Kankkulan kaivolla

                                  

Radio on ollut minun hyvä kaveri jo 70 vuotta. Äiti ja isä kertoivat, että kun radiossa soitettiin lastenlaulua  ”Pieni ankanpoikanen”, alkoivat pikkujalkani villisti sätkytellä sen tahtiin. ”Jänöjussin mäenlasku” ja ”Oravan pesä” tulevat ensimmäisinä mieleen radiossa soitetuista lapsuusajan lastenlauluista. Lastenohjelmia en muista kuin yhden, Markus-sedän pitämän ”Lastentunnin”. En tykännyt siitä ohjelmasta, vaikka siinä haastateltiin ja laulatettiin lapsia. Markus-sedällä oli jotenkin liian imelä ääni, ihan kuin jollakin ”namusedällä”.

Radiot olivat silloin isoja ja hienoja. Laatikko oli kaunista ja kiiltävää puuta ja etupuoli oli tyylikästä röpelöistä kangasta. Nappuloita vääntelemällä sai kuuluviin joskus ulkomaan kieltäkin, mutta enimmäkseen erilaisia vinkunoita ja röhinöitä. Me lapset kurkistettiin radion taaksekin. Siellä oli ruskeaa kovalevyä, jonka pienistä pyöreistä reistä näkyi pieniä valolamppuja. Ne varmaan olivat niitä esiintyjiä. Minun mummolassa oli kamarissa juuri tuollainen radio. Keittiön oven yläpuolella oli pieni pyöreä kovaääninen. Siinä oli puiset reunat ja etuosa oli vihertävän kukertavaa ruutukangasta. Meidän lasten suureksi ihmeeksi siitä kuului samaa ohjelmaa kuin kamarin radiosta.    

Radiosta kuunneltiin tietysti uutisia ja säätiedotuksia, ne olivat tärkeät koko perheelle. Sunnuntain jumalanpalvelus kuului myös asiaan. Ja lauantai-iltana oikeaa veikkausriviä odoteltiin kynä ja paperi ojossa. Urheiluselostuksia seurattiin hipisen hiljaa ja sydän pamppaillen suomalaisten urheilijoiden puolesta.

Kuunnelmat olivat jännittäviä ja uskottavan tuntuisia. Niissä oli aidon tuntuiset äänitehosteet ja välillä dramaattisia musiikkipätkiä. Jatkokuunnelmia odotettiin samalla tavalla kuin nykyään television lempisarjoja. ”Pekka Lipposen ja Kalle Kustaa Korkin seikkailut” sekä ”Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit” saivat kaikki varmasti oikeaan aikaan putkiradion ääreen. Samoin tietokilpailut kuten ”Viisasten kerho”. Lauantaisin oli kevyen viihteen aika, kuten nykyäänkin. Silloin tavattiin ”Kankkulan kaivolla” Tippavaaran vanha isäntä kähisemässä. Ja Neulasen Manta ja monet muut sketsihahmot. Kuulijan täytyi käyttää omaa mielikuvitustaan luodakseen kokonaisen tyypin pelkän äänen ympärille. Ruljanssiriihi-ohjelman papukaija G. Pula-aho oli myös riemastuttava tuttavuus.

Radio-ohjelmat alkoivat ennen vanhaan aidolla kukko-kiekuulla varhain aamulla ja päättyivät Maamme-lauluun keskiyöllä. Hyvin pitkään, 1960-luvulle saakka, oli vain yksi radiokanava.

Pari legendaarista radiokuuluttajaa on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Kreivi Carl-Erik Creutzilla oli hienostunut ääni ja huoliteltu puhetapa. Kaisu Puuska-Joella oli ystävällinen ja lempeä ääni. Heitä molempia oli ilo kuunnella ja tunnistaisin heidän puheensa milloin tahansa.

Muistaakseni 60-luvulla alkoi tulla muotiin ja käyttöön pienet ja sievät transistoriradiot. Ne näyttivät moderneilta ja niitä ylpeästi kannettiin mukana uimarannoille ja kesämökin laiturin nokkaan. Nuoriso oli elementissään, kun sai musiikin mukaansa joka paikkaan. Vanhempi väki huokaili, että luonnonrauha on mennyttä ikiajoiksi.

Kuuntelen edelleenkin paljon radiota. Autoradiota, ellei sitten ole äänikirja viihdykkeenä. Kesämökillä napsautan radion päälle heti tupaan tultuani. Ulkona en kuitenkaan radiota kuuntele. Edelleen on radio-ohjelmia, joita odotan määräaikoina. Luontoilta, Puhelinlangat laulaa, Levylautakunta, Poppikoulu ja Entisten nuorten sävellahja tietysti.

Radio on siitä mukava seuralainen, että sitä voi seurata toisella korvalla, eikä silmiä tarvita lainkaan. Televisio sen sijaan on vaativampi. Se nielaisee huomiosi kokonaan. Sukan kutominen juuri onnistuu, mutta ei muut puuhat.

Nuoriso ei taida paljoakaan radiota kuunnella, vaikka kulkevatkin kuulokkeet korvissa katse kauaksi karanneena. Uskon silti radion tulevaisuuteen. Radio on seurannut aikaansa. Radio on ajan hermolla sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Eläköön radio!


Riitta Kärkkäinen
8.11.2022


Takaisin tarinoihin