Kotiompelijana Varkaudessa1950-ja 1960-luvuilla


Päivisin pukuja neulon, toisten, toisten vaan
                                                            

Varhaislapsuuteni ensimmäisiä muistikuvia1950-luvulta on, kun istun kotimme keittiössä vihreällä sivustavedettävällä puusohvalla ja äitini Sirkka istuu oikealla puolellani ompelukoneen ääressä. Ompelukone on ikkunan edessä. Se on musta ja siinä on kultaista kirjoitusta. Ompelukoneesta tulee suriseva ääni, kun äiti polkee sitä jalalla. Hän ohjaa kädellään kangasta ompelukoneen neulan alle. Myöhemmin opin, että ompelukone on nimeltään Singer ja ompelu on äitini työtä.

Äiti ompelee vaatteita sukulaisille ja tietysti itselleen, isälle ja minulle. Meillä käy oman kylän, Akonlahden, tätejä, jotka tuovat äidille ommeltavaa. Heillä on mukanaan Rovamon kangaskaupasta tai Kangas-Ullasta ostettua kangasta ja kankaaseen sopivaa ompelulankaa. Meillä on Lana Lobell-nimisiä värikkäitä muotilehtiä, joista tädit yhdessä äidin kanssa etsivät sopivan leninkimallin.

Kaikista kauneimman kankaan, puvuiksi ommella saan

Muutamme vuonna 1960 uuteen kotiin Könönpeltoon Ilveskadulle. Äidillä on uusi sähkökäyttöinen ompelukone, vihreä Husqvarna. Äidille tulee uusia asiakkaita. Hän saa mainetta hyvänä ompelijana. Monet asiakkaista ovat parempaa väkeä; insinöörien, lääkäreiden tai pappien rouvia, opettajia. Joillakin asiakkailla on Helsingistä Stockmannilta tai Salvenilta ostettuja villakankaita, dupionsilkkiä, silkkisifonkia tai karheaa raakasilkkiä tai Marimekosta ostettuja värikkäitä painettuja puuvillakankaita. Meillä on nyt Burda-nimisiä muotilehtiä. Äiti ompelee edelleen keittiössä ikkunan ääressä. Kun asiakkaat tulevat sovittamaan ommeltavana olevia vaatteita, äiti menee heidän kanssaan olohuoneeseen. Siellä on iso peili, josta näkyy koko vartalo. Minä olen joskus olohuoneessa kirjoituspöytäni ääressä tekemässä läksyjä. Kuuntelen heidän keskusteluaan. Meillä ei ole omaa puhelinta. Jos äiti on sairaana ja ei saa ompelusta ajoissa valmiiksi, minun on mentävä kadun päässä olevaan Talous-Osuuskauppaan soittamaan asiakkaalle. Minua jännittää puhelimella soittaminen.

Minulla on koululaisena aina äidin ompelemat vaatteet. Oppikouluvuosina luokkatovereilla on kaupasta ostettuja vaatteita, farkkujakin. Toisilla on hienot tikkitakit.  Äiti ompelee minulle senkin. Minua nolottaa.  

 Pikku midinetiksi                                                                                                     

 Lapsena saan silloin tällöin katsoa äidin kouluaikaisia ruskeita pahvikansioita. Yhdessä on pieniä villalangalla neulottuja mallitilkkuja ja niiden neuleohjeet. Niillä on hassuja nimiä: kissankello, hiirenhammas, kerrottu ruusu. Toisessa kansiossa on huolellisesti piirrettyjä kaavoja. Äiti kertoo, että hän on käynyt Kuopiossa käsityökoulun pukuompelulinjan. Koulu on ollut Piispanpuiston laidalla Piispankatu kahdeksassa.

Häkkivaraston löytöjä

Etsin kotimme häkkivarastosta kassin, jossa on äidin pahvikansiot. Osa neulemalleista on ajan saatossa hajonnut. Löydän papereistani äidin todistukset. Kuopion maalaiskunnan Vehmasmäen piirin kansakoulun päästökirjassa 29.5.1946 hän on saanut käsityöstä kahdeksan, vaikka on saanut lähes kaikista muista aineista yhdeksän! Hän on saanut päästötodistuksen Kuopion Naiskotiteollisuuskoulun pukuompeluosastolta 8.6.1950. Hän, 18-vuotias maanviljelijän tytär, on tullut syksyllä 1949 kouluun kaupunkilaiseen kulttuuriympäristöön. Minä, varkautelainen ompelijan ja sahatyömiehen tytär, pääsin syksyllä 1972 opiskelemaan yliopistoon Helsinkiin Senaatintorin kulttuuriympäristöön. Ehkä yhtä suuri hyppäys äidilläni ja minulla. Valokuva-albumissa on kuva äidistä koulutovereiden kanssa nykyisin Kristallisalina tunnetun rakennuksen portailla.


16.4.2024
Helena Lindgren    

Takaisin tarinoihin