Katri Amanda

                                                                         

Katri Amandan ei tarvinnut kärsiä yksinäisyydestä lapsena eikä aikuisenakaan.

Hän syntyi Paltamossa, Paltaniemen kauniissa kirkonkylässä kesällä 1904. Ihan kauniin kuvakirkon lähellä kukoisti Vihtori ja Liisa Kovalaisen maatila nimeltään Lanteri. Vieläkin se tila sieltä löytyy. Viimeksi, kun käytiin tilalla ihan sisällä asti, isäntänä hallitsi äitini serkku Matti. Toissa kesänä poikettiin tilalla ihan pikimmiltään. Olivat perustaneet vanhaan kodikkaaseen aittaan vallan viehättävän matkamuistomyymälän, jossa oli kaupan ympäristöseutujen käsitöitä ja herkkuja.

Kovasti saivat Liisa ja Vihtori uurastaa pitääkseen pesueensa hengissä. Heille siunaantui 12 lasta. Ja saattoivat jonkun lapsen menettääkin ennen aikojaan, niin kuin siihen maailman aikaan usein tapahtui.

Lapset ja nuoret, sekä tytöt että pojat, oppivat aikaisin kaikki tarpeelliset taidot elämää varten. Kaikille riitti kotona töitä, kunnes menivät jo nuorella iällä naimisin ja hajaantuiv­at ympäri Kainuuta, jotkut kauemmaksikin.

- No juothan sinä kahvit, kun on sinun syntymäpäiväkin?

- No en tiiä, ehtisinkö. Saima jäi tekemään iltasta väelle. Minä oon vieläkin niin uupunut sen keväisen Vilho Kalevin tauvin ja kuoleman jälkeen.

-Ootko kirkossa käyny? Minä vein haualle kissankelloja.

-Käytiin Iivarin kanssa haualla kirkonmenojen jälkeen. Iivari ei sanonu mittään. En minäkään sanonu, vaikka minulla olisi ollut oikeeta asiaakin.

-Ootko sinä taas pieniin päin ? Minä jo sitä vähän aavistelin, kun Saiman puoskat juorusivat yhtenä aamuna, että Katri-tätillä oli aamulla paha elämä.

Katri ja Iivari ehtivät olla naimisissa 45 vuotta, ennen kuin Iivari sairastui aivokasvaimeen juuri eläkkeelle päästyään. Mummoni Katri Amanda synnytti kymmenen lasta. Kolme lapsista menehtyi ihan vauvoina. Minulle säästyi neljä enoa ja kaksi tätiä.


Riitta Kärkkäinen
27.2.2024


Takaisin tarinoihin