Kuljen omaa polkuani


                                                                    
Kuljen omaa polkuani ilomielin. Kevät näyttää tekevän tuloaan ja muurahaisetkin ovat alkaneet korjailla kekojaan.

Joku on sanonut, että kaikki mikä synnyttää iloa, vie lähemmäksi Jumalaa.

Kuljen omalla polullani ja haluaisin, että siellä olisi aina aurinkoista, perhosten lentoa ja lintujen laulua, kuusipuiden huminaa. Polultani olen joskus eksynyt ja joutunut vieraaseen viidakkoon. Palattuani askeleeni ovat tulleet varmemmiksi, rohkeammiksi kulkemaan. 

Vastaani tulee miesjoukko, rääsyissä ja epävarmana. Melkein kaikilla on mukanaan muovipussi. Joidenkin koko omaisuus on pussissa. Nämä ovat seurakuntamme saunakerholaisia, jotka saavat kerran viikossa pukutiloissa voileipäkahvit ja mahdollisuuden mennä saunan löylyihin. Olen pesettänyt kunnan pesulassa heidän alusvaatteensa. Nyt he pukevat puhtaat päälleen ja likaiset laittavat pyykkipussiin.

Näitä miehiä sanotaan syrjäytyneiksi. Professori Juho Saaren mielestä syrjäytynyt on liian stabiili-sana. Sana ei anna toivoa. Hän on tutkinut syrjäytyneiden elämää ja sanoo, että parempi sana on haavoittunut. He ovat haavoittuneita, sillä melkein kaikilla on isän ikävä, niin kuin vankila pastori Koistinenkin on sanonut. Missä isät olivat silloin, kun nämä olivat pieniä, elämää opettelevia taaperoita. Surettaa valtavasti. Heillä kaikilla on luonnostaan taiteellisia ominaisuuksia ja herkkyyttä. He eivät ole saaneet elämässään toteuttaa näitä. Yhtenä kesänä eräs leiriläinen halusi olla kaikki päivät rannassa ja tervata leirikeskuksen puuvenettä. Veimme kahvit ja ruoat sinne. Hän halusi välillä lepäillä koivun alla.

Eteenpäin polkua kulkiessani tulee nuori nainen vastaa. Hänkin kuuluu saunakerholaisiin, mutta vain silloin tällöin on siellä. Erään kerran leirillä ollessamme istuin leirikeskuksen saunassa hänen kanssaan yö myöhään ja kuuntelin hänen tarinaansa. Tarina oli täynnä väärin kohteluja, hylkäämisiä, petetyksi tulemisia ja rakkauden etsimisiä. 

Tämä nuori, kaunis nainen sairastui vakavasti, ja joutui sairaalaan. Kävin häntä katsomassa ja näin, kuinka nainen oli aivan kuin eri ihminen. Hän makasi pestynä ja kammattuna puhtaiden lakanoiden välissä. Huomasin naisen katseesta, että hän oli menettänyt tai menettämässä kaikki haaveensa, ne, joista oli minulle puhunut. Hänen unelmansa oli selviytyä tavalliseen arkielämään.  Hänellä ei ollut ketään muuta kuin minä. Kun menin taasen osastolle naista tapaamaan, hoitaja tuli vastaan käytävällä ja kertoi naisen yöllä kuolleen. Hän kuoli aivan yksin. Kukaan ei tiennyt hänen kotipaikkaansa, ehkä joku saunakerholainen tiesi. Liikutuimme hoitajan kanssa yhdessä käytävällä. Minä riensi omalle polulleni, istuuduin ja pohdin, että näinkö sen piti mennä, ihan yksin. Tämä kaikki on niin väärin.

Siskoni Hanna-Maija on kirjoittanut runossaan Risteilevät polut: ”Entä rakkaus, nyt, piilossa, paossa, poisheitettynä, ei häviä koskaan, risteilevillä poluilla.”

Liisa Voutilainen
29.03.2020



Takaisin