Mieluinen harrastus

Olisko silloin eletty 1980-luvun puoltaväliä? Halusin kokeilla uutta harrastusta. Vuorelan koululla oli kansalaisopiston järjestämää joogaa. Olin kuullut jotakin joogasta kursseilla, joihin osallistuin säännöllisesti työni vuoksi. Mutta voisiko sitä oikeasti harrastaa ihan täällä Savossa?

Ihastuin joogaan heti ensimmäisellä tunnilla. Minua ei haitannut, vaikka tunnit järjestettiin koulun ruokalassa. Onnistuin irroittamaan itselleni omaa aikaa ja irrottautumaan hektisestä arjesta. Ennen tuntia siirsimme ruokalan pöydät ja tuolit syrjään ja levitimme joogamatot lattialle. Asettauduimme matoille mukavaan asentoon alkurentoutukseen. Tunnin kulku tuntui noudattavan keveästi tiettyä järjestystä: Rentoutuminen – liike – lepo ja vastaliike. Irrottautuminen ja hellittäminen.

Irene Heino oli ensimmäinen joogaohjaajani ja seuraavana Helsingissä nykyisin joogakouluapitävä virolaislähtöinen Kylli Kuuk. Joogan avulla opin hyväksymään pelkän läsnäolon ja keskittymään nykyhetkeen. Edistyminen joogassa perustuu jatkuvan tietoisuuden syventämiseen. Liikkeen avulla vakiinnutamme mielen yhteyden ruumiiseen. Rauhallinen liike ja tietoisuus mielen ja ruumiin yhteydestä tyynnyttää mielen.

Kun mieltä pommitetaan jatkuvasti erilaisin ärsykkein, se kuormittuu ja rasittuu liikaa. Saatamme tietämättämme käyttää valtavasti energiaa ajatteluun ja huolehtimiseen. Todellisten tai kuviteltujen huolten aiheuttama hermojännitys voi kuluttaa enemmän energiaa kuin ruumiillinen työ. Siksi onkin tärkeää varata joka päivä mielelle tilaisuus hellittää ja kerätä uusia voimia.

Ehkä yleisin ennakkoluulo joogaa kohtaan liittyy siihen, että sen harrastaminen on lähtöisin idän uskontojen piiristä. Suomessa sitä alettiin kuitenkin harrastaa kristillisissä piireissä, mikä nykyään helposti unohtuu. Kuvitellaan, että siihen liittyy jotakin mystillistä. Ensimmäiset Suomen joogaharrastajat olivat teologeja. Toinen ennakkoluulo on, että joogaan tarvitaan erikoista notkeutta ja liikkuvuutta. Jokainen kuitenkin tekee joogaharjoituksen omista lähtökohdistaan ja yleensä silmät kiinni. Sana jooga tulee muinaisesta sanskritista ja tarkoittaa yhdistymistä. Meissä itsessämme voimme nähdä yhdistymisen kehon, mielen ja hengityksen tasapainona – kokonaisuutena, joka on tässä hetkessä läsnä.

Joogassa on useita eri koulukuntia.Se voi olla dynaamista tai hidastempoista. Sitä voi harrastaa maassa matolla, ilmassa ja jopa saunassa. Joogaharjoituksen ilo piilee siinä, että harjoitusta voi muokata aina omaan elämäntilanteeseen sopivaksi.


Sisko Rutanen
12.9.2022

 

Takaisin tarinoihin