Kesä

Maalaistalossa kasvaneena ihmisenä suhtautumiseni luontoon on ollut usein hyvin käytännönläheinen. Kun pääsin lapsena äidin pyykkipäivänä hänen mukaansa joen rantaan, merkitsi se irrottautumista tavanomaisesta ympäristöstä. Rannan pensaiset törmät tarjosivat uudenlaisia mahdollisuuksia.mielikuvitukselle.

Uimaan halusimme tietysti opetella. Lähellä oli saari, jonka edustalla oli loivasti syvenevä hiekkapohja. Siinä oli hyvä harjoitella käsipohjaa uimista. Veneellä opimme liikkumaaan jo lapsena.

Lapissa kaikki kukkii nopeasti

Maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivukin.

Tuo pitää paikkansa koko pohjois-Suomessa. Valoisat kesäyöt kestävät vain lyhyen aikaa ja juhannukselta illat alkavat jo hämärtyä. Juhannusaaton kokolla karkotettiin ennen pahoja henkiä. Tapaa noudatetaan edelleen ja keräännytään veden äärelle polttamaan juhannuskokkoa ja ihailemaan kesäistä luontoa. Rantaan mennessä saattaa niityltä kuulua kuovin ääni. Virtaavan veden katselussa on jotakin rauhoittavaa. Ja savuna haihtuu ilmaan edellinen vuosi iloineen ja koettelemuksineen.

Sitten vielä oli kerättävä seitsemän kukkaa tyynyn alle ennen nukkumaankäymistä. Kulleroita löytyi melko varmasti. Sanotaanhan sitä juhannuskukaksikin. Metsäkurjenpolvi, koiranputki, mäkikuisma, maariankämmekkä, kielo ja sananjalka. Voi mutta eihän sananjalka kuki.Sen kukkaa ei kukaan ole onnistunut kuvaamaan, mutta sanotaan että se kukkii juhannusyönä. Ja joka pitää kukkaa hallussaan voi kulkea näkymättömänä paikasta toiseen. Sepä olisi oiva ominaisuus.

Kalastus ei minua oikein koskaan ole kiehtonut, mutta ravustus oli jokavuotinen harrastus. Kun ravustusaika alkoi heinäkuussa vietin kaikki illat joella Jos saalista tuli, en meinannut millään malttaa lähteä nukkumaan, vaikka kuinka väsytti. Illat rupesivat hämärtymään heinäkuun loppupuolella ja joella oli erikoinen tunnelma. Kerran kun kävelin väsyneenä jokitörmää edestakaisin, rapusankko kaatui ja ravut molskahtelivat yksitellen jokeen.

On lyhyt Lapin linnunlaulu, huvi

Ja kukkain kukoistus, ja riemu muu.

 

Sisko Rutanen
19.3.2022 

 

Takaisin tarinoihin