Kummitäti

Kappelissa on hiljaista. Valkoinen arkku lepää harmaita verhoja vasten. Kourallinen ystäviä ja sukulaisia on saattamassa sinua viimeiselle matkallesi.   – Elit pitkän ja yksinäisen elämän, kummitätini! kuiskaan hiljaa.

Vartuit suuren talonpoikaistalon tyttärenä. Synnyit vuonna 1910. Mattilan talo oli periytynyt samassa suvussa jo kolmesataa vuotta. Kalle-isäsi oli tämän johdosta herraskaisen ylpeä mies, jota kylällä nimitettiin selän takana ”Mattilan paroniksi”. Sinullekin kehittyi tunne, että olet herrasväkeä.

Tämä aiheutti sinulle elämässä hyviä ja huonoja asioita. Koska arvostit niin selkeästi sivistystä ja asemaa, sinun oli vaikea saada ystäviä. Toisaalta se auttoi sinua pitämään pääsi pystyssä ja säilyttämään omanarvontuntosi, kun teit päivätyötäsi pienellä palkalla tehtaan konttoristina. Nuorena asuit koulukortteerissa Tampereella yhdessä veljesi, isäni Jaakon kanssa, eihän maalla oppikouluja ollut. Jotain hermostunutta sinussa oli jo lapsesta lähtien, koskapa Kalle-isäsi tuntui kirjeissään olevan huolissaan terveydestäsi ja jaksamisestasi.

Minulla on sinusta pelkät hyvät muistot. Rakastit lapsia ja kummityttärenäsi olin erikoisasemassa. Olimme koko kasvuikäni kirjeenvaihdossa ja kirjoitit minulle hienoja pitkiä kirjeitä. Olit myös hyvä tekemään käsitöitä ja opetit meille veljesi tyttärille kutomiset, virkkaukset ja käpylöimiset, frivolitét.   
– Katsokaa kuinka hienon pannulapun Marketta on virkannut, esittelit kaikille vieraille ja näytit heille vaivalla tuhertamaani möykkyistä lappua. Kehut kuullessani tunsin kasvavani kymmenen senttiä pituutta!

Rakastit kaikkea kaunista. Maalasit posliinia ja minullakin on kaapit täynnä sinun maalaamiasi kuppeja ja lautasia. Vähillä rahoillasi ostamasi taulut olivat huolella valittuja ja taidokkaita. Samoin kauniit korusi ja hopeaesineesi, joita hoidit huolella.

Sodan aikana rakastuit saksalaiseen upseeriin. Olit hyvä tanssija ja pyörre ja huuma vei sinut mennessään. Olit aina ihaillut kuninkaallisia ja seurannut heidän elämäänsä ja komea natsiunivormu oli häikäisevä. Mutta Karl olikin naimisissa ja sodan jälkeen hän palasi Saksaan perheensä luo. Sinä tunsit itsesi petetyksi ja käperryit entistä enemmän itseesi.

Sinuun hiipi katkeruus. Monet pitivät sinua vaikeana ihmisenä. Kuitenkin itse kerroit aina, kuinka ilkeitä ihmiset olivat sinulle. Ehkä jollain tasolla tiesit totuuden, koskapa sanoit kerran minulle: ”Sen vuoksi en ole mennyt naimisiin, etten olisi kenenkään kanssa pärjännyt.” Testamenttasit minulle päiväkirjasi, johon olit kirjoittanut:  ”Jo nuorena koin, että elämääni sopii Juhani Siljon runo Teppo Tyhjäsestä.”

Katselen kukkia valkoisella arkullasi. Näen jo silmissäni, kuinka kauniit tavarasi pakataan laatikoihin ja jaetaan eri ihmisille maailman tuuliin. Muistavatkohan uudet omistajat käsitellä niitä juuri sillä hellävaraisella tavalla, jonka olit meille aina opettanut?

Siitä olen iloinen, että kävin sinua Kuopiosta käsin katsomassa viimeisenä elinpäivänäsi sairaalassa. Olit iloinen ja pirteä. Kerroit kuinka lääkäri – hieno mies – oli ottanut sinua ihan olkapäästä kiinni! En tiedä, saitko elämässäsi rakkautta vanhempiesi jälkeen. Sisimmässäni itkin puolestasi ja halasin sinua lujasti lähtiessäni.

Albinonin adagio alkaa soida hiljaa ja valkoinen arkku lipuu verhon taakse.

 

Teppo Tyhjänen, kirjoittanut Juhani Siljo 

Isä, hatara nuttu
ol´eloni tää,
se kylmän pitää
ei lämpimää,
ja ainut antis
oli nuttu tää.

Ylen hajallansa
sen päällys on,
ja tasku puhki
ja pohjaton
- turha sinne säästää
mun mitään on.

Isä, käskevät paikata
nuttua mun…
Ah, paikkuutyöhönkö
poikas sun - !
Ja jok´ainut tilkku
tulis kerjätä mun…

Ja nuttu paikaten
pahenis vain -.
Ei, sellaisna kannan
kuin sulta sen sain
- ja ihmiskummana
kuljen vain,

kunis poliisi Kuolema
tulee ja vie,
- käsipuolessani
hän piankin lie, -
minut, oljille korjaa,
nutun nurkkaan vie.

- Nyt aamuna uunna
puvun uuden saan.
Ken verhoa vanhaa
nyt paikkaamaan,
kun kohta uuden,
Isä, sulta saan!


Marketta Isotalo
23.3.2023


Takaisin tarinoihin