Money, Money, Money…

Ruotsalainen lauluyhtye Abba tempaisee meidät mukaansa unelmoimaan rahasta. Kukapa joskus ei raharikkaasta elämästä haaveilisi. Sallittakoon se silloin tällöin, kunhan ei sorru ahneuden syntiin, mikä on yksi seitsemästä kuolemansynnistä. Jonkinlainen helmasynti rahanhimo on, koska sitä näkyy esiintyvän jo ihan pikkuihmisillä. Minulla on ollut tapana antaa lapsenlapsille hammasrahaa, ihan pieni kolikko jokaisesta irronneesta maitohampaasta. Innokkaasti he maitohampaita nytkyttelevät, pienempi jo ennen aikojaan, kun isosiskolle on luvassa palkkio reippaasta toiminnasta. Silmät loistaen killingit kilautellaan säästöpossuun.

Minä olin aikoinaan äidin ja isän perheissä ensimmäinen lapsenlapsi. Ja onnekseni minulla oli monta tätiä ja setää, jotka kaikki palkitsivat minut pienellä kolikolla ensimmäisistä irronneista maitohampaista. Talletin lantit ajan patinoimaan mustaan nahkakukkaroon, joka pullisteli luvaten mukavia karkki- ja kiiltokuvaostoksia.  Sain kuitenkin karvaasti oppia, että talouselämän suhdanteet voivat äkillisesti muuttua. Eräänä lumituiskuisena päivänä, kun kävellä kipsuttelin mummolasta kummitädin kotiin, olikin kukkaro pudonnut matkalla. En löytänyt sitä, vaikka tarkkaan etsin. Ehkä lumi oli peittänyt sen. Tai joku onnekas löytänyt. Kävin vielä tiepiirissäkin etsimässä siltä varalta, että lumiaura olisi puskenut sen sinne edellään aurausreissulta palatessaan. 

Säästämisen hyveen opin jo kotoa. Jos jotain uutta kotiin tarvittiin tai haluttiin, sitä varten ensin säästettiin. Osamaksulla tai lainalla ei ostettu, paitsi tietysti ihan tosi isot ostokset, kuten oma asunto. Kansakoulun alaluokilla vietiin joka viikko pieni raha kouluun talletettavaksi Kansallis-Osake-Pankkiin. Tositteeksi talletuksesta saimme kukkasen tai perhosen kuvan liimattavaksi lehdykkään, joita opettaja säilytti jossain hyvässä tallessa. Kun muutin toiselle paikkakunnalle, kuvalehdykkä vaihdettiin KOP:ssa, kuten tuttavallisesti sanottiin, oikeaan sinikantiseen pankkikirjaan. Olin siitä kovasti ylpeä. Sain myös säästöpossun, joka oikeasti oli Roope-Ankka istumassa aarrearkun päällä. Tiputtelin siihen kolikoita silloin tällöin. Joskus makeantuskassa yritin saada kolikoita ulos veitsen avulla. Se oli vaikeaa. Olin jo oppinut, että raha on tarkoitettu pyörimään, ei makaamaan paikoillaan.

 

Riitta Kärkkäinen
26.9.2023 

 

 Takaisin tarinoihin