Kotiseuturakkautta

Isäni Toimi Tikkanen (1920–1999) kirjoitti 1990-luvulla muistelmansa. Niissä kerrotaan lapsuuden muistoista Pielavedellä Vanhassapihassa, sodasta ja haavoittumisesta sekä yhteiskunnallisesta toiminnasta. Lainaan hänen tekstejään monista kokemuksista sekä lapsuudessa että sodan aikana ja myöhemmin erilaisissa luottamustehtävissä.

Lapsuudesta ja nuoruudesta: ”Sukumme on elänyt Vanhanpihan tilalla jo 1600-luvulta lähtien. Kirkonkirjoista käy ilmi, että tälle paikalle syntyi v.1665 Jooseppi Tikkanen, joka elikin harvinaisen pitkän elämän,90-vuotiaaksi. Saimme sukutilakunniakirjan vuodelta 1721.Isäni Evert (1890–1951) kertoi perimätietoihinsa viitaten, että talossa eli useita perheitä. Ollessani 17-vuotias (v.1937) sovimme isäni kanssa, että tähtäisin maatalousopintoihin ja lähdinkin Otavan maatalousoppilaitokseen. Alku oli hankalaa, sillä minulla oli kotiin kova ikävä. Tulin v.1938 käymään kotona. Isäni oli antanut rahaa juuri sen verran, että pääsisin junalla Kuopioon ja linja-autolla Pielavedelle. Juna tuli kuitenkin niin myöhään Kuopioon, että linja-auto oli jo lähtenyt. Minun ei auttanut muu kuin mennä rovasti Heljaksen heinälatoon yöksi. Oli kova pakkanen, painauduin heinien sekaan ja sain sillä lailla yöni vietettyä ja aamulla pääsin jatkamaan matkaa. Syksyllä 1939 oli jo talvisodan tuntua ilmassa. Opiskelu häiriintyi. Opettajista suurin osa lähti kertausharjoituksiin. Halusin sinne, minne muutkin ja ilmoittauduin suojeluskunnan toimistoon. Näin alkoi minun sotani”.

Sotaa 5 vuotta,4 kuukautta:” Oli tapeltu kolme viikkoa, tavoitteenamme oli Kaukola, Räisälä, Sakkola. Syyskuun 1.päivänä matka jatkui kohti vanhaa rajaa, vihollista työnnettiin edellämme…Keväällä -42 venäläiset alkoivat keskittää joukkojaan linjojemme eteen,21.6.Venäjä aloitti sodan Aunuksen kannaksella, vetäydyimme, olimme vanhan Suomen puolella. Istuin komentoteltan ulkopuolella, yksi kranaatti osui selkäni taakse, sirpaleita tunkeutui selästä vatsaani. Pojat koppasivat minut hevoskärryyn, veivät juoksujalkaa jsp:lle, sieltä leikkauspöydälle kenttäsairaalaan, lääkäri kaivoi suurimman osan sirpaleesta, joka oli rikkonut sekä ohut-, että paksusuolen. Olin haavoittunut nyt kolme kertaa ja tämä oli pahin. Kenttäsairaalassa tilanne vaikutti aika ajoin hurjalta, venäläiset lensivät sairaalan yläpuolella ja ampuivat konekivääreillä. Ikkunan lasien siruja oli sängyssä peittojen päällä. Minut siirrettiin Pälkjärven sairaalasta Vaasaan ja sieltä Iisalmeen sotavammapoliklinikalle. Nyt jälkeenpäin muistelen, että taistelu Syväriltä Lemettiin oli elämäni kovin kuukausi.”

Kotitilalla Vanhassapihassa:”Elämä tuntui tosi vaikealta. Olin kantanut asepukua yli 5 vuotta, normaaliin elämään oli vaikea tottua, välirauha oli tehty, mielet olivat katkeria, pelättiin venäläisten miehitystä. Isäni oli hyvin sairaalloinen ja me kaikki sisarukset olimme kotona. Isämme oli tehnyt ison metsäkaupan Piimäyhtiön kanssa, mutta yhtiö meni konkurssiin ja menetimme sekä puut että rahat, edes polttopuita ei ollut lupa ottaa metsänhoitoyhdistyksen mukaan omasta metsästämme. Isämme kuoli äkillisesti ja tilan viljely ja hoito siirtyi automaattisesti minulle.  Tilan velat olivat isän jälkeen pienet, mutta sukupolvenvaihdostilanteessa tuli velkaa ja tilan rasitteeksi jääneet asiat oli hoidettava. Sisarosuuslainan saanti oli mahdollista, mutta kunnan asutuslautakunta käsitteli harvakseltaan laina-asioita. Yritin toista tietä: Otin yhteyden silloisen asutusasioiden osaston ylijohtajaan Veikko Vennamoon. Selostin hänelle tilanteen ja hän lähetti lyhyessä ajassa minulle vastauksen hyväksytystä lainasta. Olin näin sitoutunut jatkamaan monien sukupolvien ketjua tässä talossa.

Tilan kannattavuuden vuoksi oli toimittava: Tehostimme karjataloutta, suunnittelimme uuden navetan, raivasimme peltoa, pidimme jonkin aikaa kanalaa, myöhemmin sikalaa, kasvatimme porkkanoita, perunaa ja mansikoita myyntiin. Vähitellen talous parani, taloa rakennettiin suuremmaksi, lapset kävivät koulua. ”

Osuustoimintamiehenä:” Toimin sodan jälkeen erilaisissa järjestöissä ja luottamustehtävissä. Siten pystyin tutustumaan maakuntaamme. Jouduin järjestelemään kotipitäjäni meijeriasioita tuottajayhdistyksen sihteerinä. Pyrimme keskittämään tuotannon yhteen meijeriin kolmen sijasta. Jotkut kunnan miehet eivät hyväksyneet järjestelyä vaan koettivat estää maidon kuljettamisen. Lopulta poliisin avulla protesti vaimennettiin. Vähän myöhemmin minut valittiin Pohjois-Savon meijeriliiton puheenjohtajaksi ja sitä kautta Valion hallintoneuvostoon. Olin lopulta Valion hallintoneuvostossa 24 vuotta ja siitä puheenjohtajana 5 viimeistä vuotta. Saimme Kuivamaito Oy:n laajennuksen Lapinlahdelle ja myöhemmin Juustolan. Minulle myönnettiin maakuntaneuvoksen arvo v.1981.”

Arja Tikkanen
2024
 

Takaisin tarinoihin