Markkinat


                                                                                                              
Äidilläni oli tapana sanoa: "Johan on markkinat" jos jokin asia ei mennyt niin kuin piti.
Itselläni ei ollut käsitystä millaiset ne markkinat oikein ovat. Kirjallisuudesta olin lukenut kuvauksia ja olihan se rallatuskin "talvella Talikkalan markkinoilla.."
Olin käynyt messuilla ja maatalousnäyttelyissä, mutta siellä lähinnä esitelltiin tavaroita. Markkinathan on myyntitapahtuma.

Nyt tiedän että markkinoilla on ollut aikaisemmin suuri merkitys. Sinne mentiin pitkien matkojen takaa useammaksi päiväksi. Almanakassakin oli luettelo kaikista markkinapäivistä tai jopa viikoista. Oli talvi-,kevät- kesä ja syysmarkkinat. Turussa on vieläkin Keskiaikaiset markkinat ja ne on perinteen jatkoa keskiaikaisilta kirkkojuhlien aikaan olleilta Henrikin eli Heikin markkinoilta. Helsingissä on syksyisin viikon kestävät kalamarkkinat. Sellainen lyhyempi on täällä Kuopiossa ja Joensuussakin muiden markkinoiden lisäksi.  

Ennen oli myynnissä napeista hevosiin kaikkea tarvittavaa, oli monenlaista riehaa ja ilveilijöitä. Viina ja olut virtasi ja monesti oli tappeluita ja poliisien putkat täynnä. Myyjät tienasivat, mutta monelta hupenivat vähät rahat äkkiä, kun oli kaikenlaista huijaria ja koijaria sekä varkaita  liikkeellä. Vieläkin on markkinoilla silloiset tuliaisiksi tarkoitetut viipurinrinkelit tai naruun pujotetut pienet kovat rinkelit ja lapsille kuminauhassa pomppiva markkinapallo ja makeiset tuutissa. Kansaa sanailuillaan ja tarjoushuudoillaan kovasti huvittaneet helppoheikit ovat hävinneet  Oma erikoisuus oli palvelusväen pestuu eli palkattiin vuodeksi eteenpäin työväki talouksiin renkeinä ja piikoina. Oli myös tapana mennä kihloihin markkina-aikaan.

Nykyisin markkina sanana on käsite. Se on kaikessa kaupallisuudessa mukana. Kysynnän ja tarjonnan suhde määrää markkina- arvon kaikelle.On olemassa markkinarako jos jotain ei vielä ole olemassa. Työmarkkinoilla punnitaan ihmisen arvo eli onko koulutus ja taidot sillä tasolla mikä kyseisessä työssä tarvitaan. On olemassa jopa avioliittomarkkinat. Katsoin yhtenä iltana televisiosta tietokilpailuohjelmaa. Siihen osallistuva nuori nainen kysyi juontajalta, että nouseeko hänen arvonsa deittimarkkinoilla, jos voittaa miljoonan. Kilpailu on kovaa kaikessa. Tästä tulee mieleen nuo monenmoiset turhuuden markkinat. Tuntuu että kaikki pinnallinen on arvossa arvaamattomassa. Muoti menee edellä ja ihmisparat hinnalla millä hyvänsä perässä. Vaatteisiin ja kosmetiikkaan menee uskomaton määrä rahaa. Asunnot remontoidaan ja huonekalut vaihdetaan ihan turhaan. On oltava iso hieno maasturi, vaikka ajaa vain kaupungissa. Olemassa olevaan ollaan tyytymättömiä, vaikka kaikki olisi todella hyvin.    
                
Näin vanhana kauhistuttaa tuo villitys muokata ja muovailla omaa kehoaaan älyttömällä bodaamisella, hormooneilla, botoksilla. silikonilla ja jopa leikkauksilla. Joillakin ei näy pelkkää ihoa missään vaan se on tatuoitu täyteen jos vaikka mitä kuvioita. Tällä kaikella nousee ihmisten mielestä oma markkina-arvo kun media on luonut suurella rahalla markkinat. Omien kasvojen on oltava esillä. Pitää tupettaa ja ottaa selfie. Kova sana kun on näkynyt televisiossa jossain laulu- tai tietokilpailussa.

Ruoasssa ja juomissakin on omat markkinansa. Nyt on kauran vuoro. Sitä on lisätty moneen eineeseen ja olipa mainoksen mukaan lisätty hiustenhoitoaineeseenkin.

Suurin sana on maailmanmarkkinat. Ne sanelevat miten täällä menee taloudellisesti. On olemassa makkinavoima joka on joskus aivan hallitsematon. Se vaikuttaa kaikkeen ja on valuuttamarkkinoiden kanssa hyvinvointimme perusta.  

Kerttu Miettinen    
30.10.2018

Takaisin