Kalmalle haiseva kirja



Turun kirjamessuilta tarttui kirja käteen. Pokkari ei maksanut paljon, ainoastaan vitosen. Gerald L. Posner ja John Ware kirjoittivat teoksen v. 1986, uudistettu painos julkaistiin v. 2000. Kädessäni oleva Pertti Jokisen suomentama on painettu v. 2018. 

     Minerva kustantamon julkaiseman kirjankansi vangitsi katseeni hypnoosin tavoin kirjamessujen kirjaviidakossa. Tiesin ostaessani kirjan, Josef Mengele. Elämä ja teot, että saan pääni täydeltä luettavaksi ihmisen löyhkäävää julmuutta.

     Kapteenin arvoinen kirjan päähenkilö, vihreään SS-univormuun pukeutunut Josef Mengele on kannen kuvassa huoliteltu. Kuvan tausta on mustaa johon kuultaa yläreunassa aavistus punaista, Mengelen nimi hyppää silmille verenpunaisena. Muut tekstit ovat pientä valkoista fonttia kuin häveten mukanaoloaan. Mengelen univormun vasemman rintataskun keskelle on kiinnitetty rautaristi, se on ilmeisesti 1 lk. joka hänelle myönnettiin urotöistään Ukrainassa.

     Kannen kuva on paljon kertova. Mengele katsoo alas kädessään olevaan esineeseen. Mitä hän katsoo jää arvoitukseksi? Onko miehellä katumusta tai häpeää? Tuskin.

     Kirjan 398 sivuilta ei löydy häivääkään katumuksesta. Mengele on itsevarma yli-ihminen joka perusteli elämän ja kuoleman arpajaisiaan inhimillisyydellä. Hän on sanonut: Kuolemaan lähetetyt säästyivät Auschwitzin vankeudelta. Kirjan sivut haisevat palaneille ihmisille niin, että hengitys melkein salpautuu ja silmät sumenevat krematoriosta nousevaan savuun. 

     Tämä kuolemanenkelin nimen saanut Josef Mengele oli vastaanottamassa ihmisillä täyteen lastattuja härkävaunujunia rautatieasemalla. Hän halusi olla valikoimassa junan saapuessa, myös vapaapäivinään.  Mengelen kädessä oleva keppi toimi elämän ja kuoleman viittana. Kaikki työhön kelpaamattomat lähetti kuoleman sauva kaasukammion jonoon. 

     Kirjan sivut huutavat tuskaa niin että korvia särkee. Mengele armahti kuolemalta kaikki kaksoset. Nämä onnettomat pääsivät mitä julmimpien ihmiskokeiden kokijoiksi. Viidestäsadasta kaksosparista viitisenkymmentä ei kuollut kokeisiin.

     Ihmisen julmuudella ei ole mitään rajaa kun kaksoset liiteltiin ompelemalla esim. selästä kiinni toisiinsa. Mengele perusteli toimiaan lääketieteellä. Tuskin muuta tieteellistä näyttöä toimenpiteestä ilmeni kuin kauhea kärsimys kokeen kohteille.

     Auschwitzin kuolemanleirin Birkenaun naisleirissä 20.000 nälkiintyneen vangin keskuuteen puhkesi lavantautiepidemia. Mengele ratkaisi ongelman siten, että hän tyhjennytti yhden osaston 600 juutalaista kaasukammion kautta krematorioon. Osasto desinfioitiin ja puhtaat yöpaidat saaneet naiset asettautuivat juutalaisten paikoille odottamaan savuksi muuttumista. Lavantauti oli voitettu.

     Luen kirjaa palasina. En tiedä pääsenkö viimeiselle sivulle? Minun on pakko käydä välillä ulkona hengittämässä raitista ilmaa. Haluan oksentaa itsestäni kaiken pahuuden ulos. Häviääkö julmuus ja pahuus pois maailmasta? Tuskin sitä mihinkään saadaan. Koskahan taas rytisee ja paukkuu. Perustetaanko kohta keskitysleirejä USA:n ja Meksikon rajalle?

Keijo Karhunen

 pyhäinpäivänä 3.11.2018                                                           


Takaisin