Kadonnutta koulurakennusta etsimässä

Warkauden Lehdessä oli huhtikuussa 2020 uutinen. Varkauden Yhteislyseon rakennus puretaan. Rakennus on minua nuorempi! Se oli vihitty käyttöön Varkaudessa Päiviönsaarella vuonna 1957. Sen oli suunnitellut rakennushallituksen arkkitehti Elsa Arokallio. Oliko rakennus tullut teknisen käyttöikänsä päähän?

Kävelin mieheni kanssa pääsiäisen aikaan Kämäriltä kohti Päiviönsaarta ja yhdessä totesimme, että lyseorakennusta ei enää ole. On vain tyhjä tontti.

Kesäkuun alkupäivinä vuonna 1963 kävin lyseorakennuksessa ensimmäisen kerran. Olin pyrkimässä oppikouluun. Olin laittanut lyseon ensimmäiselle sijalle, vaikka opettaja olikin sanonut, että lyseoon on Varkauden kolmesta oppikoulusta vaikein päästä.  Myöhemmin olin äidin kanssa käsi kädessä lyseon pihalla kuuntelemassa, kun rehtori Lauri Mikkola luki koulun parvekkeelta lyseoon valittujen nimet paremmuusjärjestyksessä. Olin yksi valituista noin 120 oppilaasta. Lyseo oli kouluni syyskuusta 1963 toukokuun loppuun 1971, jolloin pääsin ylioppilaaksi. Meitä lyskalaisia oli vuosittain noin 800.

 Lyseorakennus oli moderni 1950-luvun tyyliin. Sisääntuloaulassa oli vasemmalla vahtimestari Laina Vellosen työhuone, alaluokkalaisten lukittavat lokerot koulutavaroita varten seinien vierustoilla, naulakot, oikealla tilava ruokasali ja sen vieressä kotitalousluokka. Toisessa kerroksessa oli valoisa aula, kuin nykyaikaisessa ostoskeskuksessa. Oppilaiden lokeroita oli ympäri aulaa, tupakansavuinen opettajainhuone portaista katsoen vasemmalla puoli kerrosta ylempänä, samoin eri oppiaineiden luokkahuoneita toisella puolella aulaa ja päädyssä juhlasali. Aulaan kokoonnuttiin luokkien eteen virsikirjat mukana aamuhartauteen. Silloin tällöin joku pyörtyi. Kolmannessa kerroksessa oli lisää luokkahuoneita.  Kolmannesta kerroksesta johti portaat toisesta päästä kuvaamataidonluokkaan ja toisesta päästä musiikkiluokkaan, jossa ihana Pirkko Jalkanen sivisti meitä.

Opettajat olivat persoonia. Äidinkieltä opetti keskikoululuokilla Leena Saarivaara, jota kutsuttiin Säärivääräksi. Molla opetti käsitöitä. Kotitalousopettaja Anja Nurmen ansiosta ruuanvalmistus on minulle mieluisaa. Rehu-Raija ja Kuikka opettivat eläin- ja kasvioppia sekä biologiaa. Tuska opetti historiaa keskikoululuokille. Ulkonäöltään ranskalaista näyttelijä Fernandelia muistuttanut Fertsu opetti saksaa. Latinaa opetti nuori Eira Meriläinen. Latinan opiskelu oli sotaretkien kääntämistä suomeksi ja päinvastoin. Myöhemmin yliopistossa ja työelämässäkin muutama käsite oli latinantunnilta tuttu; forum, nulla poena sine lege, pacta sunt servanda. Erikoisin persoona oli kuvaamataidon opettaja Sointu Tainus-Ilvas, joka kesken oppitunnin saattoi vetäytyä luokan tarvikevarastoon tupakalle.

Lyseorakennus oli aivan Varkauden keskustassa, lähellä Ämmäkoskea ja Ahlströmin tehtaita. Tehtaiden läheisyys tehtaalta tupsahtavine ominaishajuineen ja äänineen ei ollut koulun kannalta ongelma. Kun ylioppilasluokkamme kokoontui vuonna 2011 koululle luokkakokoukseen, jo ulko-ovella tuntui nenässä koululle ominainen haju. Me tytöt kipitimme ykköskerroksesta kierreportaita pitkin kellarikerrokseen puuteroimaan nenämme tyttöjen vessatilaan.

Äitini asui viimeisinä vuosinaan lyseorakennusta vastapäätä. Kävelimme usein lyseon ympäri.

Lyseolainen arkkitehti Mikko Heikkilä on todennut: ”Rakennettu ympäristömme oli ennen kansallisomaisuuttamme ja kansallisvarallisuuttamme. Nyt se on kansalliskustannuksemme ja kansallishaittamme. Kouluja tarvitaan aina. Miksi koulutoimi ratkaisee tilaongelmat uutta rakentamalla eikä vanhaa ylläpitämällä? ”

Lyseorakennusta ei enää ole. Unessa voin palata sinne. Niin olen joskus tehnytkin.   


Helena Lindgren
9.4.2024

Takaisin tarinoihin