Peilin edessä


Seison ison peilin edessä ja katselen itseäni. Näen keski-iän jo aikoja sitten ohittaneen naisen. Huomaan, että kroppani paljastaa monet kymmenet laihdutuskuurit ja ylensyönnit, sillä ylimääräistä on niin vyötäröllä kuin takamuksissakin ja reisissä. Kaikkialla on mielestäni jotain yli. Mutta kohotan kasvoni ja sanon itselleni: ”Mitäs tuosta.” Voihan sitä kroppaansa kohottaa vaikka miten ja onhan olemassa monenlaisia voiteita ja seerumeita. Tietysti nuorennusleikkaus olisi paikallaan, mutta mitä sitten. Minä olen senkin jälkeen minä. Leikkausta en halua.

Katson silmiäni. Ne ovat huolen täyttämät, niin kuin aina. Nikkilän mielisairaalassa diakonissaopiskeluvuosina eräs komea miespotilas kirjoitti minulle runon: ”Suuret ja surulliset silmät”. Minun silmiini on jäänyt äidin sylin ikävä. Minä vanhimpana lapsena menetin sylin kahta vuotta nuoremmalle siskolleni ja olin siitä lähtien – ”sinä vanhempana”. Oli todella vaikeaa. Sitten kahden vuoden kuluttua syntyi kaivattu poikalapsi, joka ilman muuta sai isän sylin. Agraariyhteiskunnassa pojalla oli paikka maalaiskodissa ja isän sylissä. Perhekuvassakin sisko istuu äidin sylissä ja veli isän, minä keskellä.

Katselen hiuksiani peilistä. Ruskea tukka näyttää ohuelta ja värjätyltä. Jokin aikaa sitten luulin, että minulta lähtee koko tukka, kun alkoi pelottavasti jäädä hiustukkoja kampaan. Lapsenakin hiukseni oli ohuet, mutta onneksi niitä oli paljon. Aamuisin istuin siskoni kanssa tukat hajallaan tuvan penkillä ja odotimme äitiä letittämään. Siskoni hiukset olivat vahvat ja oljenkeltaiset. Ne olivat hyvä letittää ja äiti laittoi siniset rusetit. Sitten hän letitti minun tukkani, rusetit myös ja alkoi huokailla, että hänenkin pitäisi jo päästä itseään laittamaan, ja että aamuisin menee aivan liikaa aikaa tyttöjen hiusten letittämiseen. Äiti kampasi sitten oman ruskean tukkansa ja laittoi sen kireälle nutturalle ja lähti opettajan tehtäviin kyläkouluun.

Kömmin vuoteelleni ja vedän peiton pääni yli. Lapsena ja aikuisenakin pelkään, suljettuja paikkoja. Kylällämme eräässä isossa talossa pidettiin häitä, jossa oli paljon väkeä. Kun kutsu kuului, että syömään, ihmiset ryntäsivät hirveällä raivolla, ja minä olin jäädä heidän jalkoihinsa. Se oli kauhun hetki pikku tytölle. Huusin niin paljon kuin jaksoin äitiä, kuitenkaan hän, eikä kukaan muukaan tullut auttamaan.

Elämän jäljet näkyvät kasvoistani, kivut, hylkäämiset ja syvät pettymykset. Koen, että olen pelännyt eniten hylkäämisiä. Kaikkein kovin hylkääminen oli avioero kolmenkymmenen aviovuoden jälkeen. Joku sanoi minulle, että kun tästä selviän, koen vapauden valoisana ja olen paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Niin minä olen kokenut. Vaikea on sanoa, mutta nyt vasta uskallan nähdä elämää. Minun on täytynyt oppia rakastamaan itseäni. Olen iloinen rypyistä silmieni ympärillä, sillä ne kertovat sydämen pohjasta asti lähteneistä nauruista ja iloista. 
 
Katson itseäni peilistä ja näen hymyilevän, lempeän katseen.Elämä on mielenkiintoista ja rikasta. Niin uskon.

Liisa Voutilainen
30.10.-18

Takaisin