Kirkkomaalla

Juho Isotalo istuu hautausmaan penkillä. Täällä on kaunista ja rauhallista. Linnut visertelevät puissa ja soidinmenot ovat kiihkeimmillään. Kesä on tuloillaan ja luonto puhkeaa eloon kaikkialla. Vain Juhon mieli oli musta. Niin paljon rakkaita on haudattuna tänne, paloja hänen elämästään.

Nuori äiti kulkee penkin ohi taluttaen pientä tytärtään kädestä. Silloin Juhoon iskee kauhea tuska: tuollainen hänen pieni Hiljansakin oli ollut. Tuska paisuu hänen sisällään isoksi mustaksi möykyksi, joka melkein tukahduttaa hänet. Pieni ja hentoinen oli Hilja ollut, vain kaksitoista vuotta vanha. Keuhkotauti oli jo merkinnyt hänet, mutta silti tyttö oli ollut täynnä elämänhalua. Leikkinyt muiden lasten kanssa, opetellut koti- ja käsitöitä. Isoveljelleen Feliksille hän oli jopa kutonut lämpimät villasukat. Eiväthän ne tietenkään aikuisten naisten tekemien veroisia olleet, mutta hyvät ja käyttökelpoiset, veljelleen mieluisat. Hilja oli kuollut vain kuukausi sitten, maaliskuussa, kun kevään ensimmäiset merkit olivat jo näkyvissä. Sinne tyttö oli kuitenkin jouduttu panemaan, kylmään mustaan maahan. Voiko ihmistä kohdata suurempaa surua kuin oman lapsen menettäminen!

Juho vaipuu syviin mietteisiin. Menetyksiin hän oli tottunut. Ei ollut hänellä ollut onnea vaimovalinnassa. Parikymppisenä hän oli ihastunut Holman Amaliaan, sievään ja iloiseen tyttöön. Vähän kyllä arvelutti riiata tyttöä, olihan hänen isänsä arvostettu valtiopäivämies Matti Holma ja isänsäkin kunnioitettu ja ahkera isäntä. Holma oli heidän työnsä tuloksena vauras talo ja molemmat olivat kunnon kristittyjä, körttiläisiä. Mutta Amalian hän oli lopulta saanut. Heidät vihittiin Alahärmän kirkossa uudenvuoden aattona 1900. Korkeat hanget ympäröivät kirkkoa ja reellä sinne saapuivat häävieraatkin. Amalia oli ollut niin hentoinen seisoessaan hänen vieressään alttarilla papin edessä.

Elämä oli ollut hyvää, mutta sitä kesti vain niin vähän aikaa, viisi vuotta. Sinä aikana he saivat kaksi pulskaa ja verevää poikaa, mutta jo vuoden kuluttua Väinön syntymisestä Amalia kuoli. Keuhkotauti sai hänestä yliotteen, eikä Jumala suonut nuorelle äidille enää lisää elinpäiviä. Juho muisti, kuinka katkeraa oli ollut viedä pojat kasvatettavaksi Holmaan isovanhempiensa luokse. Eihän hän voinut poikia kasvattaa yksin, hänellä oli talon työt tehtävänään. Eikä hän sitä paitsi naisten töistä mitään ymmärtänyt, ei osannut edes puuroa keittää. Talon naiset ja sitten Amalia olivat häntä aina passanneet.

Kun Juho kävi poikiansa Holmassa katsomassa, huomasi hän Liisan, Amalian vanhemman sisaren. Sisarukset olivat hyvin toistensa näköisiä ja oloisia. Kohta Juho huomasi viihtyvänsä Liisan seurassa. Eihän siinä sitten mennyt kuin vuosi, kun hän jo vei papin eteen toisen sisaren. Liisan kanssa he jatkoivat elämäänsä Kevarin talossa, mutta pikkupojat jäivät Holmaan, koska olivat sinne jo hyvin kotiutuneet.

Liisa synnytti kaksi poikaa ja tyttären. Kustaa ja Feliks olivat jänteviä ja energisiä pikkupoikia, mutta Hilja oli jo syntymästään asti heiveröinen. Juho pelkäsi, että hänessäkin saattoi asustaa keuhkotauti. Siinä kävi kuitenkin niin, että Liisa menehtyi ennen pientä tytärtään. Juhon piti saatella toinenkin vaimonsa kalmiston multiin seitsemäntoista avioliittovuoden jälkeen. Hautajaiset olivat raastavan murheelliset. Pitkiksi venähtäneet pojat seisoivat äitinsä arkun ääressä vakavin kasvoin. Vaikeinta oli katsella seitsenvuotiaan Hiljan surua. Miten Juho osaisi olla tyttärelle sekä isänä että äitinä. Ei hän ollut tottunut tunteitaan näyttämään, ainoastaan kielteisiä tunteita. Pohjalainen kiivas veri virtasi hänenkin suonissaan. Mutta ei aikaakaan, kun pienen Hiljankin vei keuhkotauti mennessään, viisi vuotta äitinsä jälkeen.

Juho nousee hitaasti ylös penkiltä. Kaikki neljäkymmentäkuusi vuotta tuntui raskautena jäsenissä, nuoruuden vetreys on poissa. Pitäisi lähteä takaisin kotiin, siellä Sanna Brita jo häntä odotteli. Ei hän ollut osannut yksin elellä. Neljä vuotta Liisan kuoleman jälkeen hän nai Sanna Britan Jepualta. Ei siitä sopuisaa liittoa tullut. Pojat eivät viihtyneet kotona, Felikskin osti viljelymaata päästäkseen kotoa pois. Nuori oli 16-vuotias omaa peltoaan raivaamaan, mutta näin oli varmasti hyvä. He olivat pojan kanssa liian samanluontoisia ja siksi kipinät usein lentelivät.

Kumara hahmo alkaa kävellä hitaasti hautausmaan käytävää pitkin kohti Kevaria. Tulevaisuus näyttää niin harmaalta. Pitäisikö vielä yrittää aloittaa alusta ja lähteä naapurin Kustaan mukana Amerikkaan?

 

Marketta Isotalo
16.3.2023


Takaisin tarinoihin