Katselen, kuuntelen kevättä


Tiira tiiraa tiiraa

Oppikoulussa eläinoppia opetti Kuikaksi nimittämämme naisopettaja. Toisella ja kolmannella luokalla opiskelimme lintuja. Opetukseen kuului tentti, jossa piti tunnistaa täytettyjä lintuja. Ehkä ne olivat ihan tavallisia kotipihan lintuja, mutta lintujen tunnistaminen tuntui vaikealta. Lintujen laulun tunnistamisen en muista kuuluneen opetukseen. Talitintin ti-ti-tyyn nyt tunnisti jokainen, ilman opetustakin.

Koronavirus tuli Suomeen näihin aikoihin kaksi vuotta sitten. Ensimmäisen koronakevään turvallinen harrastus oli kotipihan lintujen tarkkailun ohella luonnossa liikkuminen ja kevään edistymisen seuraaminen.

Kohtuullisen ajomatkan päässä Kuopion keskustasta on lintutorneja: Kinnulanlahdessa, Patalahdessa Maaningalla, Keskimmäisen torni Riistavedellä, Keihäsjärvellä Karttulassa. On mukava katsella ja kuunnella lintuja ja päätellä niistä kevään edistymistä. Muistathan tämän: kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle. Ja tämän: kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään ja että yksi pääsky ei kesää tee.

Lintutornilla saattaa olla varsinaisia lintuharrastajia, jotka opastavat tiiraamaan kiikareilla oikeaan suuntaan: pitkäsiipinen ruskosuohaukka lentää tuolla. Olen oppinut tunnistamaan kaulushaikaran äänen: kuin pulloon puhaltaisi. Huhtikuussa 2020 tunnistin ensimmäisen kerran parven punanaamaisia, peipon näköisiä tiklejä. Tiklit ovat saaneet nimensä helisevistä korkeista äänistään: tik-li stig-lits. Kotimme lähellä Savisaaren metsässä voi käydä kevätillassa kuuntelemassa yölaulajia, satakielen kirkkaita huiluääniä ja teräviä näppäilyjä vihellyksineen ja punarinnan korkeaa, väreilevää visertelyä.

Tiesitkö muuten, että rippikoululaisilla on oma nimikkolintu? Törmäpääsky (latinaksi riparia riparia)!

Tussilago farfara, fragaria vesca, taraxacum officinale, linnaea borealis

Kasvioppia opetti Rehu-Raijaksi kutsumamme opettaja. Ensimmäisellä luokalla saimme opastusta kasvien keruuseen.

Kaivoin komerosta pölyttyneen kasvioni, jonka välissä oli Oppikoulun kasvistopäiväkirja vv.1964–1966. Kasvi numero yksi on leskenlehti, jonka olen löytänyt 15.5.1964. Viimeinen, 19.8.1966 löytämäni rohto-raunioyrtti, on 94. kasvi. Kolmeen kesään kuuluneesta, osittain vaivalloisestakin kasvien keräilystä syttyi kipinä kasvien tarkkailuun. Melkein kaikkien keräämieni kasvien latinankieliset nimet olen unohtanut ja valitettavasti iän myötä suomenkielisetkään nimet eivät tule heti mieleen.

Ensimmäiset leskenlehdet ilmestyvät kohta pälvipaikkaan Harjulan rinteeseen. Lumen alla ovat vielä KYS:n alapuolisen lammen rannalla kasvavat ruttojuuret. Niiden punertavat kukintoversot nousevat maasta maalis-huhtikuun vaihteessa ennen leskenlehtimäisiä lehtiä. Ihanan sinivuokkoesiintymän paikan pidän omana tietonani.   

Ensimmäisenä koronakeväänä näin ensimmäisen kerran elämässäni metsässä näsiän, jota myös riidenmarjaksi kutsutaan. Se kukkii huhti-toukokuun vaihteessa. Kukat ovat hyväntuoksuisia, vaaleanpunaisia.

Ennättävätköhän kielo ja pihlaja kukkia tänä vuonna ennen 14.6., jolloin on Kielon ja Pihlan nimipäivä.


Helena Lindgren
22.3.2022


Takaisin tarinoihin