Kutsu juhlaan

 Sjunde januari soaré 2019 

                                       

Vuoden 2018 lopussa saan entiseltä esimieheltäni kutsun 19.1.2019 pidettäviin hyväntekeväisyysillallistanssiaisiin Ritarihuoneelle Helsinkiin. Tuntuu mairittelevalta. Vähän kuin minut ja mieheni olisi kutsuttu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle!

Esittelen kutsun miehelleni. Kumpikaan meistä ei ole kuullutkaan 7. januari-yhdistyksestä tai kutsun tarkoittamista juhlista. Olisimme osa Wiborgs hovrätt – Viipurin hovioikeus-pöytäseuruetta. Työpaikkani on ollut Viipurissa vuonna 1839 perustettu Itä-Suomen hovioikeus. Miehenikin on työuransa alkupuolella työskennellyt hovioikeudessa. Olemme siis hovilaisia. Yleisö pääsee juhlapaikkaan vain rajoitetusti. Illalliskortin hinta ruokajuomineen on 100 euroa aikuisilta. Pukukoodi: juhla- tai tumma puku kunniamerkein. Naisia pyydetään olemaan käyttämättä piikkikorkoisia kenkiä Ritarihuoneen lattian vuoksi. Tilaisuus on kaksikielinen.

Houkutteleva kutsu, mutta mitä hienot aateliset ruotsinkieliset ihmiset ajattelisivat meistä? Osaisimmeko me käyttäytyä luontevasti? Mieheltä saamastani sukunimestä huolimatta ruotsin kielen taitoni on kouluruotsin tasolla. Saanko juhlapuheesta mitään selvää?

Parin päivän miettimisen jälkeen ilmoitan meidät juhlaan ja lähetän vielä entiselle esimiehelleni viestin, jossa kiitän kutsusta ja ilmoitan meidän olevan tulossa hypän kengässä juhlaan.

Helan går  

Iltapukuni on vihreä silkkijakku ja mustat silkkihousut. Miehelläni tumma puku. Molemmilla on valtiota vuosikymmenet palvelleina kunniamerkkejä rinnassa. Ritarihuoneella nousemme arvokkaina punaisella matolla päällystetyt portaat juhlasalikerrokseen.

Wiborgs hovrätt-Viipurin hovioikeus-pöytäseurueen kolme pariskuntaa ovat meille vanhoja tuttuja, miehet kollegojamme, naisista vain minä oikea hovilainen.  Pöytäkoristeena on pahvinen Viipurin linna ja Pyöreä torni.  Mukavaa kuulumisten vaihtoa ja rupattelua pöytäseurueen kesken. Ympärillä olevista pöydistä huokuu porvariston hillittyä charmia, naisilla helminauhat kaulalla, harmaat hiukset herroilla.

Viereisestä Biskopsgatan-Piispankadun pöydästä aloitetaan laulu Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej, helan gååååååår, sjung hopp faderallan lej… Olen laulavinani muiden mukana. Kokonaan me kerralla kaikki kipataan…

Pääruoka Wallenbergin pihvi maistuu tavalliselle jauhelihapihville, suorastaan arkiselle.  Skål kuitenkin!

Juhlapuheen aiheena on Viipurin Taiteen Ystävät – Viborgs Konstvänner, mutta puhe on kokonaan på svenska. Toivottavasti minusta ei näy, että saan puheesta selvää vain sanan sieltä, toisen täältä. Yritän vaikuttaa keskittyneeltä ja tihrustan yksityiskohtia seinillä olevista ritarivaakunoista, joiden kultaukset suorastaan valaisevat salia. Mikä vaakunoista on Woltin perustajan Miki Kuusen suvun vaakuna? Entä Carl Gustav Mannerheimin suvun vaakuna? Vihdoinkin puhe päättyy. Taputan muiden mukana.

Kvartetti aloittaa soittamaan tanssimusiikkia. Ensin poloneesi, jossa ikääntyneet tanssijat hypähtelevät kuin nuoret Wanhojen tansseissa. Se jää mieheltäni ja minulta katseluksi. Rohkaistumme tanssilattialle. Paul Jones -tanssi on kuin piirileikki lyseon konventissa 1960-luvulla.  

Tällaisen voi kokea vain kerran elämässä. En gång är ingen gång, två gånger är en vana, tre gånger är en tradition.


 Helena Lindgren
1.11.2022


Takaisin tarinoihin