Makumatkalla

April in Paris: Huhtikuussa 1982 loskainen Kuopio on jäänyt taakse. Olemme mieheni kanssa pienellä matkalla Pariisissa. Kadut ovat kuivia ja ilma on niin lämmin, että bleiserissä ja puvuntakissa tarkenee.  Ensimmäisenä iltana tilaamme hotellimme lähibistrossa lasilliset Kiriä. Istumme kadun varren pöytään: sante! Mustaherukkainen juoma, ihana nektari virittää meidät lomatunnelmaan.

Kuopiossa ostamme pullon cassista eli mustaherukkalikööriä ja kuivaa valkoviiniä ja sekoitamme cocktailit. Istumme kotimme parvekkeella: terveydeksi! Pettymys, ei tietoakaan pariisilaisesta Kiristä.

Venäläinen keittiö: Heinäkuussa 1999 olemme perhelomalla Pietarissa. Osallistumme eräänä iltana kanavaristeilylle, johon kuuluu mainoksen mukaan ruokaa ja ohjelmaa. Pieni pyöreä pöytä on katettu viisihenkiselle perheellemme. Pöydällä on pullo vodkaa, samppanjaa ja pari appelsiinia sekä ruoka. Pyynnöstä saamme alaikäisille lapsillemme juomaksi pullot limonadia. Ruoka on viisi pyöreää suolakeksiä, joiden päällä on muutama musta kaviaarihelmi! Nälkä kurnii kaikkien vatsassa. Vodka jää juomatta, otamme mieheni kanssa lasilliset samppanjaa, lapset juovat nälissään appelsiinilimonadia. Kanavaristeilyn jälkeen menemme hotellimme Sovetskajan 13.kerroksen ravintolaan syömään. Upea maisema Pietarin kattojen yli. Sapuskaa, harashoo! Tilaamme sitä, mitä on tarjolla: Atrian kinkkuananaspizzat. Unohtumaton ilta.

Portugalilainen kermaleivos: Olemme päiväretkellä Hongkongista Guangzhouhun eli Kantoniin lokakuussa 2007.  Poikamme suosittelee ottamaan Kantonissa rautatieaseman pikaruokaketju KFC:n* kahvilassa kahvin kanssa pienet leivonnaiset, joista emme olleet koskaan kuulleetkaan. Suussa sulava, makea, kermainen leivonnainen vie kielen mennessään: Pastel de Nata.  Kun laitat nimen nettiin, löydät K-kaupan ohjeen leivonnaisen valmistamiseen kotioloissa. Arkipäiväistä nykyään.

Kesällä 2024 Kokkolassa hotelli Kaarlessa: Istumme aamiaisella hotellissa. Huomiomme kiinnittyy oviverhoina oleviin räsymattoihin. Mies kysyy, että mitä niistä tulee mieleeni? Muistanko Siikarysän? Tottahan muistan. Polkupyörämatkalla Kalajoella kävimme kesällä 1980 Siikarysässä. Vesi herahtaa kielelleni, kun ajattelen Siikarysässä nautittuja hiillossiikoja. Siikarysä oli vaatimaton harmaa, puinen vaja, jossa oven paikalla oli räsymatot oviaukossa. Söimme höyryävän kuumat siiat sormin voipaperilta. Tuoretta, vastapyydettyä, sopivan suolaista Perämeren siikaa, herkkua.

Matkalla pohjoiseen syyskuussa 2024: Olemme menossa ruskaretkelle Ylläkselle. Yövymme Rovaniemellä eläkeläishintaan hotelli Vaakunassa. Menemme hotellin ravintolaan iltapalalle.  Valkosipulietanat ovat tarjouksessa. Viivyttelemättä sanon, että minä haluan niitä, valurautapannulla kuusi etanaa. Mies päätyy samaan. Etanoita odotellessa muistelemme pariisilaista ravintolaa, jossa huhtikuussa 1982 söimme ensimmäisen kerran valkosipulietanat. Miellyimme niihin. Tarjoilija tuo meille viivyttelemättä höyryävät etanapannut ja rapeaa maalaisleipää. Palan painikkeeksi otamme lasilliset kuivaa valkoviiniä. Pyyhin etanapannulta leivällä valkosipulisen voin tarkkaan. Olo on kuin aikanaan Pariisissa. Hyvä ruoka - parempi mieli!

*Kentucky Fried Chicken


Helena Lindgren
12.11.2024


Takaisin tarinoihin