Kätkijät



Maanviljelijä Kauppinen istui Sahalahdessa tuvan penkillä sitomassa hevosen länkiin uutta nahkahihnaa. Hän tuli vilkaisseeksi ikkunasta ulos ja näki pellon toisella laidalla asepukuisen miehen, joka harppoi ontuen vakojen yli kohti Kauppilan taloa. Isäntä tunnisti heti hontelon pitkän miehen  naapurin Jaakoksi. 

-         Tuolla tulee Jaakko. Se on nykyisin suojelukuntapiirissä oikeusupseerina. Haavoittui sodan alussa ja sai siirron Tampereelle. Kapteenin puvussa on nytkin, virkkoi Kauppinen vaimolleen.

Kohta tuvan ovi kävi ja Jaakko astui sisään.
-         Terveeksi taloon – kuinkas täällä jaksellaan?

-          Jumalan rauhaa sinulle näinä vaikeina aikoina, vastasi talon emäntä. – Paljon siunausta Suomen kansa tarvitseekin, jotta näistä ahdistavista ajoista selvittäisiin. Joko sinun haavoittunut jalkasi alkaa olla kunnossa? Ainakin onnut vielä.

-          Kyllä tällä jo kävelee. Onneksi eivät amputoineet, kun kielsin. Parempi se on jäykkäkin jalka kuin ei jalkaa ollenkaan. Ottivat pois rintamalta ja niin jalka on päässyt pikku hiljaa paranemaan, selvitti Jaakko.

-           Keitäpä sinä, Irja, meille kahvit sillä aikaa kun me Jaakon kanssa vähän juttelemme  tuolla kammarin puolella, virkkoi Kauppinen vaimolleen, kun huomasi, että Jaakolla näytti olevan jotain kerrottavaa.

-         No, kakaise pois, sanoi Kauppilan isäntä, kun kammarin ovi oli sulkeutunut miesten takana.

-           Niin, arvasit kyllä, että olen tärkeällä asialla. Sinähän tiedät, kuinka sodassa on käynyt ja käymässä. Ryssä ei ole saanut Suomea miehitettyä, mutta rauhan ehdot tulevat olemaan kovat. Sen lisäksi me upseerit emme usko, etteikö ryssä yrittäisi miehitystä vielä uudelleen, kunhan pöly vähän laskeutuu. Sen vuoksi olemme aloittaneet aseiden kätkennän, niin ettei vihollinen pääse meitä yllättämään housut kintuissa. Sissisotaa kavahtavat kovatkin valtionjohtajat. Sinä olet suojeluskunnan paikallispäällikkö täällä Sahalahdessa. Lähdetkö mukaan organisoimaan paikallisia talonisäntiä kätkemään suojeluskunnan varastossa olevia aseita sekä kirjanpidon ulkopuolella olevia aseita. Venäläiset tulevat vaatimaan kaikkien aseiden luovutusta. Minun Kalle-isäni naapurissa on jo valmiina tulemaan mukaan.

-          Totta puhut, ryssään ei ole koskaan ollut luottamista. Jotain pitää tehdä. Minä yritän salaa saada isäntiä mukaan. Aseitahan voisi kätkeä vaikka sikalan lantakasan alle. Sieltä niitä ei ihan ensimmäisenä olla etsimässä. Lähdetäänkö käymään tuolla meidän sikalassa katsomassa?

Kun miehet olivat juoneet emännän keittämät kahvit pullaletin kera, lähtivät he tutkimaan Kauppilan sikalaa. Sikojen löyhkä lemahti vastaan jo ulko-ovella. Lemu varmasti karkottaisi innokkaimmatkin  nuuskijat, ajatteli Jaakko. Kauppilan isäntä johdatti vieraansa sikalan nurkassa olevan luukun luo, jonka alle ulos lanta oli kerääntynyt korkeaksi keoksi.  - Tänne lannan sekaan kun kaivamme alimmaiseksi kiväärilaatikoita, pitää olla hyvähermoinen nuuskija, joka niitä sieltä ryhtyy kaivamaan, naurahti isäntä.

Jaakko oli samaa mieltä. Hän näki sielunsa silmillä hyvin öljytyt kiväärit laatikoissaan. Mielikuvaan sekoittui se kiväärinpiippu Liikolassa Vuoksen rannalla, jotka pitkin hän oli katsellut kiven takan piilottelevaa ryssää. Jalkaan oli jo osunut, sillä siinä oli räjähtävä kipu ja Jaakko tiesi, että jos hän ei saisi vastapuolta ammuttua, vihollinen ampuisi hänet. Kun piippolakki pilkisti kiven takaa, kiväärin piippu tussahti juuri oikealla hetkellä…  - Jaakko havahtui mietteistään, kun yksi sioista röhkäisi lujaa juuri hänen selkänsä takana. 

Puoli vuotta myöhemmin Jaakko ja hänen vastavihitty vaimonsa Eila olivat käymässä Jaakon kotona Sahalahden Iso-Mattilassa. Vaimo odotti parhaillaan pariskunnan esikoista. Vastakylvetyt pellot paistattelivat kesäauringossa talon ympärillä. Pääskyset sujahtelivat pesiinsä talonräystäällä ruokkien aina nälkäisiä poikasiaan. 

-         Mitä ihmettä nyt tapahtuu, tiellä näkyy hieno musta umpiauto tulemassa tänne päin, kuulutti Elsa-emäntä kiiruhtaessaan juoksujalkaa pihamaalta pirttiin. 

Jaakko arvasi heti, mistä oli kyse. Maassa kohistiin jo siitä, kuinka asekätkentä oli vuotanut Valvontakomissiolle ja nyt Valpon miehet jahtasivat syyllisiä. Jaakko tiesi, että häntä oli tultu hakemaan. Pelko kouraisi vatsanpohjaa.

Kiiltävä musta auto ajoi pihaan ja siitä nousi kaksi siviilipukuista miestä. He marssivat määrätietoisesti pirttiin ja esittivät asiansa. Jaakkoa syytettiin asekätkennän organisoijaksi Sahalahdella ja hänen pitäisi lähteä miesten  matkaan heti. Siinä ei auttanut raskaana olevan vaimon vetoomukset eikä Elsa-emännän voivottelut. Jaakko vietiin vauhdilla autoon ja sitä myötä kuulusteltavaksi, aluksi Tampereelle ja myöhemmin Ratakatu 12:een Helsinkiin. 

Nuorenparin elämään oli tullut ikävä käänne. Jaakko kirjoitti Eilalle kuulusteluista kesäkuussa 1946:
 
--- Elämäämme on nyt tullut vähän pilviä, mutta viel´ uusi päivä kaikki muuttaa voi – ja varmasti muuttaa myös! Rakkaani, sinusta tietysti tuntuu katkeralta, mutta minä olen nyt merkitty mies ”oikeiden” ihmisten silmissä ja sen vuoksi meidän on todennäköisesti muutettava maanviljelijöiksi. Ehkä ymmärrät? Älä puhu tästä vielä kenellekään, mutta valmista isääsi siihen hiljalleen. Eila rakas, pysy virkeällä mielellä, hoida hyvin itseäsi ja muista lastamme. Kerran vielä muuttuu kaikki hyväksi, vaikkakin nyt joudun todennäköisesti olemaan täällä kauan, koska en tunnustaudu syylliseksi tekoihin, joita en ole tehnyt---

Sotaylioikeus tuomitsi varatuomari Jaakko Mattilan kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Suojeluskunnan paikallispäällikkö Kauppinen tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen. Sotaylioikeus määräsi kuitenkin, että   ”em. tuomioiden täytäntöönpanoa lykätään kahden vuoden koeajalla ja tuomio raukeaa, mikäli tuomitut tuona aikana eivät syyllisty rikoksiin tai epäsiveelliseen ja pahatapaiseen elämään”. 

Kun Jaakko palasi rankoista kuulusteluista kotiin nuorikkonsa luokse, kysyi joku, oliko asekätkentä ollut kaiken tuon arvoista.

-         Jos syntyisi samanlainen tilanne, tekisin kaiken uudelleen. Olen varma siitä, että asekätkentä ja pelko sissisodasta esti Neuvostoliittoa miehittämästä Suomea aselevon jälkeen. Meidän kätkijöiden saamat tuomiot ovat pieni asia siihen verrattuna, että syntyvä  lapsemme saa elää vapaassa itsenäisessä Suomessa.


Marketta Isotalo
2019

Takaisin