjoilu oli sekin onnistunut hyvin Elinin oman apulaisen Alman johdolla. Pöydillä oli valkoiset pellavaliinat ja maatalousnaisten kahvikupit olivat säröttömiä ja lusikat tummumattomia. Pullaletat oli leikattu kauniisti vinottain ja hyvin olivat viipaleet riittäneet samoin Hanna-tädin leivät. Ja Elsa oli muistanut niiata niksauttaa kaikille kahvikuppia ja asettia ojentaessaan.

Kirkkoherran saarna oli ollut onneksi lyhyt ja myönteinen eikä tällä hän kertaa ollut maalaillut hirveitä helvetin lieskoja, kuten niin usein mielellään teki. Kanttorin johdattelemat virret sekä yhteislaulut olivat saaneet väen mukaansa ja laulu oli raikunut reippaasti, vaikkakin sekaäänisesti ja epäpuhtaasti. Tarkastajakin oli malttanut olla aloittamatta puhettaan liian kaukaa kunnan historiasta. Veistonopettaja Einarin runonlausunta oli sujunut odotettua paremmin. Elin oli oikein yllättynyt ja huomannut jopa myhäilevänsä isänmaallisen runon aikana. Kolmasluokkalaisen Onni Miettisen runossa oli kyllä ollut takelteluakin. Olisi ehkä kuitenkin pitänyt ottaa tehtävään vaikka Rahusen Kyllikki. Mutta Onnilla oli kuuluvampi ääni ja runo oli lopulta kuitenkin edennyt päätökseensä ilman naurun pyrskeitä tai muuta ilveilyä.

Elin huokaisi kevyesti ja kohdisti katseensa kanttoriin. Kohta voitaisiin yhtyä loppuvirteen – Herraa hyvää kiittäkää, iloiten ylistäkää. Kanttori antaisi alun ja loppu sujuisi kuin vettä vain.

Juuri, kun Elin oli aloittamassa loppusanoja, avautui ulko-ovi. Väkeä oli eteinenkin puolillaan, mutta oviaukosta tulvahti luokkahuoneeseen asti ensimmäisen pakkaspäivän huurua ja sen seasta suojeluskuntapukuun pukeutunut nuorehko mies kirkonkylältä suuri nahkainen laukku olallaan. Hän tempasi hatun pois päästään, kumarteli ja pokkailikin ja alkoi pyydellä anteeksi häiriötä.

Mitä ihmettä tässä nyt tapahtuu. Miten tuo mies uskaltaa tulla häiritsemään koulun vihkiäisiä, minun järjestämiäni juhlia. Kait tästä nyt oli kirkollakin tieto, että meillä on juhlat, kun kunnan johtajaa myöten täällä kaikki istuvat. Eikö se voinut jättää asiaansa huomiseksi, arkipäiväksi. Mitä ihmeen asiaa sillä voi olla. Voi näitä ajattelemattomia maalaisihmisiä. Pitäisikö se komentaa vain ulos.

Ihmiset alkoivat hälistä, kurkotella kohti tulijaa, supista keskenään, kysellä toisiltaan. Lapset hyppäsivät seisomaan penkkiensä eteen, jotkut suorastaan penkeille. Ne Elin hätisti sentään alas yhdellä käden ojennuksellaan. Naisten kädet alkoivat jo kohoilla kasvoille, hätäännys näkyi kaikkien silmissä. Jäyhimmät  isännätkin alkoivat haroa leukaperiään ja tukkaansa, partaansakin, kenellä sellainen oli. Tällainen häly ja särö näin juhlavaan tilaisuuteen.

-                            Kum minulle tulj tällanen tehtävä, piti lähteä heti liikkeelle. Kun on tällaset levottomat aijat.  Niin tulj nämä liikekannallepanolaput jakkoon, kutsut ylimääräiseen kertauharjoitukseen.  Ja kun tiällä on paljon miehiä paekalla, niin arvelin että tiältä ne tavotan, takelteli sanantuoja.

Voi hyvänen aika sentään. Tällainen suru-uutinen keskelle juhlaa. Mitenkäs tässä nyt pitää toimia. Pakkohan sen on antaa ne määräykset jakaa, varmaan lait ja asetuksetkin sen sanoo. Liikekannallepanomääräykset. Voi hyvänen aika sentään, niinkö vakava poliittinen tilanne nyt oli. Sotako tässä tulee. Hyökkääkö ryssä? Nytkö ihan kohta? Elina tunsi poskiensa punertuvan ja hengityksensä kiihtyvän. Hän pusersi käsiään nyrkkiin, pakottautui levolliseksi. Rauhoittaa, tilanne piti jotenkin rauhoittaa. Ihmiset olivat kauhuissaan ja levottomia. Heidät pitää saada rauhallisiksi. Minun pitää olla esimerkkinä, minä en saa hätääntyä. Elin veti rauhallisesti ilmaa hieman raollaan olevien huuliensa välistä keuhkoihinsa ja puhalsi hitaasti nenän kautta ulos. Sitten hänellä oli tilanne taas hallussaan.

-                            Niin, kuten suojeluskuntalainen sanoi, ajat ovat levottomat. Meidän on Suomessa ja täällä Kohman kylässäkin varauduttava torjumaan maahamme mahdollisesti kohdistuvat uhkat ja siksi tarvitaan miestemme varustautumista ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Meidän ei tarvitse pelästyä. Tämä on vain varotoimenpide, ylimääräinen kertausharjoitus. Rauhanneuvotteluille on vielä aikaa. Ole hyvä ja jaa määräykset.

Suojeluskuntalainen alkoi huudella nimiä ja jakaa lappuja kohtiojentuviin kouriin: Happonen, Martti, Holopainen, Otto, Holopainen, Teuvo, Ihalainen, Einar, Ihalainen Juho, Kolari, Tauno, Miettinen, Eino, Miettinen Otto, Miettinen Veikko, Miettinen Yrjö, Mönkkönen Juho, Mönkkönen Matti, Mönkkönen…

Voi hyvänen aika sentään, Einarikin. Kukas meillä nyt sitten veistoa opettaa? Jääkö tänne kylälle yhtään käsistään kätevää miestä. En minä sentään veistoa…

Salista kuului nyyhkytystä ja syviä huokailuja. Kun kaikki määräykset oli jaettu, Elina kääntyi kirkkoherran puoleen. Josko tämä vielä pitäisi rukouksen isänmaan puolesta. Sitten hän kumartui kanttorin korvalliselle ja niin hän johdatti kanttorin kanssa koko juhlaväen laulamaan Oi Herra siunaa Suomen kansaa ja Jumala ompi linnamme – turvallisuutta ja luottamusta, rauhoitusta ja lohtua hätääntyneille juhlaväelle.


Sirpa Suntioinen
2022


Takaisin tarinoihin