Kotivara

Vähemmän on enemmän – tee kotivarasta ruokaostosten peruskivi   (ET-lehti 26.2.2025)

Elämme  muuttuneessa turvallisuustilanteessa Euroopassa Venäjän hyökättyä kolme vuotta sitten Ukrainaan.  Emme koe varsinaista sodan uhkaa maassamme, mutta  erilaiset muut Venäjän vaikutusmahdollisuudet on ennakoitava mm. energian, veden ja ruuan riittäväksi turvaamiseksi.  Kotivara tuli käsitteenä Suomessa tunnetuksi heti sodan alkamisen jälkeen.  ET-lehti on 26.2.2025 käsitellyt asiaa otsikoimalla   Vähemmän on enemmän – tee kotivarasta ruokaostosten peruskivi.

Oman kotivarahankintani muistan; kävelin Tokmanille, ostin viisi purkkia Jalostajan hernekeittoa  varastoon, pois arjestani.  Otetaan esille ja käyttöön jos tarvetta ilmenee. Tarkistin voimassaoloajan: viisi vuotta.   Hyvin ovat talvehtineet ja kesäilleet  varastossa -  parasta-ennen-aikaakin on jäljellä.

ET-lehden ansiokas kirjoitus kotivarasta avaa ideaa:   Parhaimmillaan kotivara on osa arjen perusruokalistaa eli itselle tuttuja ja mieleisiä ruokia ja raaka-aineita.  Ruokalistan ajatteleminen kotivaran näkökulmasta helpottaa ostosten järkevää suunnittelua.  Kun miettii, miten pärjäisi kolme päivää ilman sähköä, oppii ostamaan ruokaa vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.  Ilman sähköä, mahdollisesti ilman vettä, ilman lämpöä kolme päivää on nykyisessä elintasossa  todellinen testi, joten ainakin ruokaostoksilla  harjoittelu on mielestäni erittäin perusteltua.  Oikeastaan jopa yksinkertaista,  normaalia päivittäistä arkea tukevaa.  Hymyilen hernekeittopurkeilleni;  lienenkö ainut?

Ruokahävikki  on merkittävä tekijä sekä talouden että ilmaston kannalta:  Suomalaisissa kodeissa heitetään roskiin vuodessa 155 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa Luonnonvarakeskuksen 2021 tilaston mukaan. Ruokahävikiksi kutsutaan syömäkelpoista, pois heitettyä ruokaa ja juomaa.  Suomalaisten ruokahävikistä yli 30 prosenttia syntyy kodeissa.  Rahassa kotien ruokahävikin arvo on 590 miljoonaa euroa vuodessa.  ET-lehti neuvoo: Säännöllinen hävikkiruokapäivä on hyvä tapa käyttää jääkaappiin kertyneet ainekset.  Olen samaa mieltä:  mikä taloudellinen menetys on jättää käyttämättä 590 miljoonaa euroa,  kun samaan aikaan Suomen hallitus leikkaa isoilla saksilla vaikkapa erilaisia tukia perheille?  Siis jäännössopan keittoon, jokainen.

Ruokahävikki vaikuttaa myös ilmastoon.  Ruuantuotannolla on asumisen jälkeen suurimmat ilmastovaikutukset.  Ruokahävikin vähentäminen pienentää ruuan hiilijalanjälkeä, kun ruokaa ei tarvitse tuottaa, jalostaa ja kuljettaa turhaan  (Luonnonvarakeskus).   Me suomalaiset ja savolaisetkin olemme oppineet biojäteastian käytön;  suhteuttakaamme nyt ruokaostokset kotivara-ajatteluun. Minä  syön aluksi kaksi viikkoa Jalostajan hernekeittoa.

Pirjo Willman
1.4.2025


 Takaisin tarinoihin