Maria-mummon kuolema

Heinäkuun lopulla vuonna 1953 Maria-mummo kuoli. Heinänteko oli loppunut  ja heinätkin olivat jo ladossa. Heinänteko aina pitkistyi, kun isä lopuksi vielä niitti viikatteella laitumet.

Aamulla isä oli lähtenyt kaupunkiin kaunis tummanruskea puku yllään. Me pidimme sellaista vähän vapaampaa päivää, kun hän oli poissa. Teimme jostain vanukasjauheesta vanukasta ja muuta pientä herkkua. Isä ei tälläisistä välittänyt ja piti niiden valmistusta ajan hukkaantumisena. Tämäkin päivä oli meille tälläinen helpotuspäivä. Vesalla minulle ja äidille, ei mummo niihin osallistunut, vaan oli kammarissaan. Kävi vain syömässä ja kahvilla sekä vessassa.

Aamupäivän olin pihassa ja syömisen jälkeen keitimme heti kahvit. Emme me Vesan kanssa sitä juoneet, söimme pullapalan ja jotain sellaista.

Suunnittelin mennä vesuroimaan ojanvarsipajuja ison ojan takaa läheltä Muljun rajaa. Sinne sitten lähdinkin. Mummo ei ollut tullut vielä kahville. Äiti oli kyllä hänelle sanonut, mutta hän oli ulkona. Hän tuli ulkoa hätäisesti, keppikään ei jäänyt ulko-oven pieleen, johon hän sen tavallisesti jätti. Hän meni puusta tehdyn kepin kanssa kammariinsa. Äiti huutelee tulemaan kahville. Mummo ei siihen vastaa, ehkä huitaisee kädellään ja puhuu jostain pörinästä, joka tulee Maijan päälle. Äiti odottaa kahville. Kun häntä ei kuulu, äiti menee katsomaan ja kysymään, että eikö hän tulisi. Mummo istuu kiikkutuolissa ja korisee sekä pissi valuu alle. Äiti säikähti, kun tuolikin heilui kovasti.

Olin juuri päässyt perille. Ruokakello alkoi soida rajusti. Meillä oli vanha separaattorin kuulan ulkokuori ruokakellona. Sitä hakkaamalla metallinkappaleella ääni kuului hyvin ja kauaksikin. Lähdin ihmeissäni juoksujalkaa takaisin.

Äiti tuli rappusilla vastaan ja kertoi, että mummolle on sattunut jotakin. Hän totesi mummon kuolleeksi. En muista kävinkö mummoa katsomassa ja miten saatiin pois kiikkutuolista olihan hän melkoisen lihava.

Isä ei siis ollut kotona. Olimme ihmeissämme ja peloissamme. Sitten äiti kehotti minua menemään Muljuun. Heidän yläkerrassa asui eräs vanhempi ihminen. Annikki sanoi, että hänen nimensä oli Karoliina Miettinen. Kuljin hänen kanssaan kirkkomatkoja. Tarkoitus oli pyytää häntä pesemään mummoa ja laittamaan niin kuin kuolleet laitetaan.

Hän lähti mukaani. Mummo oli usein puhunut ja näyttänyt varaamansa vaatteet, joihin hänet täytyi pukea kuoltua. Siihen aikaan vanhoilla ihmisillä oli sellainen tapa varustautua.

Niihin mummo puettiin. Olin mielestäni osan aikaa katsomassa, kun täti pesi mummoa. En pelännyt, olin vain ihmeissäni.

Aloimme odotella isää kotiin. Ei tullut ensimmäisessä autossa, vaan tuli vasta puolikuuden autossa. Istuimme tuvassa kukin omalla paikallaan, kun hän tuli sisään. Olimme hyvin totisia. Isä katsoi meitä vähän ihmeissään. Sitten äiti sanoi:  - Sinun poissa ollessasi on mummo lähtenyt...

Isä oli vähän aikaa hiljaa ja sitten sanoi, että olisi pitänyt antaa nitro. Äiti ei varmasti sitä ajatellut. Olisiko edes löytänyt lääkkeitä mummon laatikoista. Tuskin olisi saanut annettuakaan. Olisiko edes auttanut. Miettiköhän äiti sitä asiaa myöhemmin. En tiedä. Ei ainakaan milloinkaan puhunut siitä.

Nyt mielelläni puhuisin Vesan kanssa, jos voisin. Vesa oli pihassa tapahtumien aikana.

Kammarin ovi oli auki. Aukaisiko isä sen silloin. Isä meni isoon aittaan, sanoimme siten vanhaa riihtä järjestämään mummolle paikkaa ennen arkkuun panemista.

Pulkonkosken uutta koulua silloin rakennettiin. Saukkosen Olavi, äidin puolen serkkuni, oli siellä sähkötöissä. Hän oli käynyt kysymässä, että voisiko olla meillä aitassa yötä. Eihän vielä yhtään yötä ollut. Olli tuli silloin siihen. Ollin kanssa isä kantoi mummon sinne lautoille aittaan.

Seuraavana päivänä isä kävi kirkolla lääkäri Taskisen puheilla ja sai kuolintodistuksen. Isä osti myös mustan arkun. Ehkä hän sai sen mukaansa Maaningalta. Oskari kävi myös pappilassa. Ilmoitti mummon kuolleen ja sopi samalla hautajaispäivän. Se oli elokuun 7 päivä.  Samana päivänä haudattiin tämä Osakari vuonna 1983. Seitsemäs päivä oli myös, kun Vesa haudattiin 1997 marraskuussa.

Isä kirjoitti kirjeet sukulaisille. Hautajaiskutsut muutamille lähinaapureille. Hän kävi myös Haatalassa asuvalle kupparimummolle kertomassa kuolemasta ja pyysi häntä töihin tekemään hautajaisruokia sekä hautajaispäiväksi kahvin ja ruuanlaittoon. Hän tuli jo meille muutamaa päivää ennen.

Kivikallion Hilja-täti, Maria-mummon nuorin sisko, tuli aikaisemmin tekemään täytekakkuja. Hän poimi niihin koristeeksi mustia viinimarjoja. Kyselin, että miksei punaisia hän ota. Hän vain sanoi, että sinun häihin koristellaan punaisilla. Ymmärsin siten, että mustat sopivat paremmin surujuhlaan.

Edellisenä iltana viimeisellä autolla tulivat Urho-setä Hilja-tätineen siis vaimonsa kanssa.

Martta-täti oli tullut vähän aikaisemmin. Kun Martta-täti tuli , muistan kuinka olisi jokin taakka  pudonnut pois  ja olin sittenkin turvassa. Tuli sellainen tunne, että kyllä tästä selvitään.

Äiti oli pessyt ja silittänyt kaikki mahdolliset liinat ja lakanoita lisäksi laitettiin. Urho-sedän Hilja katseli liinoja ja tuhahti ” tuollaisia tilkkuja”. Minusta tuntui pahalta, ehkä äidistäkin, vaikka ei mitään sanonut.

Oli meillä 4--6 yövierasta.

Tuli hautajaisaamu. Kaikki laitettiin valmiiksi. Kuorma-autolla menimme kirkolle. En muista oliko arkku samassa autossa, todennäköisesti. Hautajaisvieraat tulivat ensin meille.

Ensimmäiseksi tuli naapurista Santeri Räbinän äiti täysin mustissaan. Hän oli ortodoksi. Hän kertoi valittelunsa salmin murteella ja istahti penkille hartaana. Kivikallion Hilja-täti kertoi myöhemmin, että tämän mummon tulo toi hartauden ja hautajaistunnelman sekä rauhoitti meitä. Toisetkin vieraat tulivat.

Kun vieraat olivat koolla nostettiin arkku aitasta hevosrattaille, joilla vietiin tienvarteen. Heikkosen Toivon rouva, opettaja, aloitti ja kehotti laulamaan ---Niin kuin muuttolintusen tie..., kun arkku kulki asuinrakennuksen edestä. Kävelimme maantien varteen kuorma-autoon. Sitä ajoi Rutosen Alvi. Matkasta en muista muuta kuin että lossilla ja lähettyvillä ihmettelin, että kumma, kun ihmiset tekevät heinää, vaikka on sunnuntai. Eihän mikään sunnuntai ollut vaan arkipäivä, minusta vain tuntui sunnuntailta. Itse siunaustapahtumasta en muista mitään enkä haudaltakaan.

Ruoka oli valmista, kun tulimme takaisin. Oli maksalaatikkoa, jossa oli rusinoita, se oli tiivistä ja maistui makealta. En ollut sen makuiseen tottunut. Oli hassua, että maksalaatikko oli sellaista.

Vieraita oli ainakin Montosen Aune ja Martti. Aunen eloisia ruskeita silmiä Hilja-täti ihaili.

Olin merkannut puoliverhot. Niitä Martti katseli ja sanoi, että Maija on tehnyt.

Kupparimummo sanoi ”kyllä pojat kaiken tietää”.

Martta-täti olisi halunnut ottaa minut mukaan, mutta isä ei antanut, että ei kaikki voi yhtä aikaa lähteä.

Olin tuolloin neljätoistavuotias. Mietin nyt jälkeen päin mielialaani. Olin varmaan jännittynyt, mutta en kauhean peloissani, kaikki oli niin uutta erikoista. Aino oli varmaan hyvin peloissaan arkana ihmisenä. Vesan kanssa en näistä tapahtumista harmillista kyllä koskaan puhunut.

Muistan tapahtumat selvästi. Mummon tulon sisälle keppeineen. Hän käveli kepin kanssa elämänsä loppuun asti. Puki päällensä. Mitä ajatteli, miten yksinäinen oli. Minua hän ajatteli, kun vielä viime kävelyllään hätäili minusta.


Maija Silmärinen
2022 

 

  

Millainen haju suru olisi? Voiko haju olla musta.

Mikä väri se olisi? Mustako?

Mikä kasvi ? Valkoinen lilja. Millainen maisema? Hiljainen.

Mikä mauste? Kardemumma. Mikä kulkuväline? Hevonen ja kärryt.

Mikä musiikki? Urkumusiikki.

Millainen vaate? Musta juhlava. Mikä eläin ? Hevonen vetämässä kärryjä.

Millainen puu? Kuusi.


Takaisin tarinoihin