Kuomat kuiskii koo koo koo

Rivi kuomakenkiä päiväkodin eteisessä. Kaikki mustanpuhuvia, kokoerot tuskin havaittavissa. On talvinen pakkaspäivä. Olen taapertanut työmaalle omilla lämpimillä kuomillani. Ne ovat jo mukautuneet minulle sopiviksi. Tuntevat minun askellukseni ja tapani toimia.

Kuomarivistöstä ei voi päätellä minkälaiseen ryhmään saavun. Ainoastaan niiden lukumäärä voisi antaa tarkkasilmäiselle osviittaa siitä, että tämän eskariryhmän koko on tavallista pienempi. Osa kuomapareista on kauniisti vierekkäin ihan oikein päin. Osa vinksallaan, osa pötköttelee. Jokunen näyttäisi olevan ilman paria. Mutta kun katsoo tarkemmin, se onkin lennähtänyt eteisen toiseen nurkkaan.

Päivän touhut vievät mennessään. Lähestyy ulkoilun aika. Siirrytään kenkätelineelle ja hämmästely alkaa. Ville on laittanut omat kuomansa Matin paikalle. Sanakopu uhkaa eskaloitua riidaksi. Tilanne ratkeaa kuitenkin kuomien tutkailulla. Villen kengissä lukee Ville ja Matin kengissä Matti.

Työvuodet ovat osoittaneet senkin, että Pekan kengissä voi lukea Jukka, koska hän on ne isoveljeltään perinyt. Tai Jussin kengissä Mikko, kun ne on kirpparilta hankittu. Minua on vakuutettu, että kyllä lapsi kuomansa tuntee, oli siellä kenen nimi hyvänsä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että ihan aina ei näin ole ollut. Jussin mielessä ei ole mitenkään pysynyt, että hänen kengissään lukee Mikko. Ensimmäinen kirjainkin on ihan erinäköinen kuin omassa nimessä. Muutenkin nämä lukemisen esialkeiden symbolit ovat niin hankalia muistaa tai hahmottaa. Merkillisiä koukeroita kaikki.

Arjen sujumista koetetaan helpottaa oman nimen lisäämisellä tai jollakin itselle tärkeällä merkillä kengän sisäreunaan. Ja vielä niin, että kun ne merkit laittaa vierekkäin, kengät ovat oikeassa järjestyksessä. Mutta miten ihmeessä nuo kuomat onnistuvatkin aina menemään vääriin jalkoihin. Vaikka kuinka olisivat oikein päin vierekkäin telineellä. Niissä täytyy olla jokin taika, jota ihmisen lapsi ei pysty hallitsemaan. ”Kato ope, tais mennä tuas viärään jalakaan. Ja vielä molemmat!”

Päästään pihalle energiaa purkamaan. Kuomat juoksuttavat lapsia pitkin ja poikin pihaa, kiipeilyttävät lumivallille, auttavat laskemaan mäkeä. Pakkanen ei menoa haittaa.

Tulee aika lähteä ruokailemaan. Keräilen punaposkisia kuomalaisiani lumiharjaukseen. Yksi ystäväni on suutahtanut jostain. Lennättänyt kuomansa pitkin pihaa, istahtanut lumeen ja päättänyt olla tulematta mihinkään. Ei ainakaan käskystä. Muistan, että juuri tänään ryhmän kaikki aikuiset ovat työmaalla. Kukaan ei ole sairaana, kokouksessa, koulutuksessa tai jossain muussa työtehtävässä. Minun on mahdollista jäädä antamaan aikaani juuri näiden kuomien omistajalle.

Ajan antaminen ja jutustelu rauhoittavat. Pahan mielen syy alkaa selvitä. Kuomat saadaan jalkaan ja rauhalliset askeleet tömistävät portaissa kohti omaa ryhmää. Kuomat löytävät oman paikkansa kenkätelineestä. Onneksi juuri nyt kukaan toinen ei ole sitä täyttänyt.

Moninaisten puuhien jälkeen työpäiväni alkaa olla päätöksessään. Suljen pukukaapin oven. Siirryn aikuisten kenkäpaikalle. Mutta missäs ovatkaan minun kuomani? Nämä ainokaiset, jotka ovat jäljellä, mahtuvat minulle juuri ja juuri. Voi itku! Joku on laittanut vahingossa jalkaan minun kenkäni, enkä edes tiedä kuka työntekijöistä. Olinkohan muuten muistanut laittaa niihin omaa nimeä?  Ei auta kuin jotenkin kipsutella kotiin näillä ahtaanpuoleisilla vaihdokkailla luottaen siihen, että huomenna asia selviää.

Nämäkin kuomat juoksuttavat ajatuksia menneessä työpäivässä. Miten paljon energiaa onkin noissa pienissä erityisissä eskareissa. Paljon haasteita ja oppimisen vaikeuksia, mutta mikä määrä elämänvoimaa ja aitoutta. Ilot ja surut ilmaistaan voimallisesti, tunteet ovat vahvoja. Minäkin olen välillä ”paksa akka” tai ”maailman ihanin”, riippuen - milloin mistäkin! Asiakaspalaute on suoraa, aitoa ja taatusti rehellistä. Bonuksena ihokontakti, nyrkiniskut tai pusut poskelle.

Illalla pienehköt lainakuomat kuiskuttelevat eteisen nurkassa: ”Koo koo koo, kohta on aika jättää arjen haasteet nuoremmille”. Kuulen myös omien kuomieni huokauksen jostain kauempaa: ”Johan me olemme huomanneet, että askeleesi ovat lyhentyneet, muuttuneet raskaimmiksi”. Näinhän se on. Suljen silmäni ja unen rajamailla näen piirin pienen jatkavan pyörimistään ja voin jo hyvillä mielin astua siitä syrjään.


Tuula iljin


Takaisin tarinoihin