Kaikkea sitä tuleekin tehtyä pakon edssä


Olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja eläimistä. Ne tulivatkin tutuiksi elämäni aikana sekä käytännössä ja että teoriassa .

Siskoni kävi Lauttakylän yhteiskoulua. Keväällä hän kertoi että kesätehtävänä oli kerätä satakaksi- kymmentä luonnonkasvia. Ne piti kuivata imupaperien välissä painon alla ja sitten kiinnittää paperille. Sitä kokoelmaa sanottiin herbaarioksi.
Kerääminen oli mielenkiintoista,mutta se niiden kiinnittäminen oli mielestäni tosi työlästä. Kärsivällinen sisareni asetti kasvin juurineen paperille ja sitten varren molemmin puolin tehtiin partakoneen terällä pienet viillot paperin läpi ja liimapaperisuikaleet laitettiin varren ympäri ja aukoista pujoteltiin taakse ja liimattiin kiinni.
Kasveista sai harvinaisuuden perusteella lisäpisteitä. Muistan kuinka iloinen sisareni oli löytäessään jokirannasta harvinaisen vanhan lääkekasvina pidetyn kalmojuuren. Kasvilla oli omituinen imelä haju, miekkamaiset lehdet joiden sivussa oli käpymäinen kukkapuikelo.
Minusta oli suorastaan juhlallista kun kasveillakin oli heimot ja suvut. sekä nimet latinaksi ja suomeksi. Kaikki piti kirjoittaa kaunolla kasvipaperin alakulmaan liimattavaan lipukkeeseen.

Opin jo silloin paljon kasvien nimiä. Niistä hassuimpia oli kiva rallatella ” pimppinella poppunella”
Neuvojaopistossa sitten olikin kasvistosavotta edessä. Piti kerätä ne satakaksikymmentä kukkivaa luonnonkasvia. Niiden lisäksi yleisimmät heinät, sarat,sammalet ja jäkälät. Onneksi niiden kiinnittämiseen oli jo käytössä teippiä.Tämän lisäksi oli kerättävä saman verran näytteet koristekasveista ja yleisimmistä puista ja pensaista. Sinä kesänä tuli tehdyksi monta rikosta, kun noita kasveja keräsin Ruissalosta. Turun puistoista ja monesta muusta paikasta. Pieni kukkiva oksa riitti, mutta kiirettä piti, että löysi kasvin kukinta-aikaan.

Eikä tuo vielä mitään, sillä vielä piti kerätä yleisimmistä viljely- ja koristekasvien taudeista ja tuhoeläimistä näytteet. Siinä sitä oltiin ötökkäjahdissa ja etikkaeetteri haisi. Sitä tarvittiin koppakuoriaisten ja muiden tuholaisten tappamiseen. Kerran saimme kamalan päänsäryn huonetoverini kanssa, kun eetteripullo oli illalla jäänyt raolleen.

Olin jo kotona oppinut tuntemaan sokerijuurikkaan tuhoajat. Niitä oli ruskohaiskiaisen miinaajatoukka, kirpat ja luteet. Isäni sydänvian vuoksi olin minä se joka kulki myrkyttämässä DDT:lä ja E605:llä viljelyksiä. Silloin ei tullut kenellekään mieleen, että mikä tappaa pienen voi ainakin vahingoittaa isompaa, kun sukkapusseista aineita pöllyteltiin pellolla. ( Ehkä allergiat ja astma ovat sieltä peräisin?)

Kun kaikki tarvittava ja kasvit näytteet oli kerätty alkoi uskomaton pänttäys nimistä suomeksi ja vielä latinaksi ja tietysti olihan ne kaikki tunnistettava tentissä.
Apuna oli vahva näkömuistini ja tietysti vielä asettelin eri tavoin kasvit joita oli vaikea erottaa toisistaan. Hyvin meni ja sain kiitettävän kaikista osioista.
Näytekansion paksuus oli vaaksan verran ja olin vuodattanut siihen”verta, hikeä ja kyyneletä !!”

Vieläkin tulee mieleen kasvien nimet- joskus kylläkin viiveellä.
”Kyllä se on nuorena vitsa väännettävä” jos koskaan.



Kerttu Miettinen
21.11.2019

Takaisin