Luokkaretki omaan huoneeseen


Englannin sivistyneistöön ja yläluokkaan kuulunut Virginia Woolf julkaisi Oma huone – kirjansa vuonna 1929.  Etuoikeutetusta syntyperästään huolimatta Virginia koki sekä naisena että kirjailijana monia rajoituksia miespuolisiin sukulaisiin, ystäviin ja kirjailijoihin verrattuna. Hän näki, että nainenkin tarvitsi sekä henkisesti että fyysisesti omaa tilaa ja omaa rahaa – oman henkisen ja fyysisen huoneen voidakseen toteuttaa vapaasti itseään ja luovuuttaan. Virginia ei saanut muodollista koulutusta eikä tutkintoja, mutta toimi kirjailijan työnsä ohessa myös kustantajana yhdessä miehensä kanssa.

Virginian ikätoveri kuokkaniemeläinen Anna Tolkki oli vuoteen 1925 mennessä käynyt läpi 13 synnytystä ja saanut elolle edistettyä 10 lastaan. Lukemaan ja kirjoittamaan hän oli oppinut kansakoulua käyvän vanhimman tyttärensä myötä. Annan lukemistoa eivät olleet Virginian kulttimaineeseen nousseet kirjat, vaan Raamattu, virsikirja, katekismus ja ’Halullisten sielujen hengelliset laulut – keskinäiseksi ylösrakennukseksi uskosta ja kristillisyydestä näillä viimeisillä lopun ajoilla’. Mutta oman tilan hänkin ymmärsi tarvitsevansa, kun miehensä jakoi omaisuutensa kolmen poikansa kesken ja teki syytinkisopimuksen vanhimman poikansa kanssa. Annalle syytinki tarkoitti, että hänelle aiemmin kuuluneet voi- ja kananmunarahat menivät nyt miniän taskuun ja jokainen huivin ostokin piti aloittaa pojalta rahaa pyytämällä. Eikä edes nuorimmalle, juuri ripille päässeelle Aino-tyttärelle, ollut sijaa veljensä luona.

Virginia sai oman tilansa ja saattoi toteuttaa luovuuttaan ja kirjailijauransa. Mutta niin sai Annakin oman tilansa. Anna vaati miestään ostamaan läheisen, autiona olleen pienen mökin itselleen ja antamaan sinne lehmän, lampaan, kanoja ja kissan. Eikä auttanut Antin muu, kuin kyyditä Anna kimpsuineen ja kampsuineen sekä eläimineen omaan tupaansa samoihin aikoihin, kun Virginia kirjoitti ja julkaisi kirjansa The Years (1937). Toimeentulonsa hän hankki taas voita ja munia myymällä ja pesemällä pyykkiä naapureille.

Aino olisi halunnut jatkaa koulunkäyntiä, mutta Annalla ei ollut rahaa ja isä-Antti ei antanut. ’Naimisiiha ne tytöt kuitenki männöö, ei niien toinna kouluja käyä.’ Ainon olisi pitänyt mennä piikomaan sukulaistaloon. Hän sai lainatuksi kuitenkin rahat vanhemmalta, isoon taloon karjakoksi päässeeltä sisareltaan ja pääsi kansanopistoon ja meijerikouluun. Näin hänkin sai oman työn, ammatti-identiteetin, omat rahat ja oman huoneen – pienen ullakkokamarin Jyväskylän Tourulasta vuonna 1946.

’Oma tupa, oma lupa.’ sanoi Anna-mummo minullekin Laukaan Lemettilän mökillään 1950-luvulla tarjoillessaan tiikerikakkua ja piiraita sekä oman maansa perunoita uunipaistin kanssa – ja mansikoita jälkiruuaksi. Mökin hän sai hankittua korvauksena luovutetulle alueelle jääneestä Kuokkaniemen pikkutilastaan.

Vasta Virginia Woolfin kirjoja lukiessani ja sukuni tarinoita kirjoittaessani olen alkanut ymmärtää tomerien ja päättäväisten edellisten sukupolvien naisten ja ymmärtäväisen isän merkityksen omalle uralleni ja luokkaretkelleni.  Tieni on ollut valmiiksi poljettu, siloinen ja kevyt kulkea ja tehdä itsenäisesti valintoja: oppikoulu, yliopisto, kemian opinnot, yliopisto-opettajan PD-opinnot, ura opettajana ja tutkijana sekä hallintotehtävissä. Oma ammatti, omat rahat toteutuivat, oma huonekin sekä fyysisesti että henkisesti, niin työssä, kotona kuin mökillä.

Kun Virginian elämä vuonna 1941 päättyi Ouse-jokeen, hän oli jättänyt syvän jäljen naisasialiikkeeseen, feminismiin – ja pohjan myös #metoo-ilmiölle. Virginian sanoin ’on paljon tärkeämpää olla oma itsensä kuin mitään muuta’. ’On luovuttava Shakespearen sisaren roolista.’ Näitä ajatuksia toivon voivani edistää seuraavillekin sukupolville ja rohkaista jokaista tekemään oman luokkaretkensä omaan erityiseen huoneeseensa.


Sirpa Suntioinen
2024



Takaisin tarinoihin