Maku ja haju

Maku

Lapsuudessani meillä oli savusauna. Saunapäivä oli lauantai. Sunnuntaiaamuna panin nenäni iholle käsivarressa ja tunsin iholla puhtaan savun hajun. Tuoksui niin hyvältä.

Lapsuudessa myös oli meillä sunnuntaiaamuisin kaurakiisseliä. Lauantai-iltana äiti laittoi taikinatiinuun vettä ja akanaisia kaurajauhoja. Sekoitti ja jätti huoneenlämpöön hellan viereen tiinun odottamaan aamua. Aamulla lios siivilöitiin ja keitettiin kokoon. Syötiin lämpimänä voin kanssa. Se oli erikoisesti minun  ja isän herkkua. Siinä oli kauran maku ja mukava hapan vivahdus Se tuli taikinatiinusta, jota ei ollut pesty leipätaikinan jälkeen.

 Elämäntyöni on ollut paljon makujen ympärillä. Elintarvikkeet ovat melkoisen tarkasti tutkittuja, erikoisesti maito. Olen ollut Valion testissä ja opastuksessa työaikanani.

Meijerin laboratoriossa maisteltiin maitoa ja maitotuotteita päivittäin. Ensiksi, kun tuotiin näyte rasvanmääritystä varten maisteltiin samalla. Kerran päivässä maisteltiin tuotteet, jotka olivat olleet vuorokauden 17 asteessa. Niistä määriteltiin haju ja maku  pisteillä yhdestä viiteen. Katsottiin myös ulkonäkö. Piimistä tutkittiin oliko heraa muodostunut.

Kerran viikossa oli isompi arvostelu, eri osastoilta meijeristeitä jopa johtohenkilöitä. Huonoista tuotteista lähetettiin tieto kirjallisesti osastoille.

Myös kaupoista tulleet palautukset maisteltiin.

Haju

Vuosina jolloin kummityttöni oli sylissä pidettävä osallistuin erään seuran tilaisuuksiin minä pidellen tyttöä sylissäni. Tytön äiti sanoi Annamarin tuoksuvan hajuvedelle.

En nykyään tuoksu.

Tupakan tuoksu leijailee kadullakin monessa paikassa pitkiä matkoja. Nyrpistän nenää, en ihan kieltä näytä, vaikka tekisi mieli.

Keväisin tuoksuvat kielot, tuomet ja pihlajat. Ne ovat hyviä tuoksuja. Sipuli on suussa, mutta ei käsissä leikkaamisen jälkeen, siis maku hyvä ,mutta ei haju.

 On hienoa maistaa ja haistaa.


Maija Silmärinen
2..11.2021 


Takaisin tarinoihin